Αρχική Ειδήσεις Τοπικά ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ-ΡΙΖΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ-ΡΙΖΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ-ΡΙΖΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Μετά τη συνάντηση της 16ης Νοεμβρίου 2023 στο Κτήριο Ναυπακτία, βρισκόμαστε σήμερα, τέλος Μαρτίου 2024, αντιμέτωποι με την επιδείνωση της διάβρωσης.

Με εικόνες όπως αυτή της Δυτικής Προβλήτας του Αντιρρίου. Εικόνες ντροπής και θλίψης. Από τη μία το στολίδι μας, το κάστρο του Αντιρρίου, που και η χερσαία ζώνη γύρω από αυτό κάθε χρόνο διαβρώνεται, και δίπλα του η βυθισμένη δυτική προβλήτα.

Υποκλινόμαστε με σεβασμό στα πληρώματα των ferry boats που με μαεστρία και υπευθυνότητα καταφέρνουν να δένουν στα ερείπια της προβλήτας και να επιβιβάζουν και αποβιβάζουν οχήματα και επιβάτες με καθοδήγηση και τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Όμως, αλήθεια, η κατάσταση πλέον είναι απερίγραπτη. Δεν υπάρχουν λόγια.

 

Στην από 14-11-2023 απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής στην υπ’ αρ. 1280/23-10-2023 Ερώτηση του βουλευτή κ. Φλώρου, αναγραφόταν:

«Επί των διαλαμβανομένων στην εν θέματι Ερώτηση σας γνωρίζουμε ότι οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των ακτογραμμών από διάβρωση έχουν οριστεί στον ν. 2971/2001 (Α΄285) και συγκεκριμένα στο άρθρο 12 περί προστατευτικών έργων και στο άρθρο 14 περί παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για την κατασκευή έργων.

Όσον αφορά στα θέματα αρμοδιότητος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.) και συγκεκριμένα στις φθορές των υφιστάμενων κρηπιδωμάτων εντός των ορίων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα (Χ.Ζ.Λ.) Αντιρρίου, σας γνωρίζουμε ότι το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Ρίου επανειλημμένως απέστειλε σχετικά έγγραφα στον αρμόδιο φορέα διαχείρισης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο (Δ.Λ.Τ.) Ναυπάκτου, στα οποία επισημαίνονται οι φθορές των υφιστάμενων κρηπιδωμάτων εντός των ορίων της Χ.Ζ.Λ. και ειδικότερα σε χώρους που κινούνται οχήματα και επιβάτες στον δυτικό προβλήτα Αντιρρίου καθώς και η αναγκαιότητα άμεσης αποκατάστασης τους για την αποφυγή ατυχημάτων. Επίσης, η αρμόδια Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας και Λιμένων του Υ.ΝΑ.Ν.Π., για λόγους ασφάλειας των χρηστών της εγκατάστασης, σε συνέχεια των ως άνω εγγράφων της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, απέστειλε στις 10-10-2023 στο Δ.Λ.Τ. Ναυπάκτου σχετικό έγγραφο, για την άμεση αποκατάσταση των διαπιστωθέντων από την Λιμενική Αρχή προβλημάτων των λιμενικών υποδομών.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το Δ.Λ.Τ. Ναυπάκτου, τόσο η Δημοτική Αρχή όσο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για αναζήτηση χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των φθορών των υφιστάμενων κρηπιδωμάτων εντός των ορίων της Χ.Ζ.Λ., καθώς το κόστος του εν λόγω έργου δεν μπορεί να καλυφθεί από τα έσοδα του Δ.Λ.Τ.

Επισημαίνεται ότι στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν έχουν περιέλθει αιτήματα χρηματοδότησης για σχετικές μελέτες ή έργα ούτε μέσω του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υ.ΝΑ.Ν.Π. ούτε μέσω του Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ούτε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2021-2027.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υ.ΝΑ.Ν.Π. έτους 2017 εντάχθηκε το έργο με τίτλο «Λιμένας Αντιρρίου - Αποκατάσταση Παραλιακών Υφιστάμενων Κρηπιδωμάτων Τ.Κ. Αντιρρίου Δ.Ε. Αντιρρίου (Δ.Λ.Τ. Ναυπάκτου)» προϋπολογισμού 124.000,00 ευρώ. Από τα τηρούμενα στοιχεία στην αρμόδια Υπηρεσία του Υ.ΝΑ.Ν.Π. προκύπτει ότι έχει καταβληθεί στον λογαριασμό του Δ.Λ.Τ. Ναυπάκτου στην Τράπεζα της Ελλάδος το σύνολο του ποσού για το συγκεκριμένο έργο, εκ των οποίων έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους 55.587,59 ευρώ.»

