Αρχική Ειδήσεις Πολιτισμός Στις 10 και 11 Αυγούστου στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας η "Λυσιστράτη" με τον Πέτρο Φιλιππίδη
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Στις 10 και 11 Αυγούστου στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας η "Λυσιστράτη" με τον Πέτρο Φιλιππίδη

από Lepanto RTV
Στις 10 και 11 Αυγούστου στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας η "Λυσιστράτη" με τον Πέτρο Φιλιππίδη

Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Γιάννη Μπέζου

Αναμένεται να είναι από τις παραστάσεις του φετινού καλοκαιριού που θα συζητηθούν και θα κάνουν επιτυχία. Ο λόγος για την Αριστοφανική «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μπέζου, με την Λυσιστράτη που ξεσηκώνει τις γυναίκες να κάνουν αποχή από τον έρωτα, τιμωρώντας τους άνδρες τους για να σταματήσει ο πόλεμος, να την υποδύεται ο αμίμητος Πέτρος Φιλιππίδης.

Διαβάζοντας το πρόγραμμα περιοδείας της παράστασης, είδαμε ότι θα παιχθεί σε αρκετούς σταθμούς, στην Δυτική Ελλάδα.

Στην Πάτρα η «Λυσιστράτη» θα μας έρθει στις 10 και 11 Αυγούστου 2017, στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο, πιθανότατα στο πλαίσιο του 36ου Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ.

Οι υπόλοιποι σταθμοί στη Δυτική Ελλάδα είναι οι εξής:

Τετάρτη 12 Ιουλίου, Αίγιο, Υπαίθριο Θέατρο «Γιώργος Παππάς»,

Σάββατο 15 Ιουλίου, Καβάσιλα Ηλείας, Ανοιχτό Θέατρο,

Κυριακή 16 Ιουλίου, Αρχαία Ολυμπία, Θέατρο Φλόκα,

Τετάρτη 9 Αυγούστου, Μεσολόγγι, Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων,

Σάββατο 12 Αυγούστου, Ήλιδα, Αρχαίο Θέατρο.

Η Αθηναία ηρωίδα του Αριστοφάνη συλλαμβάνει λοιπόν την απόλυτη ιδέα: να συνασπιστεί με τις γυναίκες της πόλης της, της αντιπάλου Σπάρτης, αλλά και άλλων πόλεων, και να διαμηνύσουν στους άντρες πως αν δεν φροντίσουν για την ειρήνη, θα προχωρήσουν σε σεξουαλική αποχή.

Με επικεφαλής την ίδια, η Αθηναία Κλεονίκη, η Σπαρτιάτισσα Λαμπιτώ, η Μυρίνη και δεκάδες άλλες γυναίκες, αφού προσπερνούν τις αρχικές αντιρρήσεις τους, αναλαμβάνουν δράση, προχωρώντας παράλληλα σε αποκλεισμό του δημόσιου ταμείου που χρηματοδοτεί τις πολεμικές επιχειρήσεις. Οι άντρες φυσικά, με επικεφαλής τον Πρόβουλο, περνούν στην αντεπίθεση και ξεκινά η αψιμαχία αρχικά και η ανταλλαγή επιχειρημάτων στη συνέχεια. Όλοι αγγίζουν και ξεπερνούν τις αντοχές τους σε αμφότερα τα στρατόπεδα, μέχρι που η εμφάνιση της καλλονής Συμφιλίωσης οδηγεί σε αμοιβαίους συμβιβασμούς και, τελικά, σε αίσιο τέλος.

Η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μπέζου ξεκινά την περιοδεία της από το Κατράκειο της Νίκαιας στις 6 Ιουλίου 2017.

Το αξιοπρόσεκτο και ενδιαφέρον στοιχείο της «Λυσιστράτης» πέρα από τον τερματισμό του πολέμου με όχημα τη σεξουαλική αποχή και την κατάληψη του δημοσίου ταμείου- είναι η επικράτηση ενός πανελληνίου αισθήματος. Μεγάλο ζητούμενο για την εποχή που παρουσιάζεται το έργο, ενώ παράλληλα ο Πελοποννησιακός Πόλεμος καλά κρατεί. Τα μεγάλα έργα έχουν αντίπαλο τον χρόνο. Κατά κανόνα τον νικούν. Η Λυσιστράτη συνδυάζει σε ένα πρόσωπο τη σοφία με τον ερωτισμό. Τη σκέψη με το όνειρο. Καλό παράδειγμα για τους μοντέρνους καιρούς μας.

Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης

Απόδοση: Γιάννης Μπέζος

Στίχοι: Πέτρος Φιλιππίδης

Μουσική: Κωστής Μαραβέγιας

Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς

Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκορού

Χορογραφίες-κινησιολογία: Ελπίδα Νίνου

Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας

Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς

Βοηθός χορογράφος: Ζωή Πολυχρονιάδη

Βοηθός σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου

Οργάνωση Παραγωγής Ντόρα Βαλσαμάκη

Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη.

Παίζουν οι: Πέτρος Φιλιππίδης (Λυσιστράτη), Βλαδίμηρος Κυριακίδης (Κινησίας), Ναταλία Τσαλίκη (Μυρρίνη) και ο Γιάννης Μπέζος (Πρόβουλος).

Παίζουν επίσης οι: Δανάη Μπάρκα, Ελευθερία Μπενοβία, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Κατερίνα Μισιχρόνη, Δάφνη Δαυίδ, Ντένια Στασινοπούλου, Χριστίνα Σπατιώτη, Γιώργος Γιαννακάκος, Παναγιώτης Κατσώλης, Στέλιος Ιακωβίδης, Θάνος Κοντογιώργης, Γιώργος Κατσής, Σταύρος Μαρκάλας, Γιάννης Ζαράγκαλης.

Έχει διαβαστεί 2090 φορές