Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Χιλιάδες Αχαιοί έκλεισαν τα "μπλοκάκια" τους το 2016 - Δεν αντέχουν το νέο ασφαλιστικό
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Χιλιάδες Αχαιοί έκλεισαν τα "μπλοκάκια" τους το 2016 - Δεν αντέχουν το νέο ασφαλιστικό

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Χιλιάδες Αχαιοί έκλεισαν τα "μπλοκάκια" τους το 2016 - Δεν αντέχουν το νέο ασφαλιστικό

500 μόνο το τελευταίο δίμηνο!

Τρόμαξαν με τις νέες ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ 500 περίπου ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες από την Πάτρα και έσπευσαν τους δύο τελευταίους μήνες να κλείσουν άρον-άρον τα βιβλία τους, στην εφορία.

Τα στοιχεία αφορούν τους μήνες Δεκέμβριο 2016 και Ιανουάριο 2017 και προκύπτουν από τις δύο εφορίες της Πάτρας, ενώ δείχνουν την έκταση της φυγής που προκάλεσε το νέο ασφαλιστικό καθεστώς στον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών.

Πάντως, ο αριθμός όσων επαγγελματιών έκαναν διακοπή εργασιών και κλείσιμο βιβλίων στην εφορία και για άλλους λόγους όλο το 2016, είναι πολύ μεγαλύτερος και ξεπερνά τους 1.500.

Μάλιστα, το πρωτοφανές κύμα φυγής και το κλείσιμο βιβλίων στην εφορία, συνεχίζεται ακόμα και σήμερα εκπρόθεσμα, έστω και με την πληρωμή προστίμου 100 ευρώ, αφού αυτοί οι επαγγελματίες γλυτώνουν τα νέα ασφαλιστικά χαράτσια και το τέλος επιτηδεύματος της προηγούμενης χρονιάς που είναι 600 ευρώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης διευκρινίζεται πως στις περιπτώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών που διέκοψαν το μπλοκάκι στην εφορία, ως ημερομηνία διακοπής της ασφάλισής τους θεωρείται η ημερομηνία εκείνη που πήραν τη βεβαίωση διακοπής από το οικείο ασφαλιστικό ταμείο.

Για παράδειγμα, εάν ασφαλισμένος που χρησιμοποιούσε επί χρόνια το δελτίο παροχής υπηρεσιών και έκανε διακοπή επαγγέλματος στην εφορία στις 4 Ιανουαρίου του 2017, αλλά με ευθύνη δική του κοινοποίησε αυτή τη διακοπή στο ασφαλιστικό ταμείο του στις 20 Ιανουαρίου του 2017, τότε θεωρείται ασφαλισμένος μέχρι την 20ή Ιανουαρίου και συνεπώς θα λάβει ειδοποιητήριο για πληρωμή εισφορών για τις 20 πρώτες ημέρες αυτού του μήνα.

Συνεπώς, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις υποχρέωση ασφάλισης, άρα και ταυτόχρονη υποχρέωση πληρωμής εισφορών, υπάρχει μόνο όταν από την 1/1/2017 και μετά εξακολουθεί ο ασφαλισμένος να έχει ενεργή δραστηριότητα.

 

Έχει διαβαστεί 1399 φορές