Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ντάισελμπλουμ: Πολύ σύντομα συμφωνία - πακέτο για την Ελλάδα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Ντάισελμπλουμ: Πολύ σύντομα συμφωνία - πακέτο για την Ελλάδα

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Ντάισελμπλουμ: Πολύ σύντομα συμφωνία - πακέτο για την Ελλάδα

Υπέρ μείωσης χρόνου υψηλών πλεονασμάτων

Τη βεβαιότητά του ότι «πολύ σύντομα» θα υπάρξει συμφωνία - πακέτο για την Ελλάδα εξέφρασε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου το πρωί της Πέμπτης ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, παραπέμποντας εμμέσως στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η 10ετής περίοδος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% «πρέπει να μειωθεί».

Με την αναφορά του σε «συμφωνία - πακέτο», ο Ντάισελμπλουμ αναφέρεται στα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, για τα οποία υπάρχει σε εξέλιξη σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.

«Ελπίζω πριν από το τέλος του επόμενου μήνα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία» σημείωσε, παραπέμποντας επί της ουσίας στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Επιπλέον, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε ότι η 10ετής περίοδος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% «πρέπει να μειωθεί». 

Κατά την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε και την εκτίμηση ότι ο ESM θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο στο μέλλον.

Πρόκειται για μια άποψη που έχει εκφράσει και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, ο ESM «θα πρέπει να ηγείται του σχεδιασμού, των διαπραγματεύσεων και της παρακολούθησης μελλοντικών προγραμμάