Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Αυστηρό μήνυμα του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Αυστηρό μήνυμα του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Αυστηρό μήνυμα του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα

Μακριά ακόμη από την εκτόνωση

Με ιδιαίτερη προσοχή, αλλά και ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για την μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως βρισκόμαστε ακόμα μακριά από τη φάση εκτόνωσης της έντασης, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το θέμα υπηρετώντας δικές του πολιτικές σκοπιμότητες και οι απειλητικές δηλώσεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου είναι πλέον καθημερινές. 

Πάντως χθες, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε με συνέντευξή του αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα. 

Αν και η Αθήνα αντιδρά με ψυχραιμία στις τουρκικές προκλήσεις, ιδιαίτερη ανησυχία στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου προκαλεί το ενδεχόμενο, η Άγκυρα να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει ως όπλο το προσφυγικό ζήτημα και να υπάρξουν εκ νέου ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών και προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά. 

Στο πλαίσιο αυτό, η διατήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη και η ελληνική κυβέρνηση αξιολογεί την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ στην Τουρκία, στις 2 Φεβρουαρίου ως ιδιαίτερα σημαντική. 

Το πιθανότερο σήμερα, μάλιστα, αναμένεται να συνομιλήσουν τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός και η Καγκελάριος, με αντικείμενο το προσφυγικό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τις τουρκικές πιέσεις για έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων, που έχουν καταφύγει και στις δύο χώρες. 

Στην τουρκική πρόκληση στα Ίμια απάντησε χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος δήλωσε ότι «οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση» και ότι «η ετοιμότητα και των τριών Όπλων είναι εξαιρετική». 

Σημείωσε, ωστόσο, πως δεν θεωρεί το περιστατικό «ιδιαίτερα σοβαρό». Ταυτόχρονα, αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία, αλλά και προς την Αλβανία και τα Σκόπια, απηύθυνε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Politica του Βελιγραδίου με αφορμή την επίσκεψή του στη Σερβία. 

«Επιδιώκουμε ενεργά την ειρήνη και την συνεργασία και την ίδια στιγμή διαφυλάσσουμε σταθερά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού μπορούν να χτιστούν υγιείς διμερείς σχέσεις», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απευθυνόμενος ειδικότερα προς την Τουρκία επισημαίνει πως «η αναζωπύρωση του εθνικισμού- μεταξύ άλλων και μέσω της αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών στις οποίες οικοδομήθηκαν οι διπλωματικές μας σχέσεις- υπονομεύει τις προσπάθειές για ενίσχυση της καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας.

Εν τω μεταξύ, νέες απειλές κατά της Ελλάδος με αφορμή την υπόθεση των «8» εξαπέλυσε, χθες, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ. 

Σε συνέντευξή του είπε ότι η απόφαση αυτή θα βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών και πρόσθεσε απειλητικά: «Από εδώ και πέρα, θα συμπεριφερόμαστε το ίδιο σε όσους μας συμπεριφέρονται έτσι και θα απαντάμε αντίστοιχα». 

Ο Μποζντάν ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα επιτρέπει στους Κούρδους και τους αριστερούς του DHKP-C να έχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης στο έδαφός της. 

Ταυτόχρονα, οι Τούρκοι συντήρησαν το κλίμα έντασης στο Αιγαίο και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον χθες σημειώθηκαν 21 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου.

Έχει διαβαστεί 1367 φορές