Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Δυτική Ελλάδα: Αλαλούμ με τους δασικούς χάρτες - Έντονα παράπονα και ενστάσεις
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Δυτική Ελλάδα: Αλαλούμ με τους δασικούς χάρτες - Έντονα παράπονα και ενστάσεις

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Δυτική Ελλάδα: Αλαλούμ με τους δασικούς χάρτες - Έντονα παράπονα και ενστάσεις

Συζητείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Ανακριβείς απεικονίσεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στη διαχρονική και αληθή κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας, περιέχουν οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν προσφάτως για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και για τους οποίους ζητείται από τους πολίτες που έχουν αντιρρήσεις, μέσα σε δύο μόλις μήνες, να υποβάλλουν, πληρώνοντας μάλιστα υψηλό αντίτιμο, τις σχετικές αντιρρήσεις τους.

Το μείζον αυτό θέμα απασχολεί την Περιφερειακή Αρχή και για αυτό εισάγεται προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, την ερχόμενη Παρασκευή.

«Στόχος της συζήτησης είναι να καταλήξουμε στις τελικές προτάσεις που θα αποτελέσουν το κεντρικό κείμενο που θα αποσταλεί στην κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση σε σχέση με τα προβλήματα που ανέκυψαν με την ανάρτηση των δασικών χαρτών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Ο προβληματισμός εντοπίζεται κυρίως στα εξής σημεία:

- Η κατάρτιση των δασικών χαρτών εδράζεται στη χρήση και αντιπαραβολή φωτογραφικών/φωτογραμμετρικών αποτυπώσεων από το 1945, μιας περιόδου που ήταν μετά την έξοδο της χώρας από την κατοχή, καθώς και το 2007. Κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να επιλέγεται να επανέλθουμε σήμερα στην τότε εποχή.

- Είναι προβληματικός ο χαρακτηρισμός εκτάσεων που εμφαίνονται ως δασικές και υπάρχει ασυμφωνία με τις αποτυπώσεις των αεροφωτογραφιών. Ενδεικτικός είναι ο χαρακτηρισμός εκτάσεων ιδιαίτερα μεγάλης επιφάνειας ως αναδασωτέων, εκ των οποίων οι περισσότερες εμφανίζουν αγροτική μορφή και στις δύο αεροφωτογραφίες.

- Στις περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος παρατηρούνται αρκετές ανακρίβειες και παραλείψεις αναφορικά με την αποτύπωση της μορφής και της χρήσης σημαντικών εκτάσεων γης.

- Είναι ιδιαίτερα πιεστική η μόλις δίμηνη προθεσμία που προβλέπεται για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών

- Ο χαρακτήρας του μέτρου φέρεται να είναι εισπρακτικός, αφού υπάρχει υποχρεωτική δαπάνη για την υποβολή αντιρρήσεων.

- Χρήζει ιδιαίτερης επισήμανσης ο κίνδυνος από τη μεταβολή του χαρακτηρισμού μιας ήδη χρησιμοποιούμενης ως αγροτικής έκτασης σε δασική, για απώλεια χορηγούμενων ή χορηγηθεισών επιδοτήσεων και ενισχύσεων.  Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επέφερε καταστροφικές συνέπειες για την αγροτική οικονομία και παραγωγή.

 

Έχει διαβαστεί 2423 φορές