Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Όλοι αθώοι για τον φονικό εμπρησμό της MARFIN
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Όλοι αθώοι για τον φονικό εμπρησμό της MARFIN

από Lepanto RTV

Είχε βρει το θάνατο η έγκυος Αγγελική Παπαθανασοπούλου από το Αίγιο

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν από το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο ο Θοδωρής Σίψας και ο Παύλος Αντρέεβ, που ήταν κατηγορούμενοι για τον φονικό εμπρησμό της MARFIN ο πρώτος και τη βομβιστική επίθεση στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ ο δεύτερος, στα επεισόδια κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου τον Μάιο του 2010 για το πρώτο μνημόνιο.

Απαλλακτική ήταν και η πρόταση της εισαγγελέως έδρας.

Αναλυτικά:

Ήταν λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι, όταν το νήμα της ζωής της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσακάλη κόπηκε από τα χέρια… αγνώστων ακόμα δραστών -όπως αποφάσισε η ελληνική δικαιοσύνη- που πυρπόλησαν με μολότοφ το υποκατάστημα της τράπεζας.
Ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αποφάσισε την αθώωση του Θοδωρή Σίψα, ο οποίος κατηγορείτο για την φονική επίθεση στη τράπεζα Μαρφίν, και του Παύλου Ανδρεάδη ή Αντρέεβ, ο οποίος κατηγορείτο για την εμπρηστική επίθεση χωρίς θύματα στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.
Αρχικά, οι κατηγορούμενοι και άλλα πρόσωπα ενεπλάκησαν στην υπόθεση μέσω μίας ανώνυμης επιστολής ενώ εν συνέχεια υπήρχαν φωτογραφίες και μαρτυρίες οι οποίες φέρονταν να τους τοποθετούσαν στο σημείο των επεισοδίων. Βέβαια οι μαρτυρίες εν συνέχεια αναιρέθηκαν και στο ακροατήριο δεν υπήρξε κανένας μάρτυρας που να τους αναγνωρίζει ως δράστες των επιθέσεων. Επίσης η υπεράσπιση των κατηγορουμένων αμφισβήτησε έντόνως μέσω και ειδικής πραγματογμογμωσυνης που προσκομίστηκε σήμερα την ταυτοποίηση μέσω φωτογραφιών του 34χρονου Θοδωρη Σιψα με ένα εκ των δραστών του εμπρησμού της τράπεζας. «Εκ των ισχυρών διαφόρων στις φωτογραφίες των δυο εικονιζόμενων ατόμων δεν μπορούν να ταυτιστούν φωτογραφικά άρα ο Θ.Σίψας δεν μπορεί να θεωρηθεί ο άγνωστος δράστης του εμπρησμού της Μαρφίν» κατέληγε η πραγματογνωμοσύνη του ειδικού επιστήμονα Γιώργου Καραθανάση ο οποίος και εξετά στήκε ως μάρτυρας στο Δικαστηρίο.

Εισαγγελέας: Πρότεινε την απαλλαγή
 

Την απαλλαγή του Θοδωρή Σίψα για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για τον εμπρησμό της τράπεζας Μαρφίν πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Μικτου Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας. Όπως τόνισε παρότι ήταν στην πορεία την επίμαχη ημέρα δεν υπάρχουν σοβαρές και ικανές ενδείξεις για να οδηγήσουν στην ενοχή του. Την ίδια απαλλακτική πρόταση είχε και για τον κατηγορούμενο για τον εμπρησμό του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, Παύλο Ανδρεάδη ή Άντρεβ για τον οποίο επισημάνανε ότι δεν βρισκόταν ούτε καν στην πορεία την επίμαχη ημέρα.

Απολογίες: Αρνήθηκαν κατηγορηματικά κάθε σχέση με τους εμπρησμούς οι δύο κατηγορούμενοι

Αρνήθηκαν κατηγορηματικά κάθε σχέση με τον εμπρησμό της τράπεζας Μαρφίν ο Θόδωρης Σίψας και ο Παύλος Ανδρεαδης οι κατηγορούνται για τον εμπρησμό της τράπεζας Μαρφίν και του βιβλιοπωλείου Ιανος αντίστοιχα στο πλαίσιο του μεγάλου συλλαλητηρίου που έλαβε χώρα στις 5 Μαΐου 2016. Ο 34χρόνος Θόδωρης Σίψας ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένος απευθυνόμενος σε δικαστές και ενόρκους αρνήθηκε κάθε σχέση με τον φονικό εμπρησμό της τράπεζας Μαρφίν που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των τριών υπαλλήλων του υποκαταστήματος μεταξύ των οποίων η έγκυος Αγγελική Παπαθανοσούλου.

«Αρνούμαι κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Δηλώνω αθώος. Έχω καταδικάσει την επίθεση στην τράπεζα Μαρφίν από το 2011. Ως άνθρωπος που αγωνίζεται για τη αντιεξουσια και την ελευθερία δε θα μου επέτρεπα να κάνω αυτό για αυτό που κατηγορούμαι» είπε στην έναρξη της απολογίας του ο Θόδωρος Σίψας ασμαίνοντας, με εμφανή τη συγκινησιακή φόρτιση και προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα του.
Ο κατηγορούμενος, διανομέας τροφίμων, περιέγραψε στην απολογία του βήμα βήμα το δρομολόγιο που ακολούθησε εκείνη την ημέρα από την στιγμή που άφησε την μοτοσυκλέτα του στο Πεδίο του Άρεως μέχρι και την ώρα που προσήχθη από τους αστυνομικούς την ώρα που βρισκόταν στο πάρκο της οδού Ναυαρίνου στα Εξάρχεια.

