Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας: Η λοίμωξη που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο νόσου
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.Το κατάλαβα
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας: Η λοίμωξη που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο νόσου

από ΣΟΦΙΑ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας: Η λοίμωξη που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο νόσου

Ιδιαίτερα προσεκτικές θα πρέπει να είναι οι γυναίκες στις σεξουαλικές τους επαφές, επιλέγοντας πάντα να παίρνουν προφυλάξεις. Διαφορετικά, ο κίνδυνος για την υγεία τους αυξάνεται, και ειδικά σε περίπτωση μόλυνσης από τριχομονάδες, καθώς αυξάνονται οι πιθα

Η νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε International Journal of Gynecology & Obstetrics, ανέλυσε δείγματα που ελήφθησαν από περισσότερες από 473.000 γυναίκες -με μέση ηλικία τα 37 έτη- μέσα στα τελευταία 15 χρόνια και από διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, από αυτό το μεγάλο δείγμα προέκυψε ότι 8.518 από τις γυναίκες -περίπου το 1,8%- διαγνώστηκαν με τριχομονάδες, οι οποίες παράλληλα, διέτρεχαν 79% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μολυνθεί ταυτόχρονα και από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), σε σύγκριση με εκείνες που ήταν υγιείς.

Η μόλυνση με τριχομονάδες αποδίδεται σε βακτηριακή λοίμωξη και μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή μέσω της κοινής χρήσης σεξουαλικών παιχνιδιών. Εμφανίζεται με συμπτώματα, όπως αίσθηση καψίματος, αυξημένα κολπικά υγρά και αλλαγή στο χρώμα και την οσμή των υγρών και εκτιμάται πως κάθε χρόνο μολύνει περίπου 180 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

«Αυτό συμβαίνει επειδή η λοίμωξη προκαλεί φλεγμονή και αποκόλληση του τραχηλικού επιθηλίου, του ιστού δηλαδή του τραχήλου της μήτρας, παρέχοντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για παθογόνους οργανισμούς, όπως ο ιός HPV» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Balázs Hamar, ειδικός στη μαιευτική και γυναικολογία στο Πανεπιστήμιο Semmelweis της Βουδαπέστης.

Θέλοντας να εμβαθύνουν περισσότερο τη μελέτη τους, οι ερευνητές επέλεξαν ένα μικρό δείγμα -600 γυναίκες- για να εξετάσουν τα ποσοστά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και τη συσχέτισή τους με τις τριχομονάδες.

Διαπιστώθηκε ότι:

  • οι γυναίκες με θετική διάγνωση για κάποιο ΣΜΝ είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, σε σύγκριση με όσες είχαν λάβει αρνητική διάγνωση.
  • όσες διαγνώστηκαν ταυτόχρονα και με HPV και με τριχομονάδες (1.811 γυναίκες), είχαν τρεις φορές υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σε σύγκριση με όσες διαγνώστηκαν μόνο με HPV.

Παρόλα αυτά και αναφορικά με τους περιορισμούς της μελέτης, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν κατέστη σαφές πώς ακριβώς οι τριχομονάδες συνέβαλαν στην ανάπτυξη της νόσου με την πάροδο του χρόνου.

Γι΄αυτό και θεωρούν ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περισσότερες μελέτες σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης τριχομονάδων και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

ygeiamou.gr


Έχει διαβαστεί 130 φορές

Ακολουθήστε μας...