Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Καλοκαίριασε και ακόμα οι Ναυπάκτιοι περιμένουν τα χρήματα για τις πλημμύρες
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Καλοκαίριασε και ακόμα οι Ναυπάκτιοι περιμένουν τα χρήματα για τις πλημμύρες

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Καλοκαίριασε και ακόμα οι Ναυπάκτιοι περιμένουν τα χρήματα για τις πλημμύρες

Ουδέν νεότερο

Πέντε μήνες έχουν περάσει από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου του 2016 και ακόμα οι πλημμυροπαθείς του δήμου Ναυπακτίας δεν έχουν πάρει τα χρήματα από το πρόγραμμα υποστήριξης ευπαθώς ομάδων, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 586 ευρώ ως πρώτη βοήθεια για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, ωστόσο αυτά ακόμα δεν έφθασαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο αρμόδιο για θέματα Πρόνοιας Γ. Σιαμαντά, οι αιτήσεις των πλημμυροπαθών έχουν σταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών και αναμένεται η έγκρισή τους για να ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων. Το υπουργείο όμως έχει καθυστερήσει τις διαδικασίες και έτσι τόσο ο δήμος όσο και οι παθόντες βρίσκονται σε αναμονή. Ωστόσο στο δήμο Μεσολογγίου η καταβολή αυτών των χρημάτων έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό και γίνεται σταδιακά. Ο λόγος για τον οποίο δεν έχει γίνει το ίδιο και στο δήμο Ναυπακτίας δεν είναι γνωστός, όμως, ίσως θα ήταν σκόπιμο να ασκηθούν πιέσεις προς το υπουργείο, το οποίο λειτουργεί με ρυθμούς χελώνας.

Βέβαια θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η οδηγία του υπουργείου Εργασίας η οποία λέει ότι θα αποζημιωθούν μόνο οι ζημιές που αφορούν στην πρώτη κατοικία που θα αποδεικνύεται από τις φορολογικές δηλώσεις των πολιτών. Πιο συγκεκριμένα η οδηγία αναφέρει: «…σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία η οικονομική ενίσχυση χορηγείται στους πληγέντες πολίτες εκείνους των οποίων υπέστη ζημιά η κατοικία (ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη) από θεομηνία και η οποία αποδεικνύεται βάσει των δικαιολογητικών ότι είναι η κύρια κατοικία και ότι κάλυπτε άμεσες ανάγκες διαβίωσης της οικογένειας. Συνεπώς αφορά τους πολίτες μόνο όταν το κτίριο που διαβιούν και χρησιμοποιούν ως πρώτη κατοικία έχει υποστεί ζημιές και εφόσον στα φορολογικά έντυπα Ε1 και Ε9 (προγενέστερα της θεομηνίας) απεικονίζεται η πραγματική τους κατάσταση…). Μόνο οι Ρομά είναι εκείνοι που θα πάρουν τα χρήματα χωρίς να περάσουν από αυτή τη διαδικασία, καθώς δεν υποχρεούνται να προσκομίσουν τα έντυπα Ε1 και Ε9, δεδομένου ότι οι περισσότεροι δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις.

Έχει διαβαστεί 1629 φορές