Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Έρχεται το νέο ΑΜΚΑ - Πότε και πώς ενεργοποιείται
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Έρχεται το νέο ΑΜΚΑ - Πότε και πώς ενεργοποιείται

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Έρχεται το νέο ΑΜΚΑ - Πότε και πώς ενεργοποιείται

Ποιοί οι βασικοί στόχοι αναμόρφωσης;

Το νέο τρόπο χορήγησης Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), καθώς και τις προϋποθέσεις ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης του ορίζει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη. 

Ειδικότερα, στην εν λόγω ΚΥΑ ορίζονται με σαφήνεια οι δικαιούχοι, διαχωρίζεται το στάδιο της αρχικής έκδοσης του ΑΜΚΑ από το στάδιο ενεργοποίησης και εξορθολογίζεται η αντιμετώπιση φαινομένων καταστρατήγησης, μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.

Βασικοί στόχοι της αναμόρφωσης που επιχειρείται

  • Ο εκσυγχρονισμός της αρχιτεκτονικής του ΑΜΚΑ με την εισαγωγή διακριτών σταδίων έκδοσης και ενεργοποίησης του
  • Η ψηφιοποίηση ΑΜΚΑ και η διαλειτουργικότητα φορέων αναβαθμίζει την εξυπηρέτηση των πολιτών και απλοποιεί τη διασταύρωση των δεδομένων.
  • Ο περιορισμός φαινομένων καταστρατήγησης όπως η έκδοση ΑΜΚΑ από μη δικαιούχους και η συνέχιση της χρήσης του αριθμού από μη δικαιούχους, για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή λήψη προνοιακών παροχών.

Σύμφωνα με την απόφαση, δικαιούχοι ΑΜΚΑ είναι οι:

1.     Έλληνες πολίτες,

2.     Πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

3.     Πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς,

4.     Ανήλικοι

Όπως ορίζει η απόφαση ο ΑΜΚΑ, μετά την έκδοση του στους δικαιούχους παραμένει ανενεργός και ενεργοποιείται με την απόδειξη ύπαρξης νόμιμης παραμονής και πραγματικής κατοικίας στη χώρα.

Ως δικαιολογητικό νόμιμης παραμονής, θεωρείται το δελτίο ταυτότητας ή το ελληνικό διαβατήριο. Ως δικαιολογητικό πραγματικής κατοικίας θεωρείται η απόδειξη φορολογικής κατοικίας ή η βεβαίωση πρόσληψης από εργοδότη ή η σύμβαση εργασίας αναρτημένη στο ΕΡΓΑΝΗ.


Έχει διαβαστεί 135 φορές