Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Κρυφός "κόφτης" στο ΕΚΑΣ μέσω της εφορίας
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Κρυφός "κόφτης" στο ΕΚΑΣ μέσω της εφορίας

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Κρυφός "κόφτης" στο ΕΚΑΣ μέσω της εφορίας

ΤΟ ΤΡΙΚ

Κρυφός «κόφτης» μπήκε φέτος στο ΕΚΑΣ, μέσω της εφορίας, με μια απίστευτη μεθόδευση που μετέτρεψε τις αγροτικές επιδοτήσεις σε εισόδημα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που είχαν ένα χωραφάκι να υπερβούν τα εισοδηματικά κριτήρια και να κοπεί μαχαίρι το επίδομα που έπαιρναν για χρόνια.

Το τρικ

Τα ποσά των αγροτικών επιδοτήσεων δηλώνονταν μέχρι και το 2014 στο έντυπο Ε3 και από εκεί μεταφέρονταν στην βασική δήλωση Ε1 και στον κωδικό 477 (σημείο 11) του πίνακα 6. Στον κωδικό αυτό δηλώνονταν ξεχωριστά τα ποσά των αγροτικών ενισχύσεων και μόνο, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη στα κριτήρια εισοδήματος για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι δηλαδή που δεν είχαν άλλα εισοδήματα (π.χ. ενοίκια), παρά μόνο την πενιχρή τους σύνταξη (300 έως 500 ευρώ το μήνα) κρίνονταν για το αν παίρνουν ή όχι το ΕΚΑΣ μόνο με το εισόδημα από σύνταξη ενώ αν είχαν και μια επιδότηση αυτή δεν λαμβάνονταν υπόψη διότι η εφορία δεν την κατέτασσε στους κωδικούς της δήλωσης με τα εισοδήματα, αλλά σε ξεχωριστό κωδικό που αφορούσε τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Στις δηλώσεις που υποβλήθηκαν όμως από το 2015 και μετά η εφορία κατάργησε τον κωδικό 477 του πίνακα 6 και μετέφερε υποχρεωτικά τα ποσά των επιδοτήσεων στον κωδικό 659 με τα απαλλασσόμενα εισοδήματα.

Ενώ δηλαδή οι επιδοτήσεις υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη στα κριτήρια του ΕΚΑΣ, με την αλλαγή που έγινε το 2015, οι επιδοτήσεις θεωρούνται ως εισόδημα και όσοι υπερβαίνουν το όριο εισοδήματος των 665 ευρώ μηνιαίως χάνουν εντελώς το ΕΚΑΣ από την 1η/1/2017.

Το υπουργείο Εργασίας θα παρέμβει άμεσα για να διορθώσει την αδικία καθώς πρόκειται για φτωχούς συνταξιούχους των 400 ως 500 ευρώ που είδαν να τους κόβεται με πλάγιο τρόπο ολόκληρο το ΕΚΑΣ και να καταδικάζονται σε μείωση εισοδήματος από 345 ως 1.380 ευρώ το χρόνο.

Οι μεθοδεύσεις όμως στο ΕΚΑΣ έχουν και συνέχεια με τους δικαιούχους που έχουν αναπηρία πάνω από 80%. Πέρυσι το καλοκαίρι όταν κόπηκε το επίδομα το υπουργείο Εργασίας ψήφισε νόμο που έλεγε ότι οι συνταξιούχοι με αναπηρία 80% και άνω που έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ, το ξαναπαίρνουν και μάλιστα ολόκληρο ανεξάρτητα από το εισόδημά τους.

Το παράδοξο της ρύθμισης είναι ότι οι ανάπηροι με ποσοστό 80% που δεν έχασαν το ΕΚΑΣ συνεχίζουν μεν να το λαμβάνουν αλλά με «κόφτη» 50% από το 2017.

Υπάρχουν δηλαδή δύο συνταξιούχοι με αναπηρία 80%, που ο ένας θα παίρνει ΕΚΑΣ 230 ευρώ το 2019 και ο άλλος με μικρότερο μάλιστα εισόδημα θα παίρνει ΕΚΑΣ 115 ευρώ, το οποίο ενδεχομένως να το χάσει ή να μειωθεί κι άλλο το 2018.

 

Έχει διαβαστεί 1496 φορές