Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Δήλωση του Δημαρχου Πατρέων για το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2024
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Δήλωση του Δημαρχου Πατρέων για το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2024

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Δήλωση του Δημαρχου Πατρέων για το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2024

«Και φέτος φτιάχτηκε ένα πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει η αίσθηση της «ανάτασης» για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη ζωή και τις δυσκολίες της με έναν τρόπο καλύτερο»

Οι ενότητες και οι βασικοί άξονες του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2024 παρουσιάστηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Ιουνίου στο νέο δημαρχείο της Πάτρας από τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Απόστολο Αγγελή.

 

 O Δήμαρχος Πατρέων, αναφερόμενος στον θεσμό σημείωσε, πως «Οι δυσκολίες που προκάλεσε η κατάργηση του Πολιτιστικού Οργανισμού και η μετατροπή του σε Αντιδημαρχία δημιουργώντας σε αυτό το μεταβατικό στάδιο νέα δεδομένα, γίνεται αντιληπτό πως δεν μας επιτρέπουν ακόμα να λειτουργούμε με τον «αυτοματοποιημένο» τρόπο που επιθυμούμε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με την δυσμενή κατάσταση που υπάρχει με τις χρηματοδοτήσεις τις οποίες δεν έχουμε από την κυβέρνηση, χτίστηκε ένα νέο πρόγραμμα για το Διεθνές φεστιβάλ του 2024.

Παρά τις δυσκολίες κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Στο κέντρο της προσοχής μας είναι ο πατραϊκός λαός και τα παιδιά μας. Γι’ αυτό και φέτος φτιάχτηκε ένα πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει η αίσθηση της «ανάτασης» για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη ζωή και τις δυσκολίες της με έναν τρόπο καλύτερο.

Στο πλαίσιο αυτό δεν θ’ αφήσουμε τις συνοικίες μας να είναι ησυχαστήρια. Η ζωή της πόλης θα έχει σε όλους τους τομείς της τέχνης όλα όσα μπορούν να μας βοηθήσουν για να περάσουμε την περίοδο του καλοκαιριού ευχάριστα.

Καλούμε τον πατραϊκό λαό να πλαισιώσει όλες μας τις εκδηλώσεις . Έχουμε φροντίσει ώστε η οικονομική μας πολιτική να επιτρέπει και σε όσους δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να έχουν πρόσβαση στις εκδηλώσεις».

 

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Απόστολος Αγγελής αναλύοντας το πρόγραμμα και τη φιλοσοφία των εκδηλώσεων τόνισε: «Παρουσιάζουμε σήμερα το πρόγραμμα του Διεθνούς φεστιβάλ της Πάτρας για το 2024, το οποίο περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος από τις μορφές της τέχνης.

Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους της Πόλης μας. Παράλληλα δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενθάρρυνση και στήριξη τόσο των επαγγελματιών δημιουργών όσο και της ερασιτεχνικής προσπάθειας.

Ο στόχος που έχουμε θέσει για να γίνουν οι γειτονιές της πόλης κύτταρα πολιτιστικής δημιουργίας παραμένει βασική μας προτεραιότητα.

Το μεγάλο «στοίχημα» για τη δημοτική Αρχή παραμένει για μία ακόμα χρονιά να διασφαλίσει και να δώσει τη δυνατότητα στις λαϊκές οικογένειες να έρθουν σε επαφή με τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Και φέτος παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν και στέκονται εμπόδια στην δράση μας και στον πολιτισμό, δλδ την έλλειψη χρηματοδότησης και προσωπικού αλλά και τον δυσκολίων που προέκυψαν από την κατάργηση του πολιτιστικού οργανισμού ετοιμάσαμε το διεθνές φεστιβάλ  με πολύ αξιόλογες εκδηλώσεις τοπικών καλλιτεχνών και όχι μόνο.

Οι εκδηλώσεις μας ξεκινάνε με το φεστιβάλ jazz and more που έχει γίνει θεσμός και θα παρουσιαστεί στο καινούριο μας δημαρχείο, ένα τοπόσημο της πόλης μας για να αναδειχθεί το νέο μας δημαρχείο αλλά και λόγω ότι και το παλαιό δημοτικό νοσοκομείο είναι σε εργασίες ώστε να αναδειχθεί και αυτό όπως του αξίζει.

Για το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων πέρα από τις σταθερές δράσεις του κινητού κινηματογράφου, του φεστιβάλ στις γειτονιές, της παιδικής σκηνής, του Δημοτικού Κινηματογράφου, του Ερασιτεχνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Σκιών, του  Φεστιβάλ στις Γειτονιές, και τον θεατρικών παραγωγών που θα φιλοξενηθούν στο ανοιχτό θερινό θέατρο, θα  διοργανώσουμε δυο διήμερα φεστιβάλ.

Το πρώτο θα αφορά τους μαθητές μας με το κλείσιμο των σχολείων 19-20/06 και το δεύτερο τους εργαζόμενους σε συνεργασία με το Ε.Κ.Π.

Το φεστιβάλ των μαθητών θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το ΕΣΥΝ και την συντονιστική επιτροπή των μαθητών αναδεικνύοντας το ζήτημα των ναρκωτικών αλλά και την ανάγκη πρόσβασης των μαθητών μας στον αθλητισμό και τον πολιτισμό και θα πραγματοποιηθεί στον μόλο θα περιλαμβάνει αγώνες 3on3 την μία μέρα , μαθητικά συγκροτήματα την μεγάλη συναυλία με δύο αγαπημένους καλλιτέχνες τον buzz και τον anser.

