Αρχική Ειδήσεις Τοπικά Ζάκυνθος: Με κάθε τιμή η τελετή Αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι του νησιού
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Ζάκυνθος: Με κάθε τιμή η τελετή Αγιασμού των υδάτων στο λιμάνι του νησιού

από Lepanto RTV

Δείτε φώτο

Οι Ιερές τελετές για τα 'Αγια Θεοφάνεια ολοκληρώθηκαν με καλό καιρό και με μεγάλη συμμετοχή των πιστών. Πραγματοποιήθηκε σε όλες τις εκκλησίες η θεία λειτουργία και στη συνέχεια η τελετή του Αγιασμού των υδάτων.

Αφού τελέστηκε η θεία λειτουργία, ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος, και οι ιερείς του ναού μετέβησαν υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ζακύνθου προς την αποβάθρα του λιμανιού και εκεί περίμενε κόσμος αλλά και μία ομάδα νεαρών που επρόκειτο να βουτήξουν στη θάλασσα για το Σταυρό.

Ο Μητροπολίτης έψαλε το «Εν Ιορδάνι», αγίασε να νερά με το Σταυρό, οι κολυμβητές προσκύνησαν ευλαβικά μέσα από τη θάλασσα και τα σκάφη που βρίσκονταν μέσα στο λιμάνι συμμετείχαν στη γιορτή της χριστιανοσύνης σφυρίζοντας δυνατά.

Τα “Φώτα” στο Δεσπότη
Η Ελλάδα είναι μια χώρα πλούσια σε έθιμα. Μεγάλος είναι και ο αριθμός τους για την ημέρα των Θεοφανείων. Μπορεί βασική τελετουργία να είναι ο «αγιασμός των υδάτων» και η κατάδυση του Σταυρού, που αντιπροσωπεύει τη Βάπτιση του Θεανθρώπου, ωστόσο, όπως κάθε χρόνο εδώ και αιώνες, την παραμονή της εορτής, στη Ζάκυνθο με κάθε επισημότητα και εκκλησιαστική κατάνυξη τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου της Ζακύνθου η Ακολουθία του Όρθρου.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες (εντονη βροχόπτωση, σφοδροί άνεμοι και κρύο) δεν επέτρεψαν μετά το τέλος της ακολουθίας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Διονύσιος να μεταβεί πεζός στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, συνοδευόμενος από τον Ιερό Κλήρο, το λαό και τις τοπικές Αρχές. Εκεί από το Ζακυνθινό Εκκλησιαστικό Αναλόγιο «Θεόδωρος Κοθρής», υπό την διεύθυνση του Παναγιώτη Μαρίνου, συμπαραστατούμενος από το Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, του έψαλλαν σύμφωνα με το τοπικό έθιμο, τα καθιερωμένα και υπό το Ζακυνθινό ύφος της εκκλησιαστική μουσικής, “Φώτα” (κάλαντα) ευχόμενοι “να ζει, να λαμπρύνει τη χαρά, θεία Φώτα να υμνεί”.

φωτο: imerazante.gr

Έχει διαβαστεί 1633 φορές