Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δήλωσε κατά την ομιλία του στο Ν/Σ του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου–Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων»

«Στο επίκεντρο βρίσκεται η προσπάθεια να φέρουμε πίσω Έλληνες φοιτητές που βρίσκονται στο εξωτερικό, να απευθυνθούμε στην ελληνική ακαδημαϊκή διασπορά και να καταστήσουμε την Ελλάδα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης»

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Παπαθανάσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου, τα 176 είναι αφιερωμένα στο Ελληνικό Δημόσιο Σύστημα Εκπαίδευσης, ενώ σημείωσε ότι με την νομοθετική μας πρωτοβουλία αυτή το καθιστούμε πρακτικά το Τρίτο Πανεπιστήμιο στη χώρα.


Εν συνεχεία, στο ζήτημα της χρηματοδότησης επισήμανε ότι το χαμηλότερο σημείο αυτής υπήρξε το 2018, όπου ανήλθε σε 92,4 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό ήταν μικρότερο από τα προηγούμενα έτη, επισημαίνοντας μια συνεχιζόμενη μείωση. Με τα εργαλεία που έχει σήμερα η Κυβέρνηση «Τακτικό Προϋπολογισμό, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΣΔΙΤ» η συνολική χρηματοδότηση για τα Δημόσια Πανεπιστήμια αυξάνεται, αυτή τη στιγμή, σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.


Ειδική μνεία πραγματοποίησε ο κ. Παπαθανάσης στην πρόβλεψη για εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα, με Σαφή και Αυστηρά κριτήρια. Τα εν λόγω κριτήρια προβλέπουν επακριβώς και στοχευμένα όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ίδρυσης ενός παραρτήματος στον ελλαδικό χώρο (χώρος, πρόγραμμα, έτη σπουδών, αριθμός τμημάτων κλπ.) που θα αντιστοιχούν σε ποιότητα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στις προδιαγραφές των Δημοσίων και υπό την επίβλεψη της Ανεξάρτητης Αρχής της ΕΘΑΑΕ. Πρόκειται για το πλέον αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας Μη Κρατικών, Μη Κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων σε όλη την Ευρώπη.


Ως προς την ανγκαιότητα ο βουλευτής τοποθετήθηκε ότι πέραν του ότι είμαστε η μόνη χώρα στον Κόσμο που επιβάλλει Κρατικό Μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση: είναι γεγονός πως υπάρχουν 40.000 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή. Αυτός ο αριθμός είναι δυσανάλογος με τον πληθυσμό μας, όταν η Πορτογαλία βρίσκεται στους 13.000 φοιτητές.


Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι η Πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η Νομοθεσία της ΕΕ και η ζωή εντός της Ευρωζώνης τους έχει ξεπεράσει συνολικά ως Αντιπολίτευση μαζί με τα αναχρονιστικά τους Επιχειρήματα. Ο βουλευτής εξέφρασε ερωτήματα που αυθόρμητα δημιουργούνται όπως:


«Αλήθεια ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος σπούδασε σε Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αμερικής με υψηλότατα δίδακτρα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό δεν επιτρέπει στα Ελληνόπουλα να μπορούν να πάρουν στην Ελλάδα έναν αντίστοιχο τίτλο σπουδών. Πόσο υποκριτικό είναι;


Ή


• Ο κ. Ανδρουλάκης ξέχασε ότι ΑΥΤΟΣ ήταν που ζητούσε Μη Κρατικά Μη Κερδοσκοπικά και έλεγε ότι δε θα σταθεί εμπόδιο στην ίδρυσή τους; Ξεχνάει ότι αποτελεί θέση αρχής του κόμματός του; Ξεχνάει ότι και ΑΥΤΟΣ και ο κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ έχουν αμφότεροι υποστηρίξει την ιδέα των Μη Κρατικών, Μη Κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων; Τι ώθησε τον κ. Ανδρουλάκη σε μία καθολική μετατόπιση της θέσης του κόμματος του; Εχουν άδικο που βουλευτές και στελέχη τος κομματός του βγαίνουν απέναντι και τον αμφισβητούν; Δεν αντιλαμβάνεται ότι μένει εκτεθειμένος όταν διαπρεπείς συνταγματολόγοι που ανήκουν στον πολιτικό του χώρο όπως ο κ. Αλιβιζάτος αλλά και ο πρώην Πρόεδρος κ. Βενιζέλος παίρνουν σαφή θέση υπέρ της συνταγματικότητας του ΝΣ;»


Κατέληξε στην τοποθέτησή του ότι το κρίσιμο βήμα τώρα είναι ότι η Κυβέρνηση νομοθετεί με τρόπο απόλυτα συμβατό με το Σύνταγμα, θέτοντας εθνικούς κανόνες που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε η

χώρα μας να αποτελέσει εκπαιδευτικό προορισμό και περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στόχος η επίλυση χρονίων ζητημάτων και η δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα υπηρετεί το Εθνικό Συμφέρον.

«Το μέλλον δεν περιμένει, οι νέες γενιές αγωνιούν και αναλαμβάνουμε την ευθύνη η χώρα μας να προχωρήσει μπροστά!»


Έχει διαβαστεί 291 φορές