Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Έκδοση ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας για το Ειρηνοδικείο Δύμης
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Έκδοση ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας για το Ειρηνοδικείο Δύμης

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Έκδοση ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας  για το Ειρηνοδικείο Δύμης

Μας βρίσκει αντίθετους καθώς ο ρόλος του Ειρηνοδικείου Δύμης στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας ήταν και είναι σημαντικός...

Ψήφισμα εξέδωσε στη συνεδρίασή του, την 29η Ιανουαρίου 2024, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας που σχεδιάζεται και προβλέπει την συγχώνευση πολλών δικαστικών σχηματισμών, μεταξύ των οποίων και του Ειρηνοδικείου Δύμης. Ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, αφού έλαβε το λόγο, ενημέρωσε το Σώμα πως μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί σχέδιο νόμου, εκτός από ρυθμίσεις οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, για το Ειρηνοδικείο Δύμης σημείωσε - με την επιφύλαξη του σχεδίου που εν τέλει θα κατατεθεί- ότι φημολογείται η ενσωμάτωσή του στο Πρωτοδικείο Πατρών· «Αυτό μας βρίσκει αντίθετους καθώς ο ρόλος του Ειρηνοδικείου Δύμης στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας ήταν και είναι σημαντικός. Δεν στεκόμαστε μόνο στο γεγονός ότι εξυπηρετεί δημότες του Δήμου αλλά και όλων των γύρω Δήμων αλλά κυρίως ότι οι ιδιαιτερότητες της περιοχής, κατά βάση μιας αγροτικής κοινωνίας με πλήθος υποθέσεων που αφορούν την αγροτική οικονομία, τις μεταβιβάσεις αγροτικών κλήρων σε μια περιοχή που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κτηματολογικές εγγραφές, με αναπτυσσόμενο εμπόριο και βιομηχανική περιοχή απαιτούν την άμεση και γρήγορη επίλυση διαφορών που όπως αποδεικνύει η κοινή πείρα χρονίζουν σε κολοσσιαία Πρωτοδικεία όπως επιχειρείται να μετατραπούν ορισμένα Πρωτοδικεία με το νέο δικαστικό χάρτη. Επιπλέον μια απλή επισκόπηση του όγκου των υποθέσεων που διεκπεραιώθηκαν αποδεικνύει παραχρήμα την αναγκαιότητα αναβάθμισης του Ειρηνοδικείου Δύμης», πρόσθεσε ο Δήμαρχος.

Στη συνέχεια, το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του Δημάρχου, ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα σχετικά με τη λειτουργία του Ειρηνοδικείου Δύμης, ως εξής: «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας εκφράζει την αντίθεσή του στην φημολογούμενη υποβάθμιση με οιονδήποτε τρόπο και αν γίνει της λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Δύμης, ιδιαίτερα δε της κατάργησης ή συγχώνευσής του με οιοδήποτε δικαστικό σχηματισμό της ευρύτερης περιφέρειας. Η αποκέντρωση υπηρεσιών, παραγωγικών μονάδων και ανθρώπινου δυναμικού καθώς και η άμεση και ορθή απονομή δικαιοσύνης είναι μοχλός ισόρροπης ανάπτυξης της χώρας και αποτελεί για εμάς πρωταρχικό στόχο. Οι υπηρεσίες του Ειρηνοδικείου Δύμης συνέβαλαν ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και την ομαλή κοινωνική εξέλιξή της καλύπτοντας χωροταξικά μια περιοχή που ξεφεύγει από τα όρια του Δήμου μας. Στα πλαίσια αυτά είναι επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Δύμης με την πλήρη στελέχωσή του και ουχί η ουσιαστική κατάργησή του».


Έχει διαβαστεί 278 φορές