Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Αγρότες: Κλείνουν τελωνεία, προχωρούν σε αποκλεισμούς - Κατεβαίνουν με τρακτέρ στην Αθήνα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Αγρότες: Κλείνουν τελωνεία, προχωρούν σε αποκλεισμούς - Κατεβαίνουν με τρακτέρ στην Αθήνα

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Αγρότες: Κλείνουν τελωνεία, προχωρούν σε αποκλεισμούς - Κατεβαίνουν με τρακτέρ στην Αθήνα

Κλιμακώνουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις τους μετά την απόφαση να κατέβουν στην Αθήνα με τρακτέρ, αυτοκίνητα και λεωφορεία, καλώντας τους συναδέλφους τους σε μαζική συμμετοχή.

Πεποίθηση των αγροτών είναι ότι υπάρχουν κι άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να ενισχυθούν περισσότερο σχετικά με το κόστος παραγωγής δηλαδή το ρεύμα και το πετρέλαιο, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Συμβολικοί αποκλεισμοί πραγματοποιούνται ήδη σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, ενώ στα τελωνεία της Νίκης, των Ευζώνων και των Κήπων τα τρακτέρ είναι έτοιμα να μπλοκάρουν την κυκλοφορία.

Σήμερα (16/2) το πρωί είναι προγραμματισμένο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αγιά ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε συμβολικό αποκλεισμό.


Στη διάρκεια της σύσκεψης στη Νίκαια της Λάρισας συμφώνησαν όλοι στην ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων θεωρώντας ότι δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους από τον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Ρίζος Μαρούδας σε δήλωση του κατήγγειλε παράλληλα την κυβέρνηση «για την προσπάθεια καταστολής και εκφοβισμού σε συναδέλφους που βρίσκονται σε τελωνεία και λιμάνια, έχοντας να αντιμετωπίσουνε τα ΜΑΤ αλλά και τις μηνύσεις».

Οι αγρότες δηλώνουν απογοητευμένοι μετά και την ανακοίνωση του Μαξίμου ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω παροχές, καθώς θεωρούν ότι θα μπορούσαν να ενισχυθούν περισσότερο στο κομμάτι του κόστους παραγωγής, δηλαδή το ρεύμα και το πετρέλαιο, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Συνάντηση Χρυσοχοϊδη - αγροτών στις 13:00 για την «κάθοδό» τους στην Αθήνα

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για να συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων.


Συγκεκριμένα, στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη με τους εκπροσώπους των αγροτών στο υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης για να καταλήξουν στον σχεδιασμό του μεγάλου αγροτικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το makthes.gr, σκοπός είναι να συμφωνήσουν κυβέρνηση και αγρότες τον τρόπο που θα γίνει η κάθοδος στην πρωτεύουσα τους και από ποια μπλόκα θα ξεκινήσουν τα τρακτέρ.

Στη σύσκεψη εκτός από τους εκπροσώπους των αγροτών από την Κεντρική Μακεδονία, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από Θεσσαλονίκη και Μαγνήσια αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας. Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης αναμένεται να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλάνο με τις ώρες και την διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αγρότες από όλα τα μπλόκα για να κατέβουν στην Αθήνα την Τρίτη.

Πάντως, από την Κεντρική Μακεδονία, οι περισσότεροι αγρότες θα κατέβουν με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα. Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι, είναι αδύνατον να κατεβάσουν τρακτέρ από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα.


Τα βασικά αιτήματα

Τα βασικά αιτήματα που τους βγάζουν στους δρόμους:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με μέτρα όπως:
  • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου.
  • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα.
  • Επιδότηση μέσων, εφοδίων, ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση πάνω σ’ αυτήν.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ. (Ακαρπία της ελιάς).
  • Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς, και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
  • Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

πηγή: www.cnn.gr

Έχει διαβαστεί 813 φορές