Αρχική Ειδήσεις Τοπικά ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΝΙΚΟΥ ΑΣΠΡΑΓΚΑΘΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ IMPACT 2024
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΝΙΚΟΥ ΑΣΠΡΑΓΚΑΘΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ IMPACT 2024

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΝΙΚΟΥ ΑΣΠΡΑΓΚΑΘΟΥ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ IMPACT 2024

Ο δημοτικός σύμβουλος, καθηγητής Νίκος Ασπράγκαθος, εκπροσώπησε την Δημοτική Αρχή της Πάτρας, στο 3ο συνέδριο IMPACT 2024

που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα και συνδιοργάνωσαν το ΙΤΥΕ Διόφαντος, η εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ» και ο ΣΤΕΔΕ.

 

Στον χαιρετισμό του ο κ. Ασπράγκαθος, ανέφερε τα εξής:

«Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου μας Κώστα Πελετίδη χαιρετίζω τις εργασίες του συνεδρίου και ευχαριστώ τους διοργανωτές για την πρόσκληση. Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση και οι προηγούμενες των εργατοτεχνιτών, υπαλλήλων, φοιτητών,  αγροτών στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα για αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού μεταξύ των άλλων και από τα αποτελέσματα της έρευνας και καινοτομίας, στα οποία  είναι αφιερωμένο το σημερινό συνέδριο.

Το πρώτο που ζητάει απάντηση είναι ποιος παράγει τα αποτελέσματα της έρευνας και την καινοτομία, και ποιος ελέγχει την τεχνολογία και την εκμεταλλεύεται.

 

Εδώ και δεκαετίες ακούμε από τα κυβερνητικά κόμματα για καινοτομία, ανάπτυξη και επενδύσεις, που για το λαό αποδεικνύονται λόγια του αέρα αφού  ζει με την ακρίβεια, το φάσμα της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με την τρομοκρατία της απόλυσης, ενώ οι όμιλοι  καρπώνονται κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

Ο επιστημονικός και τεχνολογικός πλούτος έπρεπε να ανήκει στην κοινωνία, γιατί παράγεται από τους σημερινούς και προηγούμενων γενιών επιστήμονες - ερευνητές, όμως ελέγχεται και τον εκμεταλλεύονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

 

Στην Δυτική Ελλάδα το επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό των  Πανεπιστήμιων και Ερευνητικών Ινστιτούτων είναι υψηλού επιπέδου με διεθνή αναγνώριση. Αν εξαιρέσουμε τα μόνιμα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού και το μόνιμο προσωπικό των ινστιτούτων, η μεγάλη πλειοψηφία των ερευνητών, που εργάζονται στα χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα είναι στο απαράδεκτο καθεστώς της ευέλικτης εργασίας (σύμβαση έργου, υποτροφίες) δηλαδή χωρίς συμβάσεις εργασίας και δικαιώματα.

Η Δημοτική Αρχή, στηρίζει τον αγώνα των ερευνητών για συμβάσεις εργασίας σε μόνιμες θέσεις με πνευματικά και εργασιακά δικαιώματα.

 

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι του Δήμου μας έχουν συνέργειες με εργαστήρια και ερευνητικές ομάδες για την επίλυση προβλημάτων της πόλης. Αξιοποιούμε την τεχνολογία για την βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των δημοτών.

Διεκδικούμε την πρόσληψη επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού σε μόνιμες θέσεις για τις μελέτες, την λειτουργία και συντήρηση των τεχνολογικών συστημάτων και εφαρμογών.

 

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας δεν περιγράφει τα φαινόμενα, ούτε μένει στις διαπιστώσεις αποκαλύπτουμε τις αιτίες, δείχνουμε το δρόμο και αγωνιζόμαστε μαζί με το λαό για να κατακτήσουμε αυτά που μας ανήκουν.   

 

Σήμερα διεκδικούμε αγωνιστικά την αξιοποίηση  της τεχνολογίας σε όφελος των εργαζομένων, έχοντας παράλληλα  κατεύθυνση την ανατροπή της αντίφασης  ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής της και την ιδιοποίηση από τους λίγους, ώστε να  περάσει  στον έλεγχο των εργαζομένων. Τότε θα ανοίξουν νέοι δρόμοι αληθινά καινοτόμοι για την απελευθέρωση του ανθρώπου, με την μείωση των ωρών εργασίας, την ολόπλευρη κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας,   δωρεάν υγεία και παιδεία,  δημιουργικό ελεύθερο χρόνο και αναψυχή. 

Τελειώνοντας να συγχαρώ όλους τους επιστήμονες και ερευνητές για το έργο τους και τις παρουσιάσεις, που ελπίζω ότι θα δείξουν άλλους κοινωνικά καινοτόμους δρόμους αξιοποίησης της τεχνολογίας σε όφελος του λαού. Τέλος να ευχαριστήσω και πάλι τους οργανωτές του συνεδρίου για την πρόσκληση».


 

https://lepantortv.gr/media/images/JHN_6788.JPG

https://lepantortv.gr/media/images/JHN_6752.JPG

Έχει διαβαστεί 263 φορές