Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Δελτίο τύπου Μιχάλη Κατρίνη: Καθαρές κουβέντες. ΟΧΙ στο εμπόριο πτυχίων
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Δελτίο τύπου Μιχάλη Κατρίνη: Καθαρές κουβέντες. ΟΧΙ στο εμπόριο πτυχίων

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Δελτίο τύπου Μιχάλη Κατρίνη: Καθαρές κουβέντες. ΟΧΙ στο εμπόριο πτυχίων

ΝΑΙ στη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 με ένα νέο και ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο.

‘’ Καθαρές κουβέντες. Σε αυτό το εμπόριο πτυχίων και ψευδούς εικόνας εμείς λέμε όχι. Λέμε όμως ναι στο διάλογο για την συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16, λέμε ναι σε ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο, λέμε ναι σε ένα ενισχυμένο δημόσιο πανεπιστήμιο, λέμε ναι σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο που δεν θα έχει ως προτεραιότητα την επένδυση στο κέρδος με κάθε τίμημα, αλλά την επένδυση στους φοιτητές και στην Παιδεία.’’ τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.

Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων δεν συνιστά ούτε μεταρρύθμιση, ούτε ιστορική στιγμή. Γιατί δεν απαντά σε κανένα από τα καθολικά αιτήματα της εποχής για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την ενίσχυση του ελληνικού

δημόσιου πανεπιστημίου, αλλά μόνο στα αιτήματα και τις ανάγκες κάποιων επιχειρηματιών, φίλων της κυβέρνησης που πάνω στις δικές τους επιχειρηματικές επιδιώξεις, στήθηκε αυτό το νομοσχέδιο.

Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων από επιχειρηματίες, μέσω εμπορικών συμφωνιών-franchise που βαφτίζονται ακαδημαϊκές συμφωνίες.

‘’Μετά τα funds που πήραν τα δάνεια των πολιτών και τον έλεγχο μεγάλου μέρους της ελληνικής επιχειρηματικότητας, έχουμε και την είσοδο των funds στην τριτοβάθμια εκπαίδευση’’ ανέφερε ο κ.Κατρίνης.

Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι μπορούν να ιδρυθούν μη κρατικά πανεπιστήμια, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

‘’Αυτές τις προϋποθέσεις, όμως, δεν θέλετε να τις συζητήσουμε γιατί ακυρώνουν τις επιχειρηματικές επιδιώξεις των φίλων σας.’’ τόνισε ο κ.Κατρίνης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Υπενθύμισε ότι στις ευρωπαϊκές χώρες, η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών επιλέγει τα δημόσια πανεπιστήμια.

Γιατί αυτές οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ως προτεραιότητα τη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου και όχι την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων.

‘’Διακινείται ως επιχείρημα ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα οδηγήσουν σε βελτίωση τα δημόσια πανεπιστήμια μέσω του ανταγωνισμού.

Δηλαδή θα έρθει η Ιατρική σχολή του ιδιωτικού πανεπιστημίου της Κύπρου που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της διεθνούς κατάταξης να εγκατασταθεί στην Αθήνα για να κάνει καλύτερη την Ιατρική της Αθήνας που βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις του κόσμου;

Και πώς; Με φοιτητές που θα εισάγονται με 8.300 μόρια, όταν η βάση για την Ιατρική της Αθήνας είναι πάνω από 19.000 μόρια;’’ έθεσε το ερώτημα ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Έκλεισε την ομιλία του , τονίζοντας:

‘’ Να μην μας κουνάνε το δάχτυλο κάποιοι που είδαν φως στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και μπήκαν.

Να μην κουνάνε το δάχτυλο στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα ξαναγίνει μεγάλη και θα σαρώσει νοσηρές νοοτροπίες και καταστάσεις.

Όσο για τον μεταρρυθμιστή Πρωθυπουργό και τη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, ένα μόνο: είναι η μόνη κυβέρνηση μετά το 1969 που καταδικάστηκε από ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό θεσμό, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτό τα λέει όλα.’’


Έχει διαβαστεί 398 φορές