Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Κακοκαιρία: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο και η ψυχρή εισβολή
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Κακοκαιρία: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο και η ψυχρή εισβολή

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Κακοκαιρία: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο και η ψυχρή εισβολή

Η πρόγνωση για τις επόμενες ώρες

Οι καταρρακτώδεις βροχές και τοπικές καταιγίδες που «χτυπούν» από την αρχή της ημέρας αναμένεται να συνεχιστούν έως και το βράδυ, επηρεάζοντας κατά διαστήματα το μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για το Σάββατο προβλέπονται αρχικά βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική Πελοπόννησο, στη Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και τοπικά στις Κυκλάδες, ενώ πρόσκαιρη βελτίωση αναμένεται στα ανατολικά ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι στα δυτικά και βόρεια θα ενταθούν και βαθμιαία θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα, στην Κρήτη και έως τις νυχτερινές ώρες στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου.

Οι βροχές και οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι έντονες και είναι πιθανό να συνοδεύονται από σημαντικά ύψη βροχής, κυρίως στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική Πελοπόννησο, στη Θράκη και τις νυχτερινές ώρες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση χαλαζοπτώσεων -κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο και το Βόρειο Ιόνιο.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Σάββατο 25/11, κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Ψυχρή εισβολή μετά το απόγευμα - Πτώση θερμοκρασίας και την Κυριακή
Παράλληλα, σήμερα αναμένεται σημαντική ενίσχυση των ανέμων από το μεσημέρι αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 8 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες και από τα βορειοδυτικά αναμένεται στροφή των ανέμων σε βορειοδυτικούς με παρόμοιες εντάσεις.

Μετά τις απογευματινές ώρες, με την στροφή των ανέμων σε βορειοδυτικούς αναμένεται μεταφορά ψυχρότερων αέριων μαζών (ψυχρή εισβολή) και ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Λόγω της ψυχρής εισβολής, από τις απογευματινές ώρες έως τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου αναμένονται χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, ενώ αργότερα χιονοπτώσεις αναμένονται στο μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Μακεδονίας, σε ημιορεινά τμήματα της Ηπείρου και σε ημιορεινά και ορεινά τμήματα της υπόλοιπης Μακεδονίας και της Θράκης (εκτός του Βόρειου Έβρου όπου χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά τμήματα). Πρόσκαιρα τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Πελοποννήσου, σε ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας, καθώς και σε πεδινά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 26/11 τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά από τα βορειοδυτικά και να περιοριστούν στο Αιγαίο, στη Θράκη, στην Πελοπόννησο και τοπικά στα ορεινά ηπειρωτικά, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο και στον Κορινθιακό Κόλπο θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής (26/11).

Μηνύματα 112 σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ξάνθη για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα
Ήχησε το 112 σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ξάνθη για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ενώ οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Ειδικότερα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για επερχόμενα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (θυελλώδεις άνεμοι) και συστήνει την αποφυγή μετακινήσεων κατά τη διάρκεια αυτών.

Νέο έκτακτο δελτίο: Ποιες περιοχές θα «χτυπήσουν» καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι - Πού θα πέσουν χιόνια
Λίγο νωρίτερα η ΕΜΥ, αναβάθμισε εκ νέου το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή,  λαμβάνοντας υπόψει τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική υπηρεσία,  λόγω της σημαντικής και γρήγορης βάθυνσης του βαρομετρικού χαμηλού Bettina που σχηματίστηκε στην Αδριατική και κινείται προς τη χώρα μας, αναμένεται σημαντική ενίσχυση των ανέμων που θα φτάσουν στα 9 και πιθανώς τοπικά στα 10 μποφόρ.

Πιο συγκεκριμένα, η κακοκαιρία αναμένεται το Σαββατοκύριακο και θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από το Σάββατο το βράδυ και κυρίως την Κυριακή, οπότε θα υποχωρήσει κατά 8 με 10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και κατά 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

 

Α. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι αναμένονται:

στα δυτικά από τις πρώτες απογευματινές ώρες του Σαββάτου, αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 7 με 8 και γρήγορα βορειοδυτικοί 8 με 9 και πιθανώς τοπικά στο Ιόνιο έως 10 μποφόρ.
στα ανατολικά από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου νοτιοδυτικοί 7 με 9, με ριπές που πιθανώς θα φτάνουν και τα 10 μποφόρ. Σταδιακά από το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς έως 9 μποφόρ.
εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής.
Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα Σάββατο:

στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
πρόσκαιρα θα επηρεαστούν η υπόλοιπη Μακεδονία, η υπόλοιπη Πελοπόννησος, τα δυτικά και νότια κυρίως τμήματα της Κρήτης, η δυτική Θεσσαλία και η κεντρική Στερεά.
τα ισχυρά φαινόμενα τη νύχτα του Σαββάτου θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξασθενήσουν.
Γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής

στα ηπειρωτικά ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας
και πρόσκαιρα της Ηπείρου με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα
και πιθανώς τοπικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.


Έχει διαβαστεί 416 φορές