Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα «Έκρηξη» ανατιμήσεων: Σπάει και το όριο του 10% ο πληθωρισμός
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

«Έκρηξη» ανατιμήσεων: Σπάει και το όριο του 10% ο πληθωρισμός

από ΣΟΦΙΑ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Έκρηξη» ανατιμήσεων: Σπάει και το όριο του 10% ο πληθωρισμός

Τα στοιχεία θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη απο την ΕΛΣΤΑΤ

Με διψήφιο ρυθμό, στην περιοχή του 10%, εκτιμάται πως «έτρεξε» ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, λόγω των συνεχιζόμενων ανατιμήσεων στην ενέργεια, στα καύσιμα, αλλά και σε πολλά προϊόντα διαβίωσης και κατανάλωσης.

Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη απο την ΕΛΣΤΑΤ για τον Εθνικό Δείκτη Τιμών αναμένεται να δείξουν νέα έκρηξη του τιμάριθμου, ίσως και πάνω από το «ψυχολογικό» όριο του 10%, φωτογραφίζοντας το νέο σφυροκόπημα στα εισοδήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία (flash estimates) που ανακοίνωσε η Eurostat τον μήνα Απρίλιο και αφορούν όμως τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών, η Εσθονία με +19%, η Λιθουανία με +16,6%, η Λετονία με +13,2%, η Ολλανδία με +11,2% και η Σλοβακία με +10,9%, σπάνε κάθε ρεκόρ από καταβολής του ευρώ.

Πολύ κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο κινούνται Πορτογαλία και Σλοβενία (7,4%), η Γερμανία (7,8%) και η Αυστρία (7,2%). Πάνω από τον μέσο όρο, εκτός από την Ελλάδα, κινούνται η Ισπανία (+8,3%), η Κύπρος (+8,6%), το Βέλγιο (+9,3%) και το Λουξεμβούργο (+5%).

Τις μικρότερες αυξήσεις τιμών καταγράφουν η Μάλτα (4,9%), η Γαλλία (5,4%) και η Φινλανδία (5,6%).

Αν και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση του φαινομένου θα αρχίσει από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το κύμα ανατιμήσεων με πυρήνα την ενέργεια εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε βασικά είδη διατροφής, με τον σχετικό δείκτη να τρέχει ήδη με ετήσιο ρυθμό πάνω 8%, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν αρνητικός κατά 0,3%.


Έχει διαβαστεί 627 φορές