Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα «Δίδυμοι» σεισμοί «ταρακούνησαν» την Ηλεία – Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

«Δίδυμοι» σεισμοί «ταρακούνησαν» την Ηλεία – Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
«Δίδυμοι» σεισμοί «ταρακούνησαν» την Ηλεία – Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι

Οι «δίδυμοι» σεισμοί, όπως τους χαρακτήρισε ο σεισμολόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, έγιναν αισθητοί μέχρι και την Αττική.

Δύο απανωτές σεισμικές δονήσεις της τάξεως των 4,3 και 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, «ταρακούνησαν» την Ηλεία, στις 09:11 και στις 09:12, το πρωί της Παρασκευής, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση.

Το επίκεντρο του πρώτου σεισμού εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή 16χλμ ΑΝΑ των Στροφάδων, ενώ του δεύτερου, στην ίδια περιοχή, 17 χλμ ΑΝΑ των Στροφάδων.


Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος του πρώτου σεισμού υπολογίζεται στα 26,9χλμ, και του δεύτερου στα 29,12 χλμ. Αξίζει να σημειωθεί πως, έπειτα από τη μεγάλη σεισμική δόνηση των 5,7 Ρίχτερ, και μέχρι την ώρα (1:12μ.μ.) έχουν ακολουθήσει δέκα μετασεισμοί στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Στροφάδων.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. «Ο Πύργος έμαθε το 1993 και φάνηκε σήμερα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «έχει δώσει σεισμούς μεγάλους στο παρελθόν η συγκεκριμένη περιοχή. Κατά συνέπεια δεν είναι έκπληξη το 5,7 για την περιοχή αυτή. Δεν μπορούμε να ξέρουμε όμως από τώρα την εξέλιξη την οποία ενδεχομένως θα έχει το φαινόμενο. Είναι πάρα πολύ νωρίς. Θα χρειαστούμε χρόνο να δούμε περισσότερα στοιχεία».


Συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας

Εκτός από τα σχολεία της Ηλείας, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, για προληπτικούς λόγους, το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο, καθώς και τα δικαστικά μέγαρα του Πύργου και της Αμαλιάδας. Τις συγκεκριμένες αποφάσεις έλαβε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως.

Ζημιές στον δήμο Ζαχάρως

O Δήμος Ζαχάρως ενημέρωσε με ανακοίνωσή του, ότι κλιμάκια των τεχνικών υπηρεσιών  προέβησαν σε ελέγχους των σχολικών μονάδων και των χώρων συνάθροισης για την ασφάλεια των μαθητών και των πολιτών. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα, παρά μόνο μικρές ζημιές στις εγκαταστάσεις του σταδίου, ενώ έχουν καταγραφεί ρωγμές σε παλιά γεφύρια και σε παλιά σπίτια, καθώς και σε μαντρότοιχους σπιτιών μέσα στην πόλη της Ζαχάρως.

Ο δήμος συνιστά στους πολίτες να ελέγξουν τις οικίες τους και σε περίπτωση που διαπιστώσουν υλικές ζημιές από τον σεισμό, να ενημερώσουν το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, στα εξής τηλέφωνα: 2625360301-317.

Επίσης η δημοτική αρχή ενημερώνει τους γονείς ότι τα Σχολεία, ο Παιδικός Σταθμός και το ΚΔΑΠ του Δήμου Ζαχάρως, αναστέλλουν την λειτουργία τους για σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024.




https://lepantortv.gr/media/images/rwgmh2.jpg

https://lepantortv.gr/media/images/Screenshot_4-4.jpg


πηγή:patrisnews.com

Έχει διαβαστεί 891 φορές