Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ασφυκτιούν το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Ιτέας – Θα χαθεί η ευκαιρία;
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Ασφυκτιούν το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Ιτέας – Θα χαθεί η ευκαιρία;

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Ασφυκτιούν το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Ιτέας – Θα χαθεί η ευκαιρία;

Υπάρχουν κονδύλια στην Περιφέρεια, τα οποία έχει ήδη εκμεταλλευτεί η Βοιωτία, αλλά ο δήμος Δελφών δεν έχει οικόπεδο, ούτε μπορεί να εκπονήσει μελέτη, σύμφωνα με πληροφορίες. Αγανακτούν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί για τη υφιστάμενη κατάσταση, όπου τα

Τραγική είναι η κατάσταση στο 1ο και το 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς τα δυο σχολεία στεγάζονται σε καταστήματα, χώρους εντελώς ακατάλληλους να στεγάσουν σχολεία. Την ίδια ώρα ο δήμος Δελφών χάνει τη μοναδική του ευκαιρία να απορροφήσει κονδύλια από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος, ικανού να λύσει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

«Λεφτά υπάρχουν»

Σύμφωνα με πηγές των δυο σχολείων, η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει διαθέσιμη χρηματοδότηση, μέσω προγράμματος για ειδικές ανάγκες σχολικών μονάδων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο έχει ήδη κάνει χρήση η Βοιωτία μπορεί κάλλιστα να χρηματοδοτήσει την ανέγερση κτιρίου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των δυο σχολείων.

Μάλιστα, από πηγές της περιφέρειας πληροφορηθήκαμε ότι αν δε υποβληθούν αιτήσεις ενδιαφέροντος, θα χαθούν τα κονδύλια και μαζί η ευκαιρία να λυθούν ουσιαστικά στεγαστικά προβλήματα των σχολικών μονάδων, αφού δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν τα χρήματα.

Αδυνατεί να βρει οικόπεδο και να συντάξει μελέτη

Από την πλευρά του ο δήμος Δελφών δε μπορεί να εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα γιατί δεν έχει στην κατοχή του οικόπεδο, κάτι που αποτελεί όρο απαράβατο για την ένταξη στο πρόγραμμα, όπως λένε εκπαιδευτικοί κύκλοι επικαλούμενοι την ενημέρωση που έχουν από τη Δημοτική Αρχή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει διαθέσιμο οικόπεδο στην Ιτέα το οποίο επαρκεί για την ανέγερση των δυο σχολικών κτιρίων, λένε, διαψεύδοντας την ενημέρωση που έχουν από το δήμο, ότι δηλαδή δεν υπάρχει προσφερόμενο οικόπεδο. Εκφράζουν δε τις επιφυλάξεις τους, κατά πόσο έχει την οικονομική δυνατότητα ο δήμος να αγοράσει οικόπεδο, όταν επιδίδεται σε χρηματοδοτήσεις δράσεων, εκδηλώσεων και εκδόσεων, αμφιβόλου ποιότητας και αποτελέσματος.

Παράλληλα, τονίζουν πως μέλη της Δημοτικής Αρχής τους έχουν ενημερώσει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα σύνταξης μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία δεδομένου ότι έχει φόρτο εργασίας με όλα τα έργα που έχει σε προγραμματισμό και εξέλιξη. Η μελέτη ωστόσο, δε μπορεί να συνταχθεί, αφού ο δήμος δεν έχει οικόπεδο για να μπορεί να σχεδιάσει τα κτίρια.

«Πνίγεται» το 1ο Δημοτικό Σχολείο

Τεράστια προβλήματα έχει και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ιτέας το οποίο και δε μπορεί να «ανασάνει», καθώς αναγκάζονται τα μέλη της εκπαιδευτικής του κοινότητας να κρατούν αίθουσες κλειστές, αφού έχουν πλακάκια αμιάντου, τα οποία χρήζουν άμεσης αντικατάστασης.

Στο πρόγραμμα της περιφέρειας θα μπορούσε να ενταχθεί και η αποκατάσταση του σχολικού κτιρίου, ώστε να λάβει τέλος ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, αλλά και πάλι ο δήμος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. «Έχουν συνηθίσει να λειτουργούν για το «φαίνεσθαι». Δε μπορούν να κάνουν έργα ουσίας και να παράξουν αποτέλεσμα. Αυτό που τους νοιάζει είναι να βάψουν τα σχολεία. Η εικόνα. Αν υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας σηκώνουν τα χέρια ψηλά και δηλώνουν πως δεν έχουν χρήματα», λέει αγανακτισμένος γονιός.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα ουσιώδη προβλήματα των προαναφερόμενων σχολικών μονάδων παραμένουν και αναζητούν λύσεις, για τις οποίες μόνος αρμόδιος και υπόχρεος είναι ο δήμος Δελφών.



ΠΗΓΗ: https://www.orafok.gr/
Έχει διαβαστεί 340 φορές