Αρχική Ειδήσεις Europe Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου ζήτησε η Τερέζα Μέι
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου ζήτησε η Τερέζα Μέι

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου ζήτησε η Τερέζα Μέι

Πολιτικές εξελίξεις στη Γηραιά Αλβιώνα

Πρόωρες εκλογές στη Βρετανία στις 8 Ιουνίου ζήτησε το μεσημέρι της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. 

Όπως τόνισε, χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για το Brexit, δεδομένου ότι η λήξη των διαπραγματεύσεων θα συνέπιπτε χρονικά με τις επόμενες εκλογές το 2020. 

Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα ζητήσει αύριο, Τετάρτη, από την Βουλή των Κοινοτήτων να ψηφίσει υπέρ της προσφυγής στις κάλπες. Η Μέι θα χρειαστεί την υποστήριξη των δύο τρίτων της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός παρουσίασε το αίτημα για πρόωρες εκλογές έξω από την Ντάουνιγκ Στρητ, κίνηση που δεν συνηθίζεται παρά μόνον όταν πρόκειται για πολύ σημαντικές ανακοινώσεις.

«Η χώρα είναι ενωμένη, οι βουλευτές όχι»

Στο διάγγελμά της ανέφερε ότι η χώρα είναι ενωμένη, αλλά το Κοινοβούλιο όχι, και εξήγησε πως υπάρχουν βουλευτές από κόμματα της αντιπολίτευσης, οι οποίοι απείλησαν να καταψηφίσουν τη συμφωνία για το Brexit.

Η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ, και δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε πίσω, σημείωσε. Συμπλήρωσε πως αποφάσισε να ζητήσει πρόωρες εκλογές, για να τερματίσει την αβεβαιότητα. «Κατέληξα πως ο μόνος τρόπος για να εγγυηθώ την ασφάλεια και τη βεβαιότητα για τα επόμενα χρόνια είναι να ζητήσω πρόωρες εκλογές» δήλωσε.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «πολιτικά παιχνίδια», προσθέτοντας ότι αυτά θέτουν σε κίνδυνο τις προοπτικές για μια επιτυχημένη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Χρειαζόμαστε εκλογές και τις χρειαζόμαστε τώρα. Έχουμε μοναδική ευκαιρία να το κάνουμε» πρόσθεσε.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, λέει ότι χαιρετίζει την απόφαση της Τερέζα Μέι να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Η Τερέζα Μέι προέβη στο διάγγελμα έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η στερλίνα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, αποτυπώνοντας την ανακούφιση των επενδυτών, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι προηγούμενες εικασίες για αιφνιδιαστική παραίτηση της Μέι. Μικρή άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις των δεκαετών βρετανικών ομολόγων.

Έχει διαβαστεί 1368 φορές