Μετάβαση στο περιεχόμενο
Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Ναύπακτος: Η σπουδαία Ναυμαχία ζωντανεύει ξανά στις 10 Οκτωβρίου στο Ενετικό Λιμάνι

Ναύπακτος: Η σπουδαία Ναυμαχία ζωντανεύει ξανά στις 10 Οκτωβρίου στο Ενετικό Λιμάνι

από Lepanto RTV
Ναύπακτος: Η σπουδαία Ναυμαχία ζωντανεύει ξανά στις 10 Οκτωβρίου στο Ενετικό Λιμάνι

Η Ναύπακτος επιστρέφει το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου, σε μία από τις σημαντικότερες σελίδες της ιστορίας της, με την Τελετή Αναπαράστασης της Ναυμαχίας να αποτελεί την κεντρική εκδήλωση της ημέρας στο πλαίσιο της 455ης Επετείου.

Στις 21:00, το Ενετικό Λιμάνι θα φιλοξενήσει την εντυπωσιακή Αναπαράσταση, μέσα από μία σκηνική αφήγηση που συνδυάζει θέατρο, μουσική, κίνηση, animation, video mapping και δράσεις σε στεριά και θάλασσα. Πριν από την έναρξη της Τελετής, θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση με τη συμμετοχή του Συλλόγου «Ναύπακτος. Πολιτιστικές Διαδρομές». Ενώ, το πρόγραμμα του Σαββάτου ξεκινά νωρίτερα, στις 16:00, στην Παραλία Ψανής, με το 16ο Τουρνουά Σκακιού Blitz “Lepanto”, που διοργανώνει ο Αθλητικός Σκακιστικός Όμιλος Ναυπάκτου (ΑΣΟΝ) «ΕΠΑΧΤΟΣ».


Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, στις 7 Οκτωβρίου 1571, υπήρξε μία από τις σημαντικότερες ναυτικές συγκρούσεις της εποχής και σταθμός στην ιστορία του πολέμου στη θάλασσα. Θεωρείται η τελευταία μεγάλη ναυμαχία στην οποία κυριάρχησαν οι γαλέρες, σε μία περίοδο κατά την οποία η χρήση του πυροβολικού στα πλοία άρχιζε ήδη να μεταβάλλει ριζικά τον τρόπο διεξαγωγής των ναυτικών επιχειρήσεων.

Η απήχησή της, ωστόσο, ξεπέρασε τα όρια της στρατιωτικής ιστορίας. Η Ναυμαχία πέρασε πολύ γρήγορα στη συλλογική μνήμη της Ευρώπης και ενέπνευσε επί αιώνες τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία και ευρύτερα τις τέχνες. Titian, Tintoretto και Veronese, συγκαταλέγονται στους μεγάλους δημιουργούς που αποτύπωσαν ή αναφέρθηκαν στη νίκη του Lepanto, (ενετική ονομασία της Ναυπάκτου). Ξεχωριστή θέση στην πολιτιστική παρακαταθήκη της Ναυμαχίας κατέχει ο Miguel de Cervantes, ο οποίος πολέμησε και τραυματίστηκε στη σύγκρουση, κρατώντας αργότερα τη μνήμη της ζωντανή μέσα στο έργο του. Η Ναυμαχία πέρασε στη λογοτεχνία του ισπανικού Χρυσού Αιώνα, εμπνέοντας επίσης κορυφαίους δημιουργούς όπως ο Lope de Vega και ο Fernando de Herrera και συνέχισε, μέσα από τις λέξεις και τις τέχνες, να ταξιδεύει πολύ πέρα από την εποχή της. Αυτή τη σπουδαία ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά αναδεικνύουν κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις του Δήμου Ναυπακτίας, που φέτος πραγματοποιούνται από τις 3 έως τις 11 Οκτωβρίου 2026.

naumaxia (3)

Τί θα δούμε στη φετινή Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Εντυπωσιακή αναμένεται και η φετινή Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2026, στις 21:00, στο Ενετικό Λιμάνι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 455η Επέτειο. Τη σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει ο Δημήτρης Σιούντας.

Ο ίδιος σημειώνει: «Το Θέατρο Χωρίς Αυλαία σε συνεργασία με την Ομάδα Τσίρκου x-Saltibagos παρουσιάζει για 11η χρονιά την αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Φέτος η έμφαση δόθηκε στις νέες τεχνολογίες με τη δημιουργία ενός animation, το οποίο θα προβάλλεται με video mapping σε μεγάλες επιφάνειες του κάστρου. Η εικαστική αυτή αφήγηση θα «συνομιλεί» με τις δράσεις των χορευτών-ακροβατών σε στεριά και θάλασσα. Αυτόπτης μάρτυρας, ο γλάρος, πλάσμα της θάλασσας, που βλέπει τα πάντα από ψηλά, είναι οι μόνος που μπορεί να αφηγηθεί αυτήν την ιστορία. Το όλο τοπίο συμπληρώνεται από ένα ευφάνταστο και καλαίσθητο σκηνικό, όπου εξελίσσεται μια φαντασμαγορική μάχη!»

Συντελεστές

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Δήμος Ναυπακτίας
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Θέατρο Χωρίς Αυλαία
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΚΕΙΜΕΝΟ: Δημήτρης Σιούντας
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: Eno Shkodrani
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: Περικλής Σιούντας
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ANIMATION: Dietria Films – Γιώργος Ντάλης
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Δημήτρης Σιούντας
ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: Κωνσταντίνα Αντωνιάδου
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Θέατρο Χωρίς Αυλαία
ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ: Δημήτρης Ιωάννου
ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Electron Live – Χρήστος Πολύδωρος
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ελένη Παναγιωτοπούλου – «Το βεστιάριο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας»
ΕΙΔΙΚΑ ΕΦΕ: Νίκος Τρίψιας «Μπουκέτο-Μπαλόνια»

Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί

Ηχογραφημένη Αφήγηση: Κωνσταντίνα Αντωνιάδου, Δημήτρης Σιούντας, Γιώργος Παναόρτου, Περικλής Σιούντας
ΔΟΝ ΧΟΥΑΝ: Περικλής Σιούντας
ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ ΓΡΑΜΒΕΛ: Κωνσταντής Μιζάρας
ΜΑΡΚΑΝΤΟΝΙΟ ΚΟΛΟΝΑ: Χρύσα Δημητρακοπούλου
ΝΤΟΡΙΑ: Ευτυχία Χρυσοβέργη
ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΒΕΝΙΕΡ: Κωνσταντίνα Αντωνιάδου
ΜΟΥΕΖΙΝ ΖΑΝΤΕ ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ: Μπάμπης Αρταβάνης
ΟΜΑΔΑ ΤΣΙΡΚΟΥ X-Saltibagos: Βάρσου Μαρία, Θεοδωροπούλου Μαρία, Μαρούδα Ανδρομάχη, Χρυσοβέργη Ευτυχία, Δημητρακοπούλου Χρύσα, Αθανασόπουλος Νίκος, Μιζάρας Κωνσταντής, Ashcraft Fred, Σανδραβέλης Γιώργος, Αρταβάνης Μπάμπης, Αναστασάκου Κατερίνα
ΒΑΡΚΑΡΗΣ: Κοσμάς Μαλλίδης

Τα σκάφη αποτελούν ευγενική παραχώρηση του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών και του Γρηγόρη Λόη.

naumaxia (1)

naumaxia (2)

naumaxia (5)

naumaxia (7)

naumaxia (8)


Πηγή: agriniopress.gr
Έχει διαβαστεί 15 φορές

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


ΤΟΠΙΚΑ


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