Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Πάτρα: Σενάρια για Πελετίδη υποψήφιο βουλευτή και… «δεύτερο» όνομα στον Δήμο
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Πάτρα: Σενάρια για Πελετίδη υποψήφιο βουλευτή και… «δεύτερο» όνομα στον Δήμο

από Αλέξανδρος Κογκόλης

Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο φέρνουν εξελίξεις – Τι απαντά η Δημοτική Αρχή

Σενάρια συμμετοχής του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, στην Αχαϊα, διακινούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάτι που σημαίνει πως στις επόμενες Δημοτικές εκλογές δεν θα διεκδικήσει τον Δημαρχιακό θώκο.

Γνώστες της τοπικής πολιτικής «σκακιέρας» αναφέρουν πως, εάν ο νέος εκλογικός νόμος επιβάλει την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση, δυσκολεύει η υπόθεση Δήμου για τον κ. Πελετίδη και το ΚΚΕ, αφού για τη διακυβέρνηση της Αχαϊκής πρωτεύουσας θα απαιτηθούν συνεργασίες αυτοδυναμίας με άλλες παρατάξεις, πράγμα δύσκολο στην πράξη για το κόμμα του Περισσού, αλλά και για τη Δημοτική Αρχή.

Οι αλλαγές στον «Καλλικράτη»

Οι κυβερνητικές προτάσεις για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» αναμένεται να κατατεθούν τους επόμενους μήνες, ωστόσο το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής που συνέστησε το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και δημόσιες αναφορές του υπουργού, Πάνου Σκουρλέτη, έχουν προϊδεάσει για τις αλλαγές που κυοφορούνται και αναμένεται να είναι σαρωτικές.

Ο προσανατολισμός του υπουργείου οδηγεί σε ένα σύστημα όπου οι έδρες θα κατανέμονται στη βάση της πραγματικής εκλογικής δύναμης και δεν θα παίρνει τη «μερίδα του λέοντος» ο επικρατέστερος της δεύτερης Κυριακής, ανεξάρτητα από τα ποσοστά που κατέγραψε την πρώτη.

Πάντως, ο Υπουργός έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να εμπεριέχει και στοιχεία πλειοψηφικού συστήματος η απλή αναλογική, προκειμένου να επιτευχθεί η περίφημη κυβερνησιμότητα. Συγκεκριμένα, έχει μιλήσει για σκέψεις, ένας συνδυασμός που λαμβάνει άνω του 45% στον α΄ γύρο να μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων.

«Δεύτερο» όνομα στον Δήμο

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες μάλιστα δημοσιεύονται και σε τοπικά ΜΜΕ της Πάτρας, το ΚΚΕ σκέφτεται το σενάριο της ενδυνάμωσης του κόμματος στην Αχαϊα, σε ότι αφορά την κεντρική πολιτική, τοποθετώντας «δεύτερο» όνομα στον Δήμο, μιας και όποιος εκλεγεί, με τα έως τώρα δεδομένα, στην ουσία δε θα μπορεί να ξεδιπλώσει τη δική του πολιτική πλατφόρμα.

Το σενάριο ενδυναμώνεται και από τις πληροφορίες για κοινοβουλευτική αποστρατεία του νυν βουλευτή Αχαϊας, Ν. Καραθανασόπουλου.

Τι απαντά η Δημοτική Αρχή

Η δημοτική αρχή χαρακτηρίζει τα εν λόγω σενάρια προβοκάτσια, ωστόσο δεν τα διαψεύδει στην ουσία, αφού τονίζεται πως είναι άκαιρα και δεν πρέπει από τώρα να την απασχολούν αυτά, δεδομένου πως επείγουν σημαντικότερα προβλήματα για την Πάτρα και τους πολίτες.

Όπως εύλογα καταλαβαίνεις κάποιος η αναθεώρηση του Καλλικράτη θα επιφέρει εξελίξεις.

Έχει διαβαστεί 1833 φορές