Τριήμερο μνήμης στην Ιτέα: Ζωντανεύει η ιστορική Ναυμαχία της Αγκάλης
Τα νερά του Κορινθιακού κρύβουν μια επική ιστορία που άλλαξε τη μοίρα ενός ολόκληρου έθνους. Από σήμερα, η Ιτέα μετατρέπεται στο απόλυτο επίκεντρο της ιστορικής μνήμης. Με τη δυναμική στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η αυλαία άνοιξε για ένα τριήμερο υπερθέαμα που τιμά τη Ναυμαχία της Αγκάλης του 1827. Η καθοριστική ελληνοβρετανική νίκη, που αποτέλεσε τον προπομπό για το Ναβαρίνο, ζωντανεύει ξανά μέσα από ένα πλούσιο, καινοτόμο πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Το πρόγραμμα της σημερινής πρεμιέρας βάζει αμέσως το κοινό στο κλίμα. Στις 8:00 το βράδυ δίνεται η εκκίνηση με τη λαμπαδηδρομία των εθελοντών. Μισή ώρα αργότερα, στις 8:30, στο λιμάνι της Ιτέας, κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, όπως ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής και η Δρ. Κατερίνα Γαλάνη, ρίχνουν φως σε άγνωστα ιστορικά τεκμήρια. Η βραδιά θα κλείσει στις 9:30, με παραδοσιακούς χορούς και μια μεγάλη μουσική συναυλία αφιερωμένη στα «Τραγούδια της Θάλασσας».
Η αυριανή μέρα, το Σάββατο, ανεβάζει κατακόρυφα τους ρυθμούς. Στις 12:30 το μεσημέρι το Πολεμικό Ναυτικό δίνει βροντερό παρών με την τιμητική άφιξη της υπερσύγχρονης Κανονιοφόρου «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», η οποία θα είναι επισκέψιμη. Στη 1:30 ακολουθεί η μεγάλη ορχηστρική συνάντηση των Φιλαρμονικών. Το βράδυ του Σαββάτου, όμως, το λιμάνι μεταμορφώνεται σε ανοιχτό θέατρο. Στις 8:00 ξεκινά η συναυλία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, στις 9:30 ακολουθεί η εντυπωσιακή νυχτερινή παρέλαση εκατοντάδων αναβιωτών με πυρσούς, και ακριβώς στις 10:00 το βράδυ ξεκινά η κορύφωση: Η μεγάλη αναπαράσταση της Ναυμαχίας. Υπό τη σκηνοθεσία του Δημήτρη Κουρούμπαλη, με την αφήγηση του Μάξιμου Μουμούρη και υπερσύγχρονο video mapping πάνω στα κύματα.
Το επετειακό τριήμερο ολοκληρώνεται την Κυριακή με τις δέουσες τιμές. Μετά την επίσημη δοξολογία στις 10:00 το πρωί και την επιμνημόσυνη δέηση, τα βλέμματα στρέφονται στην παραλία της Ιτέας. Στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη επετειακή παρέλαση, ενώ στις 12:30 το μεσημέρι θα λάβουν χώρα τα ιστορικά αποκαλυπτήρια της προτομής του Άγγλου Ναυάρχου Χέιστινγκς και του νέου μνημείου της ιστορικής ατμοκίνητης «Καρτερίας».
Ένα τριήμερο όπου η Ιστορία, η επιστήμη και η σύγχρονη τεχνολογία γίνονται ένα, αναδεικνύοντας την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε κορυφαίο προορισμό ιστορικού τουρισμού. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν, και η Ιτέα τιμά το ένδοξο παρελθόν της.
