Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Α.Παναγιωτόπουλος: «Σοβαρό υγειονομικό κενό από τη σπουδή ΕΟΔΥ και κυβέρνησης να διακόψουν πρόωρα το πρόγραμμα ‘‘Philos’’»
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Α.Παναγιωτόπουλος: «Σοβαρό υγειονομικό κενό από τη σπουδή ΕΟΔΥ και κυβέρνησης να διακόψουν πρόωρα το πρόγραμμα ‘‘Philos’’»

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Α.Παναγιωτόπουλος: «Σοβαρό υγειονομικό κενό από τη σπουδή ΕΟΔΥ και κυβέρνησης να διακόψουν πρόωρα το πρόγραμμα ‘‘Philos’’»

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι – Σπυρίδωνα Γεωργιάδη, κατέθεσαν δεκαεννέα (19) Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με κοινή πρωτοβουλία του Βουλευτή Αχαΐας – Τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου

και του Βουλευτή Κορινθίας – Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Ψυχογιού,

με θέμα «H πρόωρη διακοπή των συμβάσεων εργασίας των απασχολούμενων στο πρόγραμμα “Philos” δημιουργεί πολύμηνο κενό στην κάλυψη των αναγκών υγείας των μεταναστών και των προσφύγων»

Στο περιεχόμενο της ερώτησης, αφού περιγράφεται σε αδρές γραμμές το πλαίσιο λειτουργίας του πολύ σημαντικού προγράμματος «Philos» που ξεκίνησε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καταδεικνύεται με σαφήνεια ότι σύμφωνα με νόμο της παρούσας κυβέρνησης (ν.  5107/2024, παρ. 2, α. 37) προβλέπεται η υποχρεωτική παράταση των συμβάσεων εργασίας ως την έναρξη του νέου προγράμματος ονόματι «Ιπποκράτης Ι».

 

Αντ’ αυτού η κυβέρνηση και ο ΕΟΔΥ σπεύδουν να λήξουν τις συμβάσεις των εργαζομένων του «Philos» στις 30 Ιουνίου 2024, γεγονός που οι εργαζόμενοι το πληροφορήθηκαν μόλις στις 14 Ιουνίου 2024, όταν νόμιμα θα μπορούσε να τις διατηρήσει εν ισχύει ως και τις 31 Ιουλίου 2024, αφού επίσης δεν είναι σαφές πότε θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα «Ιπποκράτης Ι», με τις προβλέψεις να μιλούν τουλάχιστον για τον Σεπτέμβριο.

 

Στο πλαίσιο αυτό τίθενται εύλογα ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι στο μεσοδιάστημα σχετικά με την κάλυψη των αναγκών υγείας μεταναστών και προσφύγων, γιατί δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις των εργαζομένων έως το τέλος Ιουλίου και ποια πρόνοια υπάρχει γι’ αυτούς μετά το πέρας του προγράμματος «Philos» και τέλος, γιατί το νέο πρόγραμμα δεν υλοποιείται από τον ΕΟΔΥ ή άλλο εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Υγείας.

Έχει διαβαστεί 322 φορές

  •