Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Η Αμαλιάδα αρνείται τα σκουπίδια του Αιγίου
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Η Αμαλιάδα αρνείται τα σκουπίδια του Αιγίου

από ΣΟΦΙΑ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Η Αμαλιάδα αρνείται τα σκουπίδια του Αιγίου

Δύσκολη η περίπτωση της Τριανταφυλλιάς

Αρνητικός στην περίπτωση μεταφοράς των απορριμμάτων του δήμου Αιγιαλείας στη Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στην Τριανταφυλλιά εμφανίστηκε ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, μιλώντας παράλληλα και για την αγωγή που θα καταθέσει ο δήμος του προκειμένου να αποδοθεί οφειλή 60.192 ευρώ για τη μεταφορά 20 τόνων από το Αίγιο για το διάστημα του Νοεμβρίου 2021.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Λυμπέρης, ήταν μια διαδικασία που έπρεπε να γίνει προκειμένου να πληρωθούν τα χρήματα για τα απορρίμματα που ήρθαν στην Τριανταφυλλιά. Πρόσθεσε δε πως η ενέργεια αυτή έγινε επειδή δεν είχε ολοκληρωθεί σωστά η διαδικασία των δικαιολογητικών προκειμένου να κοπεί το ένταλμα και προέκυπτε λογιστικό κενό, ενώ τόνισε πως με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζεται η οφειλή από το δήμο Αιγιαλείας και η λήψη των απορριμμάτων από  το δήμο Ήλιδας.

Η πλευρά της Αιγιαλείας

Τα σενάρια για το που θα καταλήξουν τα συγκεκριμένα απορρίμματα πολλά, ωστόσο την οριστική απάντηση θα δώσει η μελέτη που ετοιμάζεται από τον Περιφερειακό Σχεδιασµό ∆ιαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023, με βάση την οποία θα κινηθούν ακολούθως οι ΦΟΣΔΑ-ΣΥΔΙΣΑ.

Εδώ και καιρό, από πηγές στην Περιφέρεια, ακούγεται πως η Αιγιαλεία δε θα στείλει τα απορρίμματά της στο υπό κατασκευή εργοστάσιο απορριμμάτων στο Φλόκα. Μάλιστα, ο ήδη υπάρχων σχεδιασμός από το 2015 δεν είχε το δήμο αυτό σε όσους θα κάλυπτε το νέο εργοστάσιο, μιας και τότε είχε δρομολογηθεί η κατασκευή δικής της μονάδας που ωστόσο δεν έχει προχωρήσει.

Όπως είναι ήδη γνωστό, αναμένεται να υπολογιστεί η πλέον συμφέρουσα επιλογή για το δήμο της Δυτικής Ελλάδας με την καταμέτρηση της μικρότερης απόστασης, είτε αυτή θα είναι στο Φλόκα, είτε στη Ναύπακτο, είτε τέλος στην Αμαλιάδα. Ωστόσο, υπόψη θα ληφθεί και ο γενικότερος σχεδιασμός στις εγκαταστάσεις κάθε νομού, αφού θα υπολογιστούν ο όγκος απορριμμάτων κάθε περιοχής, ο τόπος που θα μεταφέρονται και το κόστος. Επιπλέον, σε περίπτωση που έχουν δοθεί και εναλλακτικές επιλογές πέραν της αρχικής, θα υπάρξει πολιτική επιλογή μέσω περιφερειακού συμβουλίου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως τα τέλη για τους δήμους αναμένεται να είναι ίδια όπου και αν χρειάζεται να μεταφέρει τα απορρίμματά του.

Δύσκολη η περίπτωση της Τριανταφυλλιάς

Για να υπάρξει λογική στα σενάρια μεταφοράς των απορριμμάτων της Αιγιαλείας στην Τριανταφυλλιά, θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αρχικά, θα πρέπει η περίπτωση αυτή να ενταχθεί στον ΠΕΣΔΑ. Ακολούθως, θα πρέπει να αλλάξει η σύμβαση λειτουργίας του εργοστασίου που έχει υπογραφεί ανάμεσα σε ΦΟΔΣΑ και διοίκηση εργοστασίου.

Τέλος, θα πρέπει να καμφθούν οι αντιρρήσεις που σίγουρα θα υπάρχουν από αιρετούς του νομού μας. Τη δεδομένη στιγμή το σενάριο αυτό φαντάζει ως «όνειρο θερινής νυκτός» για να το εντάξει η περιφέρεια, κάτι που είναι αντιληπτό και από τις δυο πλευρές.


Έχει διαβαστεί 400 φορές