Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα 42,4 δισ. για F-16: Τι σημαίνει η συμφωνία Τραμπ-Τσίπρα για δανειστές και ΣΥΡΙΖΑ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

42,4 δισ. για F-16: Τι σημαίνει η συμφωνία Τραμπ-Τσίπρα για δανειστές και ΣΥΡΙΖΑ

από Αλέξανδρος Κογκόλης
42,4 δισ. για F-16: Τι σημαίνει η συμφωνία Τραμπ-Τσίπρα για δανειστές και ΣΥΡΙΖΑ

ΟΙ ΑΛΜΥΡΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Αίσθηση προκάλεσε στην Αθήνα το... κουστούμι που ετοιμάζουν οι Αμερικανοί για την Ελλάδα, ύψους -σύμφωνα με αμερικανικά χείλη- 2,4 δισ. δολαρίων.

Στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ, τόσο κατά την υποδοχή όσο και στη συνέντευξη Τύπου, ακούστηκαν θερμά και υποστηρικτικά λόγια για την Ελλάδα που δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «σφραγίζουν» την εμβάθυνση των σχέσεών τους με την Ελλάδα, και το καθιστούν σαφές διεθνώς.

Η αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ στην προσπάθεια που έκανε η Ελλάδα αφήνοντας τα χειρότερα πίσω, η προτροπή για επενδύσεις, οι αναφορές στο πόσο έμπιστος και σταθερός εταίρος είναι η Αθήνα, αλλά και η στήριξη που προσέφερε στο ελληνικό αίτημα για απομείωση του χρέους προκάλεσαν πλατιά χαμόγελα στην Αθήνα, που ανέμενε «βοήθεια» στην προσπάθεια που κάνει να ξεκολλήσει από την οικονομική αβεβαιότητα. Ενδεικτική της στήριξης στο οικονομικό επίπεδο είναι η δημιουργία κοινής ομάδας μεταξύ των υπουργών Οικονομίας των δύο χωρών, προκειμένου να εξετάσουν και να προωθήσουν την οικονομική συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και της καινοτομίας.

Ο πρωθυπουργός στη συνάντηση στον Λευκό Οίκο αναφέρθηκε εκτενώς στα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στον γεωστρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα σε μια «εύφλεκτη» περιοχή, όπου διακυβεύονται και αμερικανικά συμφέροντα.

Οι «αλμυρές» προθέσεις των ΗΠΑ

Και κάπου εκεί η συζήτηση πήγε στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Η αμερικανική πλευρά περιέγραψε προθέσεις που ακούστηκαν «αλμυρές», καθώς η Ελλάδα, που για να εξοικονομήσει 1% του ΑΕΠ κόβει συντάξεις το 2020, εμφανίζεται έτοιμη να δαπανήσει 2,4 δισ. δολάρια (τόσα ανέφερε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ) για την ενίσχυση του οπλοστασίου της με αναβάθμιση υπαρχόντων F-16, αλλά πιθανότατα και αγορά νέου τύπου (μάλλον μεταχειρισμένων) μαχητικών, αφού ο κ. Τραμπ κάτι τέτοιο υποστήριξε κάνοντας ονομαστική αναφορά στην εταιρεία Boeing, η οποία δεν κατασκευάζει F-16, αλλά F-15 και άλλα αεροσκάφη.

Συμφωνία για θέσεις εργασίας στις... ΗΠΑ!

Το πικρό αστείο στην υπόθεση είναι η αναφορά επίσης του Ντόναλντ Τραμπ ότι η συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα και ειδικά η αναβάθμιση των μαχητικών θα αυξήσει την απασχόληση δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες...

Αυτά τα μεγέθη ήταν που προκάλεσαν αμηχανία στην Αθήνα, και γι' αυτό ο Πάνος Καμμένος, που συνοδεύει τον Αλέξη Τσίπρα στην Αμερική, έσπευσε να αποσαφηνίσει με... tweet ότι τα χρήματα που θα βάλει η Ελλάδα είναι κάτι περισσότερο από 1 δισ. και τα άλλα αφορούν αντισταθμιστικά οφέλη (αυτά που οι εννέα στους δέκα ορίζουν ως την «πηγή των πληγών» στις εξοπλιστικές αγορές).

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τη στρατηγική της χώρας στην περιοχή, τους ενισχυμένους δεσμούς με μια σειρά από χώρες, που αναβάθμισαν σημαντικά τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Μεσόγειο, αφήνοντας συνεχώς αιχμές για την επικίνδυνη και πολλές φορές παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, στηρίζοντας όμως την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων, που κρατούν στα χέρια τους και ανοιγοκλείνουν τη στρόφιγγα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. 

Όσο για τη βάση της Σούδας, ο μεν Τραμπ ευχαρίστησε τους Έλληνες για τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων, ο δε Τσίπρας απάντησε με... χρησμό, χωρίς χρονικό όριο αλλά με τη βεβαιότητα ότι οι εργασίες αναβάθμισης θα ολοκληρωθούν.

Αντιμέτωπος με ΣΥΡΙΖΑ και Ευρωπαίους ο Τσίπρας

Δύο ακροατήρια θα κληθεί το αμέσως επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Το ένα είναι το εσωτερικό, στην Αθήνα, όπου θα πρέπει να εξηγήσει και σε συντρόφους του αν υπάρχουν τα χρήματα για... κανόνια την ώρα που κόβονται συντάξεις από αριστερή κυβέρνηση.

Το δεύτερο είναι το ακροατήριο στην Ευρώπη, σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Παρίσι, όπου μάλλον δεν θα τους πολυαρέσουν τα όσα ακούστηκαν χθες. Η «χημεία» του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι άλλωστε κάτι στο οποίο χρειάστηκε να αναφερθεί επαρκώς ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε «δηλητηριώδη» ερώτηση στον Κήπο των Ρόδων για την αντι-Τραμπ ευχή που είχε κάνει πριν από τις αμερικανικές εκλογές.

Το ήξεραν οι Ευρωπαίοι για τα F-16;

Αδιευκρίνιστο παραμένει ως τώρα το αν η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 ήταν ο απόλυτος αιφνιδιασμός, τουλάχιστον όσον αφορά στον τρόπο που δημοσιοποιήθηκε, όπως επίσης το αν είχε προηγηθεί σχετική συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι από το 2015 απαιτούν να περιοριστούν οι αμυντικές δαπάνες. 

Από τις πρώτες υπογραφές στο τρίτο Μνημόνιο, το καλοκαίρι του 2015, είχε προκαλέσει απορία στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο για ποιον λόγο η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προτιμήσει περικοπές αμυντικών δαπανών -χωρίς να θίγεται το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων- αντί περικοπών στις συντάξεις.

Τι προβλέπει το Μνημόνιο για αμυντικές δαπάνες

Εν αναμονή των λεπτομερειών της νέας συμφωνίας την οποία ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και των ενδεχόμενων αντιδράσεων από τους Θεσμούς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση με το Μεσοπρόθεσμο έχει δεσμευθεί για «οροφή» δαπανών 3,290 δισ. ευρώ ως το 2021 για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εκ των οποίων τα 530 εκατ. ευρώ αφορούν σε εξοπλιστικά προγράμματα. 


 

Έχει διαβαστεί 1392 φορές