Αρχική Ειδήσεις Τοπικά ΟΤΑΝ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΞΗ...
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

ΟΤΑΝ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΞΗ...

από ΣΟΦΙΑ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΟΤΑΝ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΞΗ...

Οι εθελοντές της ελληνοαμερικανικής ομάδας έρευνας και διάσωσης.

Οι εθελοντές της ελληνοαμερικανικής ομάδας έρευνας και διάσωσης.

Εδώ και αρκετό καιρό στην περιοχή της Ναυπακτίας δραστηριοποιείται μια εθελοντική ομάδα που έχει ως κύριο σκοπό την παροχή βοήθειας προς τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και φυσικά στην συνδρομή στα σώματα ασφαλείας. Πρόκειται για ελληνοαμερικανική ομάδα έρευνας και διάσωσης. Μια ομάδα ανθρώπων που σε ώρα ανάγκης, βρίσκονται στο πλευρό όσων χρήζουν βοήθειας. Για την ομάδα, το ρόλο της και φυσικά για την δράση της μίλησε στην εφημερίδα Ναυπακτία ο επικεφαλής της Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Κύριε Καλογερόπουλε τι είναι η Ελληνοαμερικανική ομάδα έρευνας και διάσωσης; Πότε ιδρύθηκε και ποιος ο σκοπός της

Η ομάδα είναι καθαρά εθελοντική που πήρε σάρκα και οστά το 2018. Εντάχθηκε στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας πολιτικής Προστασίας και σκοπός μας είναι η βοήθεια η βοήθεια στον συνάνθρωπό μας, η προστασία της περιουσία του και φυσικά η προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Αυτό γίνεται, μέσα και μόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες  που εμπλεκόμαστε στο εκάστοτε συμβάν, με την συνδρομή καλά εκπαιδευμένων εθελοντών και φυσικά με τον πλούσιο εξοπλισμό που διαθέτουμε.

Με αφορμή αυτό που μόλις είπατε, τι εξοπλισμό διαθέτετε και από πού προέρχεται αυτός;

Ο εξοπλισμός που έχουμε και διαθέτουμε στις αρμόδιες αρχές και τελικά στον συνάνθρωπο είναι τεράστιος. Μπορεί να καλύψει σχεδόν το σύνολο των καταστροφών αλλά και των διασώσεων σε όλη την επικράτεια της πατρίδας μας. Διαθέτουμε σε κάθε εθελοντή μας τον ατομικό του ρουχισμό, κράνος, γυαλιά, μάσκες, γάντια, μπότες έτσι ώστε να είναι προστατευμένος ο ίδιος από τις καταστροφές και εννοείται να επιτελεί το έργο του με όσο τον δυνατό καλύτερο τρόπο. Παράλληλα διαθέτουμε πολλά διασωστικά εργαλεία, ηλεκτρογεννήτρια, εργαλεία κοπής μετάλλων, προβολείς και πολλά άλλα. Το υδροφόρο όχημά μας, 4x4 δύναται να μεταφέρει εκτός της δεξαμενής του νερού, αυλούς και σωλήνες. Εκτός αυτών έχουμε τον εξοπλισμό για δύτες, πολλά σχοινιά και εργαλεία αναρρίχησης έτσι ώστε να είμαστε ετοιμοπόλεμοι όποτε και αν κριθεί αυτό αναγκαίο.

Οι ομογενείς στην Αμερική πόσο καταλυτικό ρόλο παίζουν στην προμήθεια του απαραίτητου υλικού;

Οι ομογενείς στέκονται αρωγοί στην προσπάθεια που καταβάλλουμε καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, αλλά δεν φτάνει μόνο από αυτούς. Θα πρέπει η ελληνική πολιτεία να σεβαστεί και να σταθεί δίπλα μας στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και για την δική μας ομάδα, παραμένει η βοήθεια στην προμήθεια καυσίμων, διότι από την ίδρυση της ομάδας έως και τώρα, όχι μόνο δεν μας βοηθά, αλλά πληρώνουμε ετησίως όλες τις πάγιες υποχρεώσεις που υπάρχουν, όπως λόγου χάρη τα τέλη των διασωστικών οχημάτων, τις ασφάλειες, τα καύσιμα, την συντήρηση ακόμη και τα διόδια όταν μεταβαίνουμε σε όμορες περιοχές. Φανταστείτε, πάμε να βοηθήσουμε σε μια φυσική καταστροφή και πληρώνουμε διόδια. Είναι τραγικό. Πάμε να προσφέρουμε εθελοντική βοήθεια, αφήνουμε τις δουλειές μας και μας ζητούν το ανάλογο αντίτιμο στο σταθμό των διοδίων. Βέβαια το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζουν όλες οι εθελοντικές ομάδας σε όλη την χώρα. Γενικώς τα έξοδα μετακίνησης και κίνησης των οχημάτων θα έπρεπε, το κράτος να το έχει σαν αυτονόητη κάλυψη, αλλά στην Ελλάδα, τίποτα δεν είναι αυτονόητο.

 

Πόσους εθελοντές απαριθμεί η ομάδα;

Αυτή την στιγμή η ελληνοαμερικανική ομάδα έρευνας και διάσωσης απαριθμεί 20 εκπαιδευμένους εθελοντές όλων των ειδικοτήτων ενώ καθημερινά υπάρχουν αιτήσεις για εγγραφή και νέων μελών.

 

Σε ποια περιστατικά έχετε δώσει το παρών;

Σχεδόν σε όλα τα συμβάντα της περιοχής μας, είμαστε παρόντες στο πεδίο και βοηθούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στα συμβάντα. Φωτιές, πλημμύρες και αναζητήσεις ατόμων είναι μερικά από τα συμβάντα στα οποία τα μέλη μας ήταν εκεί και βοηθούσαν.

 

Πως λειτουργεί η ομάδα σε ένα περιστατικό;

Η ομάδα λειτουργεί επικουρικά και πάντα κάτω από την καθοδήγηση και τις εντολές των αξιωματικών ώστε να υπάρχει πάντα το ταχύτερο θετικό αποτέλεσμα στο εκάστοτε συμβάν, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε εξοπλισμό που θα ζητηθεί.

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Θέλουμε και επιθυμούμε να αποκτήσουμε ένα μεγάλο πυροσβεστικό όχημα έτσι ώστε τα μικρά δασικά οχήματα που διαθέτουμε να τα έχουμε τοποθετημένα σε καίρια σημεία και έτσι ώστε να καλύπτουμε πιο απομακρυσμένες περιοχές  και η επέμβαση να είναι πιο άμεση και πιο καλή. Ήδη έχουμε την ενίσχυση του εξοπλισμού μας με ένα πλήρως επανδρωμένο διασωστικό σκάφος το οποίο χρησιμοποιήθηκε και πρόσφατα στις μεγάλες πλημμύρες της Θεσσαλίας. 

Πως μπορεί να ενταχθεί κάποιος στην ομάδα; Τι απαιτείται και ποια είναι η διαδικασία;

Η ένταξη γίνεται μέσα από αξιολόγηση, εκπαίδευση και τέλος να διακρίνουμε την  ευαισθησία του εθελοντή προς το περιβάλλον και τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπο. Μην ξεχνάτε είμαστε και εμείς απλοί άνθρωποι, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που όμως όταν χρειαστεί θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της μάχης. 



Έχει διαβαστεί 121 φορές