«Ξεκίνησα από το Πεδίο του Άρεως όπου άφησα και την μοτοσυκλέτα μου.Προχώρησα προς την οδό Πατησίων για να πάω στο Σύνταγμα. Σοκαριστικά με τον όγκο του κόσμου που υπήρχε εκείνη ημέρα(···). Όταν αντιλήφθηκα καπνούς στην οδό Σταδίου, σταματάσα να δω τι συμβαίνει στην τράπεζα Μαρφίν.Κάποια στιγμή ανέβηκα στο πεζοδρόμιο
Άκουσα να φωνάζουν και να ζητάνε βοήθεια και να βγαίνουν πυκνοί καπνοί από το κτίριο.
Έβλεπα κόσμο με μπουκάλια νερού να προσπαθεί να σβήσει φωτιά και αργότερα άκουσα να πέφτουν δακρυγόνα. Και τότε επειδή κατάλαβα ότι θα έρθουν και θα πλησιάσουν τα ΜΑΤ κατέβηκα προς το πεζοδρόμιο και προχώρησα προς το Σύνταγμα» τόνισε ο κατηγορούμενος. Ο 34χρόνος υποστήριξε πως εκείνη τη στιγμή σκέφτηκε πως θα μπορούσε να βοηθήσει τους υπαλλήλους της τράπεζας Μαρφίν να βγουν ωστόσο όπως τόνισε δεν αντιλήφθηκε ότι κινδυνεύε η ζωή τους.

Εισαγγελέας: Πόση ώρα μείνατε κοντά στο κτίριο της Μαρφίν;
Κατηγορούμενος: Έμεινα ένα με δυο λεπτά εκεί
Εισαγγελέας: Τότε ποια ήταν προσπάθεια να βοηθήσετε;
Κατηγορουμενος: Είπα ότι σκέφτηκα να τους βοηθήσω.Σκέφτηκα ότι θα έρθουν να μας επιτεθούν Ματ και κατέβηκα στο οδόστρωμα. Δεν είχα καταλάβει ότι κινδυνεύουν ζωές.
(…)
Σύνεδρος εκ των αριστερών: Αναφέρεται πως έξω από κατάστημα ήταν κάποιος φίλος σας;
Κατηγορούμενος: Όχι μόνος μου ήμουν
Σύνεδρος εκ δεξιών: Εσείς ανήκετε στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Μάθατε τι είχε γίνει; Ποιοι μπορεί να είναι; Από χώρο αυτόν ή είχαν παρεισφρύσει άλλα άτομα;
Κατηγορούμενος: Η άποψη που υπήρχε ήταν ότι είχε πάρεισφρησει άλλος κόσμος.
Σύνεδρος εκ δεξιών: Και τι κόσμος είναι αυτός ;
Κατηγορούμενος: Μπορεί να είναι φίλαθλοι, μεθυσμένοι, οτιδήποτε…

Ο Θόδωρος Σίψας κατέληξε: «Όταν έλαβα γνώσεις για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζω ήταν το μεγαλύτερο σοκ της ζωής μου. Εγώ πήγα να βοηθήσω και τώρα με κατηγορούν για κάτι που δεν έχω πράξει και μάλιστα για ένα τόσο βαρύ έγκλημα».

Παύλος Ανδρεάδης ή Αντρέεβ: Δεν ήμουν καν στην πορεία – Δούλεια στον Διονύσο εκείνη την ημέρα
 

Κάθε σχέση με την πορεία της 5ης Μαΐου 2011 αλλά και τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν εκείνη την ημέρα αρνήθηκε στην απολογία του ο ηλεκτρολόγος Παύλος Ανδρεάδης η Αντρέεβ ο οποίος κατηγορείται για τον εμπρησμό του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ.
«Από πρώτη στιγμή αρνήθηκα την κατηγορία διότι δούλευα στον Διόνυσο εκείνη την ημέρα.Επειδή ήταν η γιορτή της μητέρας μου θυμάμαι κατά 90% τι έκανα» ανέφερε .
Πρόεδρος: Πως αστυνομία έφτασε σε εσάς;
Κατηγορούμενος : Αυτό δεν το ξέρω, η αστυνομία το ξέρει
Πρόεδρος: Ανήκετε σε κάποιο χώρο;
Κατηγορούμενος: Όχι σε κανένα. Έπεσα από τα σύννεφα όταν έμαθα για τι κατηγορούμαι
«Συλληπητηρια στους συγγενείς των δυο θυμάτων. Θα ήθελα να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι» ανάφερε, κλείνοντας την απολογία του, ο κατηγορούμενος.

ΠΗΓΗ: newsit.gr, enikos.gr

Έχει διαβαστεί 1760 φορές