Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Λευτέρης Αυγενάκης: Ισχυρές παρεμβάσεις για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας- 2 δις ευρώ, μόνο στη μεταβατική περίοδο μέσω ΠΑΑ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Λευτέρης Αυγενάκης: Ισχυρές παρεμβάσεις για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας- 2 δις ευρώ, μόνο στη μεταβατική περίοδο μέσω ΠΑΑ

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Λευτέρης Αυγενάκης: Ισχυρές παρεμβάσεις  για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας- 2 δις ευρώ, μόνο στη μεταβατική περίοδο μέσω ΠΑΑ

Αναλυτικά τα ποσά και οι δράσεις καταγράφονται σε απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε Αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γαβρήλος.

Την αξιοποίηση κονδυλίων 2 δις ευρώ προβλέπει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του ΠΑΑ κατά την μεταβατική περίοδο 2021- 2022, με μέτρα στήριξης των νέων κτηνοτρόφων ή Σχέδια Βελτίωσης, εγγειοβελτιωτικά έργα, έργα αγροτικής οδοποιίας, μέτρα για την ενίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή και νέα ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία. Σε αυτά τα μέτρα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως για τη βιολογική παραγωγή ύψους 705 εκατ. ευρώ, τη μείωση των νικτρικών ύψους 150 εκατ. ευρώ, για την ευζωία των ζώων ύψους 45 εκατ. ευρώ, καθώς και μέτρα για τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος, όπως η εξισωτική αποζημίωση ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Επίσης, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων θεομηνιών στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022, προβλέπεται το Μέτρο 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα», μέσω του οποίου παρέχεται στήριξη στους παραγωγούς (φυσικά και νομικά πρόσωπα, συνεταιρισμούς) και λοιπούς φορείς (ΤΟΕΒ) να αποκαταστήσουν το παραγωγικό δυναμικό των γεωργικών εκμεταλλεύσεών τους (γεωργικές καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και υποδομές).

Η ένταση ενίσχυσης για τις εν λόγω επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ανέρχεται έως 100%. Το Μέτρο διαθέτει πόρους της τάξης των 45 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη και την ευθύνη εφαρμογής του έχει αναλάβει ο ΕΛΓΑ.

Ήδη, ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου Μέτρου για την αγορά ζωικού κεφαλαίου, καθώς και τη χρηματοδότηση δημιουργίας νέων σταβλικών εγκαταστάσεων.

Παράλληλα, έχει ενεργοποιηθεί και το Εθνικό Στρατηγικό μας Σχέδιο (ΣΣ ΚΑΠ) για την περίοδο 2023-2027, το οποίο εγκρίθηκε από την Ε.Ε. τον Νοέμβριο 2022 και στο οποίο έχουν διευρυνθεί και εμπλουτιστεί περαιτέρω οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές – κλιματικές (οικολογικά προγράμματα) και κοινωνικές δράσεις, ώστε να παρέχουν πρόσθετες δυνατότητες και προοπτικές.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων μέτρων για τη συνολικότερη αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ, εξετάστηκε και η δυνατότητα αξιοποίησης των διαθέσιμων από τη νέα ΚΑΠ εργαλείων διαχείρισης κινδύνων [Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 2021/2115, άρθρο 76], όπως η επιδότηση ασφαλίστρου για την κάλυψη ζημιών στην αγροτική παραγωγή από κινδύνους υψηλού ρίσκου. Σχετική πρόταση περιλήφθηκε στην 1η τροποποίηση του ΣΣ ΚΑΠ και υποβλήθηκε προς έγκριση στις υπηρεσίες της Ε. Επιτροπής.

Επίσης, όπως αναφέρει ο ΥπΑΑΤ, από το ΠΑΑ 2014-2020 υλοποιούνται σημαντικές παρεμβάσεις όπως αυτή που αφορά στον εκσυγχρονισμό γεωργο-κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και καθετοποιήσεις μονάδων στα μέτρα των σχεδίων βελτίωσης (έχει ήδη προκηρυχθεί με 316 εκατ. € και υπερδεσμεύσει επιπλέον πόρους, ύψους 300 εκατ. €) και της μεταποίησης (έχει ήδη προκηρυχθεί με 150 εκατ. € για επενδύσεις άνω των 600 χιλ. € και έχουν υπερδεσμευτεί επιπλέον πόροι, ύψους 300 εκατ. €, για εντάξεις έργων που υλοποιούνται) αντίστοιχα. Επίσης, υλοποιούνται γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις, όπως π.χ. οι δράσεις για τη βιολογική γεωργία και την κτηνοτροφία, τη διατήρηση των σπάνιων φυλών ζώων, τη γενετική βελτίωση ζώων κ.λπ.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκαν οι εντάξεις στο μέτρο των Γεωργικών Συμβουλών με 94 εκατ. €, μέσω του οποίου θα παρέχονται δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2022, ενεργοποιήσαμε έκτακτο Μέτρο (Μέτρο 22) για τη χορήγηση ενίσχυσης στην κτηνοτροφία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την Ουκρανική κρίση, με πόρους 98,3 εκατ. €, σημαντικά αυξημένους σε σχέση με το αρχικά προβλεπόμενο ποσό, ύψους 89 εκατ. €. Η καταβολή της εν λόγω έκτακτης ενίσχυσης στους δικαιούχους κτηνοτρόφους ολοκληρώθηκε το α΄ τρίμηνο του 2023.

Τέλος ειδική, αναλυτική αναφορά γίνεται στην πολιτική στήριξης της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος και στους σαρωτικούς ελέγχους που διενεργούνται στα γαλακτοκομικά προϊόντα.


Έχει διαβαστεί 1292 φορές