Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα «Καμπανάκι» για τα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

«Καμπανάκι» για τα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών

από Αλέξανδρος Κογκόλης
«Καμπανάκι» για τα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Θηλιά για την οικονομία

Καμπανάκι χτυπά η Τράπεζα της Ελλάδος για το υψηλό υπόλοιπο που συνεχίζουν να εμφανίζουν τα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Κατά την παρουσίαση της Έκθεσης του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι παραμένει σημαντική πηγή κινδύνου για την ευστάθεια του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος και τροχοπέδη, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση της καταθετικής βάσης, για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. 

Μάλιστα το συσσωρευμένο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναδεικνύει ταυτόχρονα και τις δυσκολίες στην προσπάθεια διαχείρισής τους. 

Είναι ενδεικτικό ότι περίπου το 50% των δανείων με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, εξαιρουμένων των καταγγελμένων απαιτήσεων, αφορά περιπτώσεις με καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο ετών. Επιπλέον, και σημαντικό ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης εμφανίζει εκ νέου καθυστέρηση κάνοντας δυσκολότερες τις συνθήκες διαχείρισης των δανείων, όπως αναφέρεται στην Έκθεση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ειδικότερα, ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016 διαμορφώθηκε σε 32,7% και παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ ο αντίστοιχος λόγος για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα διαμορφώθηκε σε 45,2% έναντι 44,2% τον Δεκέμβριο του 2015.

Ωστόσο, το β' και το γ' τρίμηνο του 2016 παρατηρήθηκε οριακή μείωση του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με αποτέλεσμα αυτό να διαμορφωθεί πλέον σε περίπου 107,6 δισ. ευρώ.

Η βελτίωση των μεγεθών αυτών, σύμφωνα με την ΤτΕ, οφείλεται κυρίως σε διαγραφές δανείων αλλά και σε αποπληρωμές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στη ρευστοποίηση εξασφαλίσεων και τη μείωση της καθαρής αναταξινόμησης ανοιγμάτων από τα εξυπηρετούμενα στα μη εξυπηρετούμενα.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, η εξυγίανση των υπερχρεωμένων και βιώσιμων επιχειρήσεων μπορεί να αποτελέσει όχημα για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, επιτρέποντας την περαιτέρω τόνωση της επενδυτικής ζήτησης.

Οι τράπεζες θα πρέπει έως το τέλος του 2019 να έχουν προχωρήσει σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40 δισ. ευρώ. 

Όμως, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα πρέπει να επιλυθούν οι εκκρεμότητες που αφορούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τη νομική προστασία των στελεχών των τραπεζών, δημόσιων φορέων και ειδικών εκκαθαρίσεων που εμπλέκονται σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης εταιρικών χρεών, τη λογιστική-φορολογική αντιμετώπιση των ζημιών που θα προκύψουν από τις πωλήσεις ή διαγραφές δανείων και την καθιέρωση ηλεκτρονικού συστήματος πλειστηριασμών.

Έχει διαβαστεί 1479 φορές