Αρχική Ειδήσεις Τοπικά 4.000 άνεργοι στη Ναυπακτία!
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

4.000 άνεργοι στη Ναυπακτία!

από Αλέξανδρος Κογκόλης
4.000 άνεργοι στη Ναυπακτία!

Σοκάρουν τα στοιχεία

Ρίγος προκαλούν τα στοιχεία που δίνει στη «Ναυπακτία» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδος, Μένιος Χάρος, σχετικά τους άνεργους συμπολίτες.

Η οικονομική κρίση που έχει καταβαραθρώσει τον κοινωνικό ιστό, τους επαγγελματίες, την αγορά και εκατοντάδες νοικοκυριά, αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της και στη Ναυπακτία.

Τους 4.000 φτάνουν περίπου οι άνεργοι συμπολίτες μας, σύμφωνα με τελευταία έρευνα, τα στοιχεία της οποίας έχει στη διάθεσή του το Εργατικό Κέντρο. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατακόρυφα την τελευταία τριετία, αφού οι άνεργοι το 2015 ανέρχονταν στους 1780.

Μαύρη εργασία και λιγοστά χρήματα

«Η κατάσταση είναι τραγική, πολλώ δε μάλλον εάν στους παραπάνω πολίτες υπολογίσουμε αυτούς που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, τρίωρα και τετράωρα, αυτούς που κάνουν αραιά μεροκάματα και αυτούς που δουλεύουν για ελάχιστα χρήματα χωρίς ασφάλιση», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Χάρος.

Εάν συλλογιστούμε τον παραπάνω αριθμό, ο οποίος από μόνος του αποτελεί το 25% του συνολικού πληθυσμού της Ναυπακτίας, συμπεριλαμβανομένων και των επαγγελματικά μη ενεργών συμπολιτών –λόγω συνταξιοδότησης- καταλαβαίνουμε το μέγεθος του προβλήματος. Πολύ περισσότερο, εάν συνυπολογίσουμε τους προαναφερθέντες συμπολίτες υπό καθεστώς ελαστικής και μαύρης εργασίας.

Χάθηκαν 30.000 θέσεις τον Ιανουάριο

Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως, πανελλαδικά, μόνο το μήνα Ιανουάριο, χάθηκαν περίπου 30.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Την ίδια ώρα, χιλιάδες Ναυπάκτιοι, έχουν καταθέσει αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ενώ το 60% το εμπόρων δεν μπορεί να αποπληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές, με τα λουκέτα να είναι αυξημένα.

Φεύγουν ΙΚΑ και ΟΑΕΕ για Μεσολόγγι

Παρ’όλα αυτά, ο κρατικός μηχανισμός προσπαθεί να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο τη Ναύπακτο, αφού στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» και στο Ασφαλιστικό σύστημα, το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ είναι πιθανό να «μετακομίσουν» στο Μεσολόγγι.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η δημιουργία δύο νομαρχιακών τμημάτων, ένα στο Μεσολόγγι και ένα στο Αγρίνιο, υπό τη διεύθυνση του Περιφερειακού τμήματος στην Πάτρα.

Ως εκ τούτου, όλες οι διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Ναυπάκτου θα μεταφερθούν στο Μεσολόγγι, το οποίο θα αποτελεί και το «κέντρο των αποφάσεων». Το τοπικό υποκατάστημα θα μετατραπεί σε τμήμα, με λιγοστούς εργαζόμενους, όπως συνέβη και με την εφορία.

Αντιδράσεις από φορείς

Για το λόγο αυτό, την περασμένη Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων της περιοχής, την οποία συγκάλεσε η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωρίδας, ενώ επιπροσθέτως, την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπαλλήλων με το δήμαρχο Ναυπακτίας Τ.Λουκόπουλο, αλλά και Δωρίδας, Γ.Καπεντζώνη,

Να υπενθυμίσουμε τέλος πως, επίκειται και η μεταφορά της Τροχαίας στο Μεσολόγγι, με την ολοκλήρωση των εργασιών της Ιόνιας οδού.

 

Έχει διαβαστεί 1851 φορές