Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Πλαστά χαρτονομίσματα στην αγορά της Ναυπάκτου
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Πλαστά χαρτονομίσματα στην αγορά της Ναυπάκτου

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Πλαστά χαρτονομίσματα στην αγορά της Ναυπάκτου

Πως θα τα αναγνωρίσετε

Τακτικές είναι πλέον οι εμφανίσεις επιτήδειων που προσπαθούν να πλασάρουν στην αγορά της Ναυπάκτου πλαστά χαρτονομίσματα.

Επειδή πολίτες και επαγγελματίες είναι όμως υποψιασμένοι από παρόμοια περιστατικά, οι απατεώνες προσπαθούν να τους ξεγελάσουν με χαμηλότερης αξίας χαρτονομίσματα, όπως είναι αυτά των 5 ευρώ, παρότι εκείνα των 20 και των 50 ευρώ εξακολουθούν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Ναυπακτίας», δύο περιστατικά με χαρτονομίσματα των 5 ευρώ.

Η αστυνομία συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες και στους επιχειρηματίες, ζητώντας τους να προμηθευτούν το ειδικό μηχάνημα αναγνώρισης γνησιότητας.

Παράλληλα, τονίζεται πως δεν πρέπει να βιάζονται στις συναλλαγές και να είναι αφηρημένοι.

 Πώς θα τα αναγνωρίσετε

Τα γνήσια τραπεζογραμμάτια μπορούν να αναγνωρίζονται χάρη στην απλή μέθοδο των τριών ελέγχων («έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία») που περιγράφεται στην ενότητα του δικτυακού τόπου της ΕΚΤ για το ευρώ, καθώς και στους δικτυακούς τόπους των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος.

Εάν υποπτεύεστε ότι έχετε λάβει πλαστό τραπεζογραμμάτιο, θα πρέπει να το συγκρίνετε απευθείας με ένα τραπεζογραμμάτιο το οποίο είναι αποδεδειγμένα γνήσιο.

Εφόσον οι υποψίες σας αποδειχθούν βάσιμες, θα πρέπει να ειδοποιήσετε την αστυνομία ή – σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο – την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα ή την τράπεζά σας. Το Ευρωσύστημα στηρίζει τις διωκτικές αρχές στον αγώνα τους κατά της παραχάραξης και της κιβδηλείας του νομίσματος.

Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης, όπως προαναφέρθηκε. Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2016, το ποσοστό των πλαστών τραπεζογραμματίων των 20 ευρώ αυξήθηκε και το αντίστοιχο ποσοστό των 50 ευρώ μειώθηκε. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί στο 80,3% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.

Το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ, με τα καινοτόμα χαρακτηριστικά ασφαλείας του, θα τεθεί σε κυκλοφορία στις 4 Απριλίου 2017.

 

Έχει διαβαστεί 1970 φορές