Αρχική Ειδήσεις Europe Μακρόν στην Αλγερία: «Βάρβαρο έγκλημα η αποικιοκρατία»
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Μακρόν στην Αλγερία: «Βάρβαρο έγκλημα η αποικιοκρατία»

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Μακρόν στην Αλγερία: «Βάρβαρο έγκλημα η αποικιοκρατία»

Προκαλώντας πυρά από τη Δεξιά

Mε σκληρότατη κριτική στη Γαλλία βάζει ο Εμανουέλ Μακρόν το ιστορικό βάρος της αποικιοκρατίας στη θολή μάχη για την προεδρία -προκαλώντας κύμα αντιδράσεων από το στρατόπεδο της Δεξιάς αλλά και της Μαρίν Λεπέν.

Μιλώντας στην Αλγερία -πρώην γαλλική αποικία- ο Μακρόν χαρακτήρισε την αποικιοκρατία «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και «αληθινή βαρβαρότητα». 

«Είναι μέρος της γαλλικής ιστορίας και μέρος του παρελθόντος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο και επίσης να παρουσιάσουμε την απολογία μας σε βάρος όσων διαπράγχθηκαν αυτές οι ενέργειες» είπε σε συνέντευξή του στο αλγερινό Echorouk News.

Οι αναφορές προκάλεσαν επικρίσεις από τον υποψήφιο της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν (ο οποίος παραμένει υπό ισχυρή πίεση για το «Πενελόπ Γκέιτ») που τον κατηγόρησε για διλγωσσία και υποκρισία. 

Αναφερόταν σε συνέντευξη του Μακρόν τον Οκτώβριο (στο Pοint) στην οποία ο Μακρόν είχε πει ότι στην αποικιοκρατία «υπήρχαν βασανιστήρια, αλλά ήταν επίσης και η ανάδυση ενός κράτους, η δημιουργία πλούτου και μεσαίας τάξης, είχε και στοιχεία πολιτισμού όπως και στοιχεία βαρβαρότητας».

Έτσι, ο Φιγιόν είπε ότι «κάποιο καιρό πριν, ο Μακρόν έβρισκε θετικά στην αποκιοκρατία, αυτό σημαίνει ότι είναι ασπόνδυλος». «Απλά λέει ό,τι θέλουν να ακούσουν αυτοί που είναι στο ακροατήριό του» είπε ο Φιγιόν σε εκδήλωση στην Κομπιέν, σχολιάζοντας τις δηλώσεις από την Αλγερία. 

«Τα σχόλιά του δεν ταιριάζουν στην αξιοπρέπεια του προεδρικού αξιώματος» συνέχισε ο Φιγιόν. Σε άλλο σημείο, μένοντας στην ίδια γραμμή, είπε πως ο Μακρόν αντιπροσωπεύει την «Αριστερά που είναι μόνο γιρλάντα, διακόσμηση, την Αριστέρα των γλυκών λόγων που κανακεύουν».  

Άλλοι από το στρατόπεδο του κόμματος Δεξιάς, όπως ο Ραφαρέν, κατηγόρησαν τον Μακρόν ότι προσπαθεί να διχάσει τους Γάλλους για ψηφοθηρικούς σκοπούς. 

Από το δε Εθνικό Μέτωπο, ο επικεφαλής της εκστρατείας της Λεπέν, Νταβίντ Ρασλίν, είπε ότι «ο Μακρόν, αφού δεν του φτάνει να διαλυθεί η Γαλλία στην μπανιέρα της παγκοσμιοποίησης, τώρα την υποβαθμίζει και στο εξωτερικό». 

Άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του Εθνικού Μετώπου, ο Βαλεράν ντε Σαν-Ζυστ, κατηγόρησε τον Μακρόν ότι «πυροβολεί πισώπλατα τη Γαλλία». 

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο ίδιος ο Μακρόν αρνήθηκε πως ο στόχος των δηλώσεών ήταν διχαστικός. «Στοπ στο διχασμό για αυτά τα ζητήματα, δεν είμαι ούτε υπέρ της ενοχοποίησης ούτε της δραματοποίησης» έγραψε στο Twitter. 

«H Γαλλία έφερε στην Αλγερία τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά ξέχασε να την διαβάσει» συνέχισε, και αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Αλγερία κατέληξε πως «μετά από 60 χρόνια, είναι καιρός να συμφιλιωθούμε με τις μνήμες μας, είναι ευθύνη της γενιάς μου η οποία δεν έζωησε έζησε τον πόλεμο».

Έχει διαβαστεί 1512 φορές