Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις έδωσαν πολύωρη μάχη με τις φλόγες, που έφτασαν μέχρι τις αυλές των σπιτιών χωρίς να προκαλέσουν καταστροφές.
Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα, νωρίς το μεσημέρι, στη Μαμουλάδα Ναυπακτίας, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.
Η φωτιά ξέσπασε στις παρυφές του χωριού και, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, επεκτάθηκε με μεγάλη ταχύτητα, απειλώντας κατοικίες, αγροικίες, αποθήκες, αλλά και τον Ιερό Ναό του Αγίου Πολυκάρπου, ο οποίος βρισκόταν σε πολύ μικρή απόσταση από την αρχική εστία.
Οι πρώτοι που έσπευσαν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες ήταν οι ίδιοι οι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι επιχείρησαν να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο μέχρι την άφιξη των πρώτων πυροσβεστικών δυνάμεων.
Στην Πυροσβεστική σήμανε γενικός συναγερμός, με όλο το διαθέσιμο προσωπικό και τα οχήματα της υπηρεσίας να μεταβαίνουν άμεσα στο σημείο. Παράλληλα, ζητήθηκαν ενισχύσεις από την ΕΜΑΚ Πατρών, όμορες πυροσβεστικές υπηρεσίες, καθώς και από εθελοντές της Ελληνοαμερικανικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης.
Η πυρκαγιά έκαιγε χαμηλή ξηρή βλάστηση και δασική έκταση, ενώ σε αρκετά σημεία οι φλόγες έφτασαν μέχρι τις αυλές των σπιτιών. Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων, αποφεύχθηκαν ζημιές σε κατοικίες και προστατεύθηκε ο Ιερός Ναός του Αγίου Πολυκάρπου.
Στην επιχείρηση συνέδραμε και ο Δήμος Ναυπακτίας, διαθέτοντας δύο υδροφόρες για τον συνεχή ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων με νερό.
Από αέρος επιχείρησαν δύο αεροσκάφη τύπου PZL, πραγματοποιώντας συνεχείς ρίψεις επιβραδυντικού υγρού, καθώς και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο, το οποίο με ιδιαίτερα δύσκολες αλλά εξαιρετικά στοχευμένες ρίψεις συνέβαλε καθοριστικά στην αναχαίτιση του μετώπου. Σημαντική δυσκολία στο έργο των εναέριων μέσων αποτέλεσε το γεγονός ότι η φωτιά κινήθηκε κάτω από πυλώνες υψηλής τάσης.
Στη Μαμουλάδα βρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος Ναυπακτίας, Βασίλης Γκίζας, καθώς και ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης, πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Βαμβίνης, οι οποίοι συνεχάρησαν και ευχαρίστησαν τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και όλους όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση για την αυτοθυσία και την αποτελεσματικότητά τους, χάρη στις οποίες σώθηκαν κατοικίες και ο Ιερός Ναός από τις φλόγες.
