Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ανάσα ρευστότητας για τους αγρότες που επενδύουν στο αύριο
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Ανάσα ρευστότητας για τους αγρότες που επενδύουν στο αύριο

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Ανάσα ρευστότητας για τους αγρότες που επενδύουν στο αύριο

Ο αγροτικός τομέας περνάει στην επόμενη μέρα με τη στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς

Τη στήριξη του αγροτικού τομέα υποβοηθά η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και δη το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 -2020. Ωστόσο, κλειδί για την υλοποίηση των σχεδίων ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, αποτελεί η εξασφάλιση των αναγκαίων κεφαλαίων.

Η Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας αναγνωρίσει πως η χρηματοδότηση είναι παράγοντας καθοριστικής σημασίας, στέκεται δίπλα στον Ελληνα αγρότη με μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουν στόχο να διευκολύνουν τις επενδύσεις του, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων του και να υποστηρίξουν την εξωστρέφειά του, μέσα σε ένα πλαίσιο αειφόρου ανάπτυξης. Η επίτευξη των παραπάνω όμως, δεν απαιτούν μόνο την ομαλή ροή κεφαλαίων για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών του και των επενδυτικών σχεδίων του, αλλά προϋποθέτουν και την επίλυση των δομικών προβλημάτων του αγροτικού τομέα, ώστε να «περάσει» στην επόμενη μέρα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, γενικός διευθυντής Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, «η πολύπλευρη στήριξη του πρωτογενούς και ευρύτερα του αγροδιατροφικού τομέα αποτελεί για μας μια κορυφαία στρατηγική επιλογή. Εναρμονίζεται πλήρως με την ευρύτερη στρατηγική δέσμευση του Ομίλου μας να έχει έναν κεντρικό δυναμικό ρόλο στη μεγάλη προσπάθεια επανεκκίνησης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, οι οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν το πλούσιο αναπτυξιακό της απόθεμα. Η προσέγγισή μας στην Τράπεζα Πειραιώς για την εξυπηρέτηση του Αγροτικού Τομέα είναι μεθοδική και υλοποιείται βάσει συγκεκριμένου σχεδίου. Σχέδιο που υιοθετεί μια καινοτόμο ολιστική προσέγγιση που καλύπτει όλο το φάσμα των παραγωγικών, επιχειρηματικών, επενδυτικών και εμπορικών δραστηριοτήτων, αλλά και την υποστήριξη σε κάθε επίπεδο και των φορέων που εμπλέκονται στην αγροτική οικονομία»

 

Η ανάγκη της καθημερινής ρευστότητας του αγρότη καλύπτεται από την Τράπεζα Πειραιώς, μέσα από προϊόντα στοχευμένης χρηματοδότησης και ευρείας γκάμας, όπως:

1) Κάρτα Αγρότη. Την πρώτη καλλιεργητική περίοδο του 2016 έδωσε ρευστότητα σε δεκάδες χιλιάδες παραγωγούς. Η Κάρτας Αγρότη της Τράπεζας Πειραιώς παρέχει άμεσα ένα διαθέσιμο ποσό συνδεδεμένο με την ετήσια επιδότηση (βασική και πράσινη ενίσχυση) για την αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών της εκμετάλλευσης. Καλύπτει καλλιεργητικές και άλλες δαπάνες συναφείς με την παραγωγή (π.χ. αγορά λιπασμάτων, ζωοτροφών, φαρμάκων, καυσίμων, πληρωμή υποχρεώσεων σε ΕΛ.Γ.Α., Ο.Γ.Α., αγορά εργοσήμων, πληρωμή αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, τελών άρδευσης, ενοικίων κ.ά.). Ουσιαστικά πληρώνει τοις μετρητοίς και απολαμβάνει τιμές τοις μετρητοίς. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως η κάρτα χορηγείται χωρίς έξοδα έκδοσης, χωρίς ετήσια συνδρομή και χωρίς πρόσθετες διασφαλίσεις (όπως προσημειώσεις κ.λπ.).

2) Κάρτα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Ωφελούνται περισσότεροι από 22.000 αγρότες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, οι οποίοι απολαμβάνουν οφέλη που δε σχετίζονται μόνο με τη ρευστότητα, αλλά και την εξασφάλιση της πώλησης των προϊόντων τους, αξιοποιώντας το συμβόλαιο μεταξύ επιχείρησης και παραγωγού. Περισσότερες από 250 επιχειρήσεις με 55 προϊόντα που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα ενισχύουν την εξωστρέφειά τους και ενδυναμώνουν τους δεσμούς με τους συνεργάτες τους. Με την Κάρτα Συμβολαιακής, ο αγρότης αγοράζει αγροεφόδια και καύσιμα, ζωοτροφές, κτηνιατρικά φάρμακα και ζώα αντικατάστασης, προμηθεύεται μηχανήματα και μικροεργαλεία, συντηρεί το μηχανολογικό εξοπλισμό, εξοφλεί τους λογαριασμούς ΔΕΗ γεωργικής χρήσης, ΤΟΕΒ, ασφαλιστικών εισφορών ΕΛ.Γ.Α. & Ο.Γ.Α., το εργατικό κόστος με την αγορά εργοσήμου και την μεταφορά του αντίστοιχου ποσού σε καταθετικό λογαριασμό του κατόχου, πληρώνει τα ασφάλιστρα (Αγροτική ΑΕΕΓΑ και Συνεταιριστική Ασφαλιστική).

