Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Πάτρα: Από τη μία ήπια μέτρα…αλλά από την άλλη συλλήψεις μεταναστών – Προβληματισμός από τη στάση Παπαθεοδώρου για δυναμική επιχείριση
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Πάτρα: Από τη μία ήπια μέτρα…αλλά από την άλλη συλλήψεις μεταναστών – Προβληματισμός από τη στάση Παπαθεοδώρου για δυναμική επιχείριση

από Αλέξανδρος Κογκόλης

Νεότερες εξελίξεις

Επιβεβαιώνονται πλήρως τα ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Lepanto, σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Πάτρα, από την κυβέρνηση και τον αρχικό προγραμματισμό της.

Ξεκίνησαν οι συλλήψεις μεταναστών

Χωρίς οργανωμένο «ντου» της αστυνομίας στους χώρους των παλιών εργοστασίων γύρω από το νέο λιμάνι, όπου διαμένουν οι μετανάστες και με ήπιο αρχικά τρόπο θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να επιλύσει το ζήτημα. Ήδη, μέλη ΜΚΟ, της Ύπατης Αρμοστείας, αστυνομικοί, αλληλέγγυοι και στελέχη του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής συνομιλούν με τους αλλοδαπούς, προκειμένου να τους πείσουν να φύγουν από την Πάτρα και να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές.  Έχει πραγματοποιηθεί η καταγραφή τους από την αστυνομία, η οποία κάνει λόγο για 450 στο σύνολο μετανάστες, με την πλειοψηφία αυτών να έχει χαρτιά. Πάντως μέχρι ώρας έχουν φύγει από την Πάτρα μόνο 20 μετανάστες. Οι δέκα μεταφέρθηκαν οικειοθελώς σε κέντρο φιλοξενίας, στο Σχιστό της Αττικής, αφού κατείχαν έγγραφα παραμονής. Οι άλλοι δέκα συνελήφθησαν από την αστυνομία  και οδηγήθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας κλειστού τύπου, αφού στερούνταν των απαιτούμενων εγγράφων.

Ισχυροποιούνται τα μέτρα στο λιμάνι

Πρωταρχικός σκοπός του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι να διαδοθεί στους κύκλους των μεταναστών πως η Πάτρα πλέον δε αποτελεί παράνομη πύλη εξόδου προς την Ιταλία. Όμως η αντιμετώπιση των μεταναστών να είναι ανθρώπινη και αλληλέγγυα.

Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται και θα συνδυαστούν με τη συνδρομή των σωμάτων ασφαλείας, που πλέον θα είναι περισσότερο κατασταλτική, τόσο εντός, όσο και εκτός λιμανιού, το οποίο θα ενισχύεται περεταίρω με τον διπλό φράκτη και τα άλλα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και κάποια από αυτά υλοποιούνται.

«Στο ίδιο έργο θεατές»

Οι απόψεις όμως ως προς την αποτελεσματικότητα των εν λόγω μέτρων διίστανται, αφού στελέχη της αντιπολίτευσης, του Δήμου, αλλά και πολίτες εκφράζουν την ανησυχία τους πως αυτά δεν αποδίδουν και το πρόβλημα παραμένει ως έχει. Τα προαναφερόμενα ειπώθηκαν και χθες στη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα νότια προάστια. «Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές καθημερινά», τόνιζαν οι κάτοικοι, που ζητούν ισχυρότερα και άμεσα μέτρα, με εκκένωση της περιοχής, προς όφελος όχι μόνο όπως αναφέρουν δικό τους, αλλά και των ίδιων των μεταναστών που διαμένουν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς φαγητό και καθαριότητα. Στο ίδιο μήκος κύματος πολίτες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο λιμάνι, οδηγοί φορτηγών, αστυνομικοί και λιμενικοί.

Προτάσεις στον Δ. Βίτσα

Αξίζει να σημειώσουμε πως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας Α. Ριζούλης, πραγματοποίησε αυτοψία στα παλιά εργοστάσια της Ακτής Δυμαίων και εντός του λιμανιού, σημειώνοντας πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και χρειάζονται άμεσα λύσεις και παρεμβάσεις μέσα στη λιμενική ζώνη. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται άμεσα να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσα παραθέτοντάς του συγκεκριμένες προτάσεις ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Αυτό πάντως που προκαλεί εντύπωση είναι το ότι από τη μία η κυβέρνηση διατείνεται πως χρησιμοποιεί -ως ώρας τουλάχιστον- ήπιους τρόπους για την επίλυση του ζητήματος και από την άλλη δίνει εντολές στην αστυνομία για συλλήψεις μεταναστών και μεταφορά τους σε κέντρα φιλοξενίας.

Ερωτηματικά από τη στάση Παπαθεοδώρου

Επιπροσθέτως, εντύπωση προκάλεσε και η στάση του βουλευτή Αχαϊας της ΔΗ.ΣΥ Θ. Παπαθεοδώρου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, με φορείς και κατοίκους των νοτίων προαστίων, ο οποίος ισχυρίστηκε πως τα ήπια μέτρα αυτά δεν παράγουν αποτέλεσμα και άρα χρειάζεται μια πιο άμεση παρέμβαση. Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης τοποθέτησης, σύμφωνα με πληροφορίες πλήθους παριστάμενων, συνδέθηκε με την επιχείρηση στην Ειδομένη, κάτι που σημαίνει πως, τόσο ο κ. Παπαθεοδώρου όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (εάν εκφράζει την κεντρική γραμμή) επιθυμούν δυναμική αστυνομική επιχείρηση και στην Πάτρα και μεταφορά των μεταναστών με κλούβες σε κέντρα φιλοξενίας, ανοιχτού ή κλειστού τύπου!

 

 

 

Έχει διαβαστεί 1469 φορές