Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα «Αλλάζω θερμοσίφωνα»: 52 εκατ. στην αγορά – Ξεκινούν εντός Ιουλίου οι πληρωμές -Μεταφέρθηκε στο ΕΣΠΑ 2021-27
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

«Αλλάζω θερμοσίφωνα»: 52 εκατ. στην αγορά – Ξεκινούν εντός Ιουλίου οι πληρωμές -Μεταφέρθηκε στο ΕΣΠΑ 2021-27

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
«Αλλάζω θερμοσίφωνα»: 52 εκατ. στην αγορά – Ξεκινούν εντός Ιουλίου οι πληρωμές -Μεταφέρθηκε στο ΕΣΠΑ 2021-27

Το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί από το Νοέμβριο του 2023 αλλά οι επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει έως τώρα ούτε ένα ευρώ από το Δημόσιο για τους 68.210 καινούργιους ηλιακούς θερμοσίφωνες που παρέδωσαν στους ωφελούμενους

τα τέλη Ιουλίου ξεκινούν οι πληρωμές προς τις επιχειρήσεις που μετείχαν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω θερμοσίφωνα», εγκεκριμένου προϋπολογισμού άμεσης ενίσχυσης 52 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και διαβεβαίωσε ότι επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εγκατέστησαν τους θερμοσίφωνες θα έχουν εξοφληθεί σταδιακά έως το τέλος του 2024.

Το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί από το Νοέμβριο του 2023 αλλά οι επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει έως τώρα ούτε ένα ευρώ από το Δημόσιο για τους 68.210 καινούργιους ηλιακούς θερμοσίφωνες που παρέδωσαν στους ωφελούμενους (τόσα είναι τα voucher που παραδόθηκαν στους εμπόρους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) κι ενώ κατέβαλαν το συνολικό ποσό αναλογούντος Φ.Π.Α των παραστατικών πωλήσεων ηλιακών θερμοσιφώνων του προγράμματος. Αποτέλεσμα είναι ειδικά οι μικρότερες επιχειρήσεις και εκείνες που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια να βρίσκονται σε δυσχερή θέση στερούμενες ρευστότητα αφού στην ουσία έχουν χρηματοδοτήσει εκείνες το πρόγραμμα.

Από το ΕΣΠΑ 2012-27 η πληρωμή του προγράμματος

Ο κ. Θ. Σκυλακάκης απέδωσε την καθυστέρηση στις πληρωμές στο γεγονός ότι το πρόγραμμα έχει μεταφερθεί από το ΕΣΠΑ 2014-20 στο ΕΣΠΑ 2021-27, εξέλιξη που, όπως σημείωσε, «είχε κόστος χρόνου».

Όπως εξήγησε, μετά από συνεργασία του υπουργείων Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η σχετική δράση εγκρίθηκε στις 6 Ιουνίου του 2024, στις 13 Ιουνίου εκδόθηκε η σχετική πρόσκληση προς την επιτελική δομή του ΕΣΠΑ του ΥΠΕΝ, υποβλήθηκε το τεχνικό δελτίο πράξης για την άμεση ένταξη χρηματοδότησης και οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά από τα τέλη Ιουλίου και να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

«Στα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως στην προκειμένη περίπτωση, η δυνατότητα της κυβέρνησης να επιταχύνει είναι συγκεκριμένη και συνδέεται με την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, που η ίδια η Ευρώπη επιβάλλει για να υπάρχει διαφάνεια στη χρήση αυτών των πόρων», εξήγησε ο υπουργός.

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω θερμοσίφωνα»

Το Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω θερμοσίφωνα» προκηρύχθηκε τον Μάιο του 2023 για να επιδοτήσει νοικοκυριά για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων, με νέους σύγχρονης τεχνολογίας ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε:

-Την επιδότηση αγοράς ενός καινούργιου ηλιακού θερμοσίφωνα σύγχρονης τεχνολογίας.

-Την επιδότηση της δαπάνης για την εκτέλεση αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών αντικατάστασης του παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με το νέο ηλιακό (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης του νέου ηλιακού θερμοσίφωνα ή απεγκατάστασης του παλαιού θερμοσίφωνα, αναλώσιμα & εξαρτήματα κλπ.)

-Την υποχρεωτική παράδοση του παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα στον έμπορο λιανικής από τον οποίο γίνεται η προμήθεια του νέου ηλιακού θερμοσίφωνα.

Η επιχορήγηση παρασχέθηκε μέσω επιταγών (vouchers), οι οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε εγκεκριμένους προμηθευτές του προγράμματος και να καλύψουν μέρος (έως 60%) της συνολικής δαπάνης των σχετικών προϊόντων/υπηρεσιών.

Εκδόθηκαν 92.902 vouchers, τόσο προϊόντος όσο και υπηρεσίας. Εξ αυτών έχουν δεσμευθεί 68.210 vouchers προϊόντος σε έμπορο και 50.364 vouchers υπηρεσίας σε επαγγελματία, όπως υδραυλικό. Έχει επιβεβαιωθεί η παράδοση από το φορέα πιστοποίησης και πληρωμής 67.043 παλαιών θερμοσιφώνων. Επίσης, 506 παλαιοί θερμοσίφωνες παραδόθηκαν από τους εμπόρους σε φορέα ανακύκλωσης

 


Έχει διαβαστεί 433 φορές

  •