Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Δυτική Ελλάδα: «Πέφτουν» υπογραφές για τα πετρέλαια
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Δυτική Ελλάδα: «Πέφτουν» υπογραφές για τα πετρέλαια

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Δυτική Ελλάδα: «Πέφτουν» υπογραφές για τα πετρέλαια

Στο επίκεντρο και η Αιτωλοακαρνανία

Ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή των συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές «ΒΔ Πελοποννήσου», «Αρτας-Πρέβεζας» και «Αιτωλοακαρνανίας», ύστερα από την έγκριση των φακέλλων από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ

Οι δύο πρώτες περιοχές όπως είναι γνωστό παραχωρούνται στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ενώ η Αιτωλοακαρνανία στην Energean Oil & Gas και οι συμβάσεις αφορούν την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Μετά την υπογραφή τους από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τους εκπροσώπους των εταιριών, οι συμβάσεις θα κατατεθούν στη Βουλή για κύρωση.

Η υπό παραχώρηση περιοχή στη ΒΔ Πελοπόννησο στα Ελληνικά Πετρέλαια είναι 3.778,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει τμήματα των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας (37,24%), Ηλείας (55,31%) και Αρκαδίας (7,45%) και ενώ στην Αιτωλοακαρνανία αντίστοιχα η έκταση είναι 4360,3 τ. χλμ., κυρίως στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και κατά ένα μέρος της Ευρυτανίας.

ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ, το επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες είναι σημαντικό. Συγκεκριμένα, οκτώ ξένες πετρελαϊκές εταιρείες ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) στις έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές Άρτας-Πρέβεζας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Πρόκειται για τις εταιρείες Total, Shell, Repsol, Japex, Dana Petroleum, INA και Hunt, με τις οποίες τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις.

Εκτός από τις περιοχές Αρτας-Πρέβεζας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, τα ΕΛΠΕ δραστηριοποιούνται ήδη στον Πατραϊκό Κόλπο, έχουν μονογράψει με το υπουργείο τη συμφωνία για παραχώρηση της περιοχής 2 στο Ιόνιο (βορειοδυτικά της Κέρκυρας, σε Κοινοπραξία με την Total και την Edison) και αναμένουν τη μονογραφή για την περιοχή 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος).

ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Τις έρευνες στην Αιτωλοακαρνανία πρόκειται να κάνει η Energean Oil & Gas η οποία προ ημερών ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την ισπανική Repsol και η οποία εκτός από την παραχώρηση των Ιωαννίνων περιλαμβάνει και την παραχώρηση της Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι για την παραχώρηση Αρτα - Πρέβεζα υπάρχει σε εκκρεμότητα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την Energean κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ, η οποία πήρε αναβολή για τον Οκτώβριο.

 

Έχει διαβαστεί 1563 φορές