Το φεστιβάλ των εργαζομένων σε συνεργασία με το Ε.Κ.Π. θα γίνει στην πλαζ με θέμα την πρόσβαση των εργαζομένων στον πολιτισμό και την περαιτέρω επιδείνωση της δυνατότητας πρόσβασης σε πολιτιστικές εκδηλώσεις όταν ο πολιτισμός αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα στις 05-06/07 μέρα θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση ο αντρειωμένος και την δεύτερη μέρα θα γίνει γλέντι με τον Β. Κορακάκη

Οι γειτονιές της πόλης μας θα γίνουν και πάλι κέντρα πολιτισμού με τον κινητό κινηματογράφο , με τον καραγκιόζη με το άρμα θέσπιδος από το ΔΗΠΕΘΕ και το φεστιβάλ στις γειτονιές.

Το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου και φέτος θα δώσει την ευκαιρία σε ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες να παρουσιάσουν την δουλειά τους στα παλαιά σφαγεία και στο θέατρο της κρήνης

Οι δομές του δήμου θα παρουσιάσουν το έργο τους και φέτος στο φεστιβάλ , όπως το χορευτικό τμήμα με την παράσταση του, το χορευτικό αντάμωμα και την συναυλία της ορχήστρας του  και η Ο.Ν.Ε. με μία συναυλία επιπέδου ανάλογου της ορχήστρας».

Στην παρουσίαση του προγράμματος παραβρέθηκαν και πήραν το λόγο ο δημοτικός σύμβουλος – υπεύθυνος του χορευτικού τμήματος Χρήστος Γιαννόπουλος και η δημοτική σύμβουλος, διευθύντρια του Θεατρικού Εργαστηρίου Πολυφωνικής Αθηνά – Καλλιμάνη – Γεωργιτσοπούλου, οι οποίοι είναι και μέλη της Πολιτιστικής Επιτροπής.

 

Ο  Χρήστος Γιαννόπουλος σημείωσε πως «Ο δήμαρχος Πατρέων, με δυο κουβέντες έδωσε την ουσία. Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να μην είναι τους μήνες του καλοκαιριού η Πάτρα και οι γειτονιές της ησυχαστήριο. Αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος του Χορευτικού όλα αυτά τα χρόνια. Θα διοργανώσουμε σε συνεργασία με συλλόγους παραστάσεις ακόμα και σε περιοχές που δεν πήγαν και δεν έγιναν ποτέ παραστάσεις. Εκεί που οι νοικοκυρές και οι γιαγιάδες είναι ακόμα στα σκαλοπάτια της εξώπορτας. Γιατί αυτός πιστεύουμε πως είναι ο ρόλος ενός κινήματος που λέγεται ερασιτεχνική δημιουργία…. Πέραν τούτου θα έχουμε το Χορευτικό αντάμωμα που θα πραγματοποιηθεί 21 – 22 και 23 Αυγούστου στο οποίο θα υπάρχει μετάκληση συγκροτημάτων από όλο τον κόσμο και φυσικά τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα.

Η Ορχήστρα του χορευτικού – ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος - θα πραγματοποιήσει τον Σεπτέμβριο ένα αφιέρωμα στο δήμο Μούτση. Έναν καλλιτέχνη για τον οποίο μετά το θάνατό του δεν φρόντισε κανείς να τιμήσει το έργο του. Στη Ζωϊτάδα η παράσταση του Χορευτικού περιλαμβάνει τα παραδοσιακά επαγγέλματα. Τέλος ο κ. Γιαννόπουλος επανέλαβε πως το σημαντικότερο όλων είναι η ανάσα που θα δώσουμε στις γειτονιές.

 

Η Αθηνά Καλλιμάνη – Γεωργιτσοπούλου η οποία είναι με μέλος της επιτροπής του Ερασιτεχνικού θεάτρου, από  την πλευρά της τόνισε ότι « Το φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου γίνεται και φέτος με τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής δίνοντας σημαντικό βήμα σε όλους τους συλλόγους της περιοχής για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, ώστε ο θεσμός του ερασιτεχνικού θεάτρου να ακολουθεί πάντα ανοδική πορεία. Το γεγονός ότι οι παραστάσεις του ερασιτεχνικού θεάτρου είναι ελεύθερες για το κοινό δεν σημαίνει ότι η ποιότητά τους δεν είναι εξαιρετική. Ο τρόπος που στήνεται και στηρίζεται σε όλα τα επίπεδα ο θεσμός αποσκοπεί στη συνάντηση των ανθρώπων που είναι πάρα πολύ σημαντική, ιδιαίτερα δε μετά την πανδημία και ότι βιώνουμε μέχρι σήμερα.

Κλείνοντας το μέλος της επιτροπής κάλεσε τα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης να εντάξουν στο πρόγραμμα τους μια ολιγόλεπτη αναφορά στο τι ακριβώς γίνεται στην πόλη μας συνολικά, προκειμένου και άτομα ου δεν έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση να μάθουν που μπορούν να παρακολουθήσουν και να βιώσουν μια παράσταση.


Έχει διαβαστεί 582 φορές

  •