Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Σε ισχύ από σήμερα ο «χρονοκόφτης» στις ομιλίες στη Βουλή - Πώς θα λειτουργεί
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Σε ισχύ από σήμερα ο «χρονοκόφτης» στις ομιλίες στη Βουλή - Πώς θα λειτουργεί

από LEPANTO RTV
Σε ισχύ από σήμερα ο «χρονοκόφτης» στις ομιλίες στη Βουλή - Πώς θα λειτουργεί

Από σήμερα, Τετάρτη 12 Νοεμβρίου, ξεκινά και επίσημα στη Βουλή η εφαρμογή του «χρονοκόφτη», του νέου αυτόματου συστήματος που περιορίζει τον χρόνο ομιλίας των βουλευτών, υπουργών και πολιτικών αρχηγών, όταν υπερβαίνουν το προβλεπόμενο όριο.

«Η ανοχή τελειώνει οριζόντια για όλους», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, εξηγώντας πως το μέτρο στοχεύει να βάλει τέλος στις ατελείωτες συνεδριάσεις και να εκσυγχρονίσει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Τι αλλάζει στα περιθώρια χρόνου

Με βάση τις νέες ρυθμίσεις, κάθε ομιλητής θα έχει ένα επιπλέον περιθώριο χρόνου 25% πριν ενεργοποιηθεί ο αυτόματος «κόφτης». Αυτό σημαίνει ότι οι εισηγητές και οι αγορητές θα μπορούν να μιλούν έως 28 λεπτά (αντί για 22), οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι έως 27 λεπτά (αντί για 21), ενώ οι βουλευτές θα έχουν 9 λεπτά (αντί για 7). Οι αρχηγοί μεγάλων κομμάτων θα διαθέτουν 25 λεπτά και οι επικεφαλής μικρότερων 19, ενώ οι υπουργοί 13.

Όπως υπογραμμίζει το cnn.gr, οι πολιτικοί αρχηγοί και οι υπουργοί θα μπορούν να λάβουν τον λόγο έως τρεις φορές την ημέρα, χωρίς να κάνουν χρήση πολλαπλών ιδιοτήτων. Προς το παρόν, οι αλλαγές ισχύουν για τις συζητήσεις νομοσχεδίων και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά θα επεκταθούν και σε διαδικασίες όπως ο προϋπολογισμός και η πρόταση μομφής.

Πώς θα λειτουργεί ο «χρονοκόφτης»

Με αυτοματοποιημένο τρόπο όταν ο ομιλητής ξεπεράσει τον χρόνο που του αναλογεί, το μικρόφωνο θα κλείνει. Μάλιστα, κατά τη γενική δοκιμή, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, οι οθόνες στην Ολομέλεια, θα «προειδοποιούν» ότι τελειώνει ο χρόνος.

Στις δύο οθόνες πάνω από το προεδρείο και σε αυτή που βρίσκεται απέναντι από το βήμα, ένα λεπτό πριν τη λήξη του προβλεπόμενου χρόνου θα ακούγεται ένας ήχος και τα γράμματα από λευκά θα γίνονται κίτρινα.

Με την εξάντληση του καθορισμένου χρόνου το χρώμα θα γίνεται κόκκινο μέχρι να τελειώσουν και τα επιπλέον λεπτά του πρόσθετου χρόνου. Αμέσως μετά το μικρόφωνο θα κλείνει και η κάμερα θα «φεύγει» από το βήμα.




πηγή:cnn.gr

Έχει διαβαστεί 56 φορές



  •