 

Διερωτάται λοιπόν κανείς, πώς έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για αναζήτηση χρηματοδότησης, χωρίς να έχει υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης για σχετικές μελέτες ή έργα ούτε μέσω του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υ.ΝΑ.Ν.Π. ούτε μέσω του Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ούτε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2021-2027;

Επίσης, σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο «Λιμένας Αντιρρίου - Αποκατάσταση Παραλιακών Υφιστάμενων Κρηπιδωμάτων Τ.Κ. Αντιρρίου Δ.Ε. Αντιρρίου (Δ.Λ.Τ. Ναυπάκτου)», ποια ήταν τα παραδοτέα των 55.587,59 ευρώ των πραγματοποιηθέντων πληρωμών και τι αφορά το υπόλοιπο των 68.412,41 ευρώ που έχει καταβληθεί στον λογαριασμό του Δ.Λ.Τ. Ναυπάκτου στην Τράπεζα της Ελλάδος;

Θυμόμαστε όλοι τα στοιβαγμένα υλικά στη Δυτική προβλήτα που παρέμεναν για καιρό στοιβαγμένα, μέχρι που η κακοκαιρία του Νοεμβρίου του 2021 μετέτρεψε τα στοιβαγμένα χώματα σε λάσπη που έδωσαν μάχη τα συνεργεία του Δήμου να καθαρίσουν από το πλημμυρισμένο Αντίρριο.

Σήμερα, όχι μόνο δεν έχει γίνει καμία αποκατάσταση, αλλά η εμφανώς ακόμα και με το μάτι τουλάχιστον από το 2015 ταλαιπωρημένη δυτική προβλήτα έχει βυθιστεί στο μεγαλύτερο τμήμα της και ότι δεν έχει ακόμα βυθιστεί, συνεχίζει να διαβρώνεται με μεγάλο κίνδυνο να βυθιστεί ανά πάσα στιγμή με ανυπολόγιστες ζημιές και κίνδυνο για απώλεια ανθρώπινης ζωής.

 

Η διάβρωση σε ολόκληρη την ακτογραμμή συνεχίζεται, ανεμπόδιστη, με γεωμετρικούς ρυθμούς. Ακόμα και με μικρής έντασης φαινόμενα, εξαφανίζεται τόσο η παραλία της ακτογραμμής, όσο και δρόμοι και το νερό καταστρέφει περιουσίες.

Τα προσωρινά μέτρα επιχωμάτωσης μπροστά στα παραλιακά σπίτια του Αντιρρίου στην προέκταση της Δυτικής Προβλήτας δεν είναι ικανά να σταματήσουν τη διάβρωση και τον κίνδυνο της κατάρρευσης των σπιτιών.

Παραλιακές επιχειρήσεις κατά μήκος της ακτογραμμής Αντιρρίου-Ρίζας προσπαθούν με ίδια μέσα να συντηρήσουν και να διατηρήσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο τμήμα της παραλιακής οδού ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτές.

 

Ακούσαμε στη συνάντηση που είχαμε ότι τα στοιχεία μας είναι φωτογραφίες και βίντεο και δεν αποτελούν επιστημονικές μετρήσεις, άρα ουσιαστικά αμφισβητήθηκε ότι υπάρχει πραγματικά διάβρωση. Όμως η αρμόδια επιτροπή της Κτηματικής Υπηρεσίας δεν έχει προβεί ακόμα σε αυτοψία.

Η διάβρωση για τους κατοίκους της περιοχής είναι ορατή και υπαρκτή. Οι φωτογραφίες μπορεί να μην είναι επιστημονικές μετρήσεις αλλά είναι πραγματικές αποτυπώσεις της πρότερης και της σημερινής κατάστασης. Όταν η διάβρωση είναι ορατή και μετρήσιμη ακόμα και σε φωτογραφίες της τελευταίας πενταετίας από το Google Earth δεν μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει.

Στη συνάντηση της 16ης Νοεμβρίου 2023 ακόμα ειπώθηκε ότι θα καλέσουν την επιτροπή μας σε συνάντηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας που έχουν και τα επιστημονικά στοιχεία και τη τεχνογνωσία. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δεχθεί κάποια πρόσκληση.

 

Καλούνται για άλλη μία φορά οι αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαπίστωση και την αντιμετώπιση της διάβρωσης καθώς και για την αποκατάσταση της ακτογραμμής Αντιρρίου-Ρίζας.

Αντίπαλός μας είναι ο χρόνος και τα καιρικά φαινόμενα.

Ζητάμε, προσδοκούμε και ελπίζουμε στη συνεργασία όλων ώστε να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση για έναρξη των διαδικασιών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Με εκτίμηση,

 

Αλεξάνδρα Τσιαμτσιούρη 

Κωνσταντίνος Ντούνης

Έχει διαβαστεί 330 φορές