Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Ανέλαβε καθήκοντα ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος ως νέος Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Ανέλαβε καθήκοντα ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος ως νέος Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής

από Lepanto RTV
Ανέλαβε καθήκοντα ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος ως νέος Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής

Δείτε τι δηλώνει

Πολύχρονη εμπειρία στο Πυροσβεστικό Σώμα και γνώση των ιδιαιτεροτήτων της  περιοχής, στον τομέα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, έχει ο νέος Περιφερειακός Διοικητής Δυτικής Ελλάδας, Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα, μετά τις κρίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Ο κ. Κυριακόπουλος ήταν μέχρι πρότινος, Διοικητής της 6ης ΕΜΑΚ που εδρεύει στην Πάτρα, ενώ έχει υπηρετήσει και στην Π.Υ. της ΒΙΠΕ Πατρών καθώς και στην Ηλεία, οπότε και οι μεγάλες πυρκαγιές κατέκαψαν τον νομό και κόστισαν τη ζωή αρκετών ανθρώπων. Τότε μάλιστα ήταν και μία από τις φορές που κινδύνεψε περισσότερο και ο ίδιος , σε συμβάν κατάσβεσης.

Ο νέος Περιφερειακός Διοικητής  επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα του Σώματος, δική του και των πυροσβεστικών υπαλλήλων είναι πρωτίστως η προστασία του πολίτη και της ανθρώπινης ζωής και ακολουθούν  «η καλή διαβίωση των συναδέλφων, η  καθημερινή τους εκπαίδευση, καθώς χρειάζεται να είναι σε εγρήγορση καθημερινά όλες οι υπηρεσίες».

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει τις δικές της δυσκολίες στο θέμα των πυρκαγιών. «Κάθε νομός έχει τη δική του ιδιαιτερότητα και κάθε υπηρεσία τον δικό της τομέα. Για παράδειγμα, τα Λεχαινά έχουν το δάσος της Στροφυλιάς, το οποίο προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες. Στον Πύργο, ξεκινούν τα πεύκα από το Κατάκολο και σταματούν στην Τρίπολη. Η Αχαΐα έχει τον αστικό ιστό τη Βιομηχανική Περιοχή, δάση, τη δική της επικινδυνότητα. Αιτωλοακαρνανία επίσης. Αχανείς εκτάσεις, δασικοί δρόμοι οι οποίοι δύσκολα συντηρούνται πλέον. Για να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα, πρέπει να έχουμε πλέον μαζί μας τσάπες και βοηθητικά εργαλεία ώστε , αν υπάρχουν νεροφαγώματα, να τα κλείσουμε  γιατί μπορεί να έχει περάσει το γκρέιντερ, να έχει ανοίξει τον δρόμο, αλλά να πιάσει μια μπόρα και να ξαναδημιουργηθούν. Πρέπει λοιπόν οι πυροσβέστες να κάνουν κι άλλη δουλειά πέρα από το έργο τους».

Σε ότι έχει να κάνει με το διαθέσιμο προσωπικό και τα μέσα , σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο, η Δυτική Ελλάδα στο ζήτημα των υπαλλήλων είναι σε καλά επίπεδα, αλλά προσθέτει ότι θα μπορούσε να είναι και σε καλύτερα.  Σχετικά με τη συντήρηση των οχημάτων δεν έχουμε προβλήματα. Συντηρούνται. Προβλήματα υπάρχουν με τα ελαστικά. Πάντα όμως υπήρχαν τα προβλήματα με τα ελαστικά. Δίνουμε λύσεις και η ηγεσία και το αρχηγείο μας καλύπτει σε μεγάλο μέρος, αλλά και ιδιώτες βλέποντας την οικονομική κατάσταση της χώρας, βοηθούν σε αυτό το κομμάτι και τους ευχαριστώ. Πάντα οι πολίτες και πριν την κρίση αγαπούσαν και στήριζαν την Πυροσβεστική. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν υπηρετούσα στα Λεχαινά και στον σεισμό του 2008 πολλές επιχειρήσεις ήρθαν και μου είπαν πες μου τι θέλουν οι πυροσβέστες. Αυτό συνεχίζεται. Κι εμείς κάνουμε ότι μπορούμε γι΄αυτούς, δίνοντας πολλές φορές τη ζωή μας και την υγεία μας».

Άλλωστε και ο ίδιος έχει κινδυνεύσει σε συμβάντα. Το 2007 υπηρετούσε στην Ηλεία και στις μεγάλες πυρκαγιές μεταξύ άλλων βρέθηκε στην περιοχή Λουκά, όπου και τον «έκλεισε» η φωτιά, ενώ πιο παλιά όταν υπηρετούσε στην Αθήνα παραλίγο να χάσει τη ζωή του σε υπόγεια πάρκινγκ, όπου είχε εκδηλωθεί φωτιά σε στρώματα που είχαν αφήσει άστεγοι.

«Από τον καπνό χάσαμε τον προσανατολισμό μας , σφύριζε η μπουκάλα, τελείωνε το οξυγόνο και είχαμε πέντε λεπτά να βγούμε έξω. Εκεί ένιωσα ότι θα σκάσουμε. Στη Λουκά στην Ηλεία είμαστε με ένα πυροσβεστικό μόνοι μας . Το χωριό είχε εκκενωθεί. Ήμουν εγώ με ένα αυτοκίνητο. Το νερό τέλειωνε και η φωτιά έμπαινε στο χωριό. Μας έκλεισε η φωτιά. Αλλά για καλή μας τύχη γύρισε ο αέρας. Αλλά μου αρέσει η δουλειά μου. Έτσι έχουμε μάθει.».

Άλλωστε έχει εκπαιδευτεί αρκετά σε θέματα διάσωσης σε Ελλάδα και εξωτερικό και υπογραμμίζει την ανάγκη να εκπαιδευτεί ξανά το Πυροσβεστικό Σώμα από εξειδικευμένους διασώστες του εξωτερικού.

Επίσης, τονίζει ότι έχει ξεκινήσει σταδιακά  η προετοιμασία για την νέα αντιπυρική περίοδο που αφορά στον δασικό σχεδιασμό , «ήδη έχουν οριστεί επιτροπές, θα γίνει αναθεώρηση σε κάποιες υπηρεσίες και τα πυροφυλάκειά μας συντηρούνται με τη βοήθεια της δασικής υπηρεσίας.Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη και έχουμε καλή συνεργασία με τους φορείς στον τομέα της πρόληψης».

Έχει διαβαστεί 2423 φορές