Αρχική Ειδήσεις Τοπικά ΑΝΑΚΕΜ: Οικολογική και ασφαλής διαχείριση ΑΕΚΚ στο Μεσολόγγι από το καλοκαίρι του 2021
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

ΑΝΑΚΕΜ: Οικολογική και ασφαλής διαχείριση ΑΕΚΚ στο Μεσολόγγι από το καλοκαίρι του 2021

από Lepanto RTV
ΑΝΑΚΕΜ: Οικολογική και ασφαλής διαχείριση ΑΕΚΚ στο Μεσολόγγι από το καλοκαίρι του 2021

Η ΑΝΑΚΕΜ μπορεί να δώσει λύσεις στην διαχείριση των μπάζων και να θέσει τέρμα στην ανεξέλεγκτη διάθεση μπαζοαπορριμάτων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΑΝΑΚΕΜ: Οικολογική και ασφαλής διαχείριση ΑΕΚΚ στο Μεσολόγγι από το καλοκαίρι του 2021

 

Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2022

Όπως σε όλη την Αιτωλοακαρνανία έτσι και ιδιαίτερα  στο  Μεσολόγγι η ΑΝΑΚΕΜ μπορεί να δώσει λύσεις στην διαχείριση των μπάζων και να θέσει τέρμα στην ανεξέλεγκτη διάθεση μπαζοαπορριμάτων.

Ως Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ) η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. από το καλοκαίρι του 2021 συνεργάζεται στην περιοχή του Μεσολογγίου με την αδειοδοτημένη μονάδα επεξεργασίας της ΕταιρείαςΑνακύκλωσης Αδρανών Υλικών «ΙΟΝΙΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΙΚΕ» που βρίσκεται στο 12ο χλμ Ε.Ο. Μεσολογγίου- Ναυπάκτου στη Γέφυρα Ευήνου, δημιουργώντας ένα πυκνό δίκτυο εξυπηρέτησης στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και προσφέροντας λύση δίπλα στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Τα ΑΕΚΚ (μπάζα) που εγκαταλείπονται σε παράνομους μπαζότοπουςυποβαθμίζουν το περιβάλλον, ρυπαίνουν το έδαφος και τους υδροφορείς, εντείνουν τα πλημμυρικά φαινόμενα και μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης διάθεσης πολλαπλασιάζονται στα ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως είναι οι προστατευόμενες περιοχές της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου και των Ακαρνανικών Ορέων  και υποδαυλίζουν την βιωσιμότητα της περιοχής.

Κάθε υπόχρεος, όπως οι Δήμοι, η Περιφέρεια, οι ΔΕΥΑ, οι επιχειρήσεις και Οργανισμοί παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, οι κατασκευαστές ιδιωτικών και δημόσιων έργων, οφείλει, με βάση τη νομοθεσία, να παραδίδει τα μπάζα που παράγει σε αδειοδοτημένες μονάδες που συνεργάζονται με εγκεκριμένο ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ και οι οποίες τα επεξεργάζονται και παράγουν ανακυκλωμένα υλικά. Μ’ αυτόν τον τρόπο τα απόβλητα, αντί να ρυπαίνουν το περιβάλλον, γίνονται πηγή παραγωγής δευτερογενών υλών για τα τεχνικά έργα.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. κ. Ηλίας Δημητριάδης, αξιολογώντας την διαχείριση των ΑΕΚΚ στην περιοχή, διαπίστωσε ότι παρόλο που υπάρχουν πλέον οι λύσεις για την ανακύκλωση των μπάζων, χρειάζεται να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη για την επίτευξη ικανοποιητικού στόχου στην ανακύκλωση τους και δέσμευση από τις Υπηρεσίες, τους μηχανικούς και τους ιδιώτες κατασκευαστές να τηρείται ο νόμος. Η ΑΝΑΚΕΜ σήμερα συνεργάζεται με 125 μονάδες ανακύκλωσης αποβλήτων σε όλη τη χώρα, 9 εκ των οποίων βρίσκονται στην Αιτωλοακαρνανία, προσπαθώντας να μειώσει όσο είναι δυνατόν τις αποστάσεις μεταφοράς των ΑΕΚΚ. Ο κ. Δημητριάδης κάλεσε όλους τους πολίτες στην κοινή προσπάθεια να εξαλείψουμε το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης απόρριψης μπάζων στο περιβάλλον και διαβεβαίωσε ότι η ΑΝΑΚΕΜ παραμένει στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για την παροχή υποστήριξης. Περισσότερεςπληροφορίες στην ιστοσελίδα www.anakem.gr

 

 

Λίγα λόγια για την ΑΝΑΚΕΜ


Η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. αποτελεί ένα από τα πρώτα εγκεκριμένα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ). 

Ως Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ) είναι ο υπεύθυνος φορέας για την εναλλακτική διαχείριση ΑΕΚΚ στις περιοχές εμβέλειάς της, ενώ συνεργάζεται ήδη με 125 μονάδες ανακύκλωσης σε 13 Περιφέρειες και 60 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και συνεχίζει δυναμικά την επέκταση της εμβέλειάς της. Από την αρχή της λειτουργίας της έως σήμερα έχει διαχειριστεί ποσότητα ΑΕΚΚ που ξεπερνά τους 5.500.000 τόνους. Συνεργάζεται με διαχειριστές ΑΕΚΚ (εργολάβους ιδιωτικών και δημοσίων έργων), με Μονάδες Επεξεργασίας και με Εταιρείες Συλλογής και Μεταφοράς ΑΕΚΚ, για την αποτελεσματική διαχείριση, ανακύκλωση και αξιοποίηση των αποβλήτων

Στην ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. βασική προτεραιότητα, στόχος και δράση είναι η δημιουργία, η διατήρηση και η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία ενός πυκνού δικτύου μονάδων επεξεργασίας σε όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά. Το 2021 η ΑΝΑΚΕΜ υλοποίησε σημαντικές πιλοτικές περιβαλλοντικές δράσεις καθαρισμού ιστορικών αποθέσεων ΑΕΚΚ σε προστατευόμενες και ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με σκοπό την αποκατάσταση των χώρων και την επεξεργασία και ανακύκλωση των μη επικίνδυνων συλλεγόμενων αποβλήτων.

 

Έχει διαβαστεί 684 φορές