 

                                                Κεφάλαια κίνησης

Η στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς διευρύνεται σε κάθε ανάγκη του αγρότη, για κεφάλαια στήριξης της αγροτικής και κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης του, με προϊόντα, όπως:

1) Κεφάλαιο Κίνησης, μέσω του Ανοικτού Δανείου Αγροτών (ΑΔΑ). Καλύπτει τις ανάγκες της εκμετάλλευσης, με δυνατότητα χορήγησης μεγαλύτερων ποσών προσαρμοσμένων στις εξατομικευμένες παραγωγικές ανάγκες της. Το όριο του ΑΔΑ συνδέεται με το είδος καλλιέργειας ή εκτροφής και το μέγεθος της εκμετάλλευσης.

2) Αγορά γης. Η απόκτηση γης αποτελεί βασικό παράγοντα για όποιον θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον αγροτικό τομέα. Το δάνειο για αγορά γης προσφέρεται σε όλους τους αγρότες, ανεξαρτήτως αν είναι δικαιούχοι οποιασδήποτε μορφής επιδότησης, για να μπορέσουν να αγοράσουν τη δική τους γη. Δίνεται με ευέλικτους όρους, όπως η προσαρμογή της περιόδου χάριτος και το πλάνο αποπληρωμής, το οποίο προσαρμόζεται στη δυναμικότητα των εκμεταλλεύσεων και την περιοδικότητα των ταμειακών ροών τους και προνομιακό επιτόκιο. Στην περίπτωση δε των νέων αγροτών - κάτω από 40 ετών - μπορεί να τύχουν και επιδότησης επιτοκίου έως και 100%, κατόπιν έγκρισης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειάς τους.

3) Αγορά εξοπλισμού. Η βελτίωση του επιπέδου της παραγωγικότητας της αγροτικής εκμετάλλευσης (π.χ. μέσω της εισαγωγής παραγωγικής καινοτομίας - νέες μέθοδοι αποτελεσματικής καλλιέργειας, γεωργία ακριβείας) απαιτεί την αγορά εξοπλισμού. Με το εξειδικευμένο πρόγραμμα αναβάθμισης της εκμετάλλευσης μέσω της αγοράς εξοπλισμού, η Τράπεζα χρηματοδοτεί: κατασκευή θερμοκηπίου, εγκατάσταση σύγχρονων αρδευτικών συστημάτων, κατασκευή σταυλικών εγκαταστάσεων, αγορά ολοκληρωμένων αμελκτικών συγκροτημάτων, αγορά τρακτέρ – απαραίτητου για γεωργικές εργασίες της εκμετάλλευσης, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών για  κάλυψη ιδίων αναγκών (net metering), αγορά θεριζοαλωνιστικής μηχανής, αγορά αγροτικού αυτοκινήτου, κ.ά. Οι όροι χορήγησης είναι ευνοϊκοί, όπως προσαρμογή της περιόδου χάριτος στο είδος της επένδυσης και επιλογή της συχνότητας αποπληρωμής, που προσαρμόζεται στην παραγωγική δυναμικότητα των εκμεταλλεύσεων και τις ταμειακές ροές.

4) Νέοι και Νεοεισερχόμενοι Αγρότες. Με αφετηρία την ανάγκη ηλικιακής ανανέωσης του ανθρώπινου αγροτικού δυναμικού, η Τράπεζα προσφέρει ένα ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για Νέους & Νεοεισερχόμενους Αγρότες, με προσαρμοσμένα χαρακτηριστικά στις πραγματικές ανάγκες τους. Την περίοδο αυτή υλοποιείται το σχετικό Μέτρο 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την εγκατάσταση των νέων γεωργών. Οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του ΠΑΑ ενισχύονται χρηματοδοτικά από την Τράπεζα Πειραιώς, με ένα ολοκληρωμένο πακέτο λύσεων, που καλύπτει όλες τις ανάγκες για την υλοποίηση της επένδυσης.

5) Πρόγραμμα Χρηματοδοτικής Μίσθωσης Εξοπλισμού και Επαγγελματικών Οχημάτων. Μέσω της θυγατρικής της Πειραιώς Leasing, καλύπτει ανάγκες παγίων, όπως αγροτικά αυτοκίνητα, τρακτέρ, συλλεκτικές μηχανές, αμελκτικές μηχανές, κ.λπ. Λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των αγροτών με βάση τη δυναμικότητα των εκμεταλλεύσεών τους και την εποχικότητα των χρηματοροών τους, προβλέποντας τους πλέον κατάλληλους όρους αποπληρωμής.

Σημειώνεται τέλος, ότι μέσα από την πιο σύγχρονη πλατφόρμα ηλεκτρονικής τραπεζικής, την winbank, ο αγρότης μπορεί εύκολα, με ταχύτητα και με ασφάλεια, από όπου κι αν βρίσκεται να ελέγχει και να διαχειρίζεται τους τραπεζικούς λογαριασμούς του, να εκτελεί πληρωμές και εμβάσματα κ.λπ. σε 24ωρη βάση όλες τις ημέρες του χρόνου. Ενώ μέσω της θυγατρικής εταιρείας «Εξέλιξη» οι αγρότες μπορούν να παρακολουθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια για την αγροτική επιχειρηματικότητα και για άλλους τομείς σχετικά με την επαγγελματική τους δραστηριότητα, τα οποία διοργανώνονται πανελλαδικά.

 

Έχει διαβαστεί 1570 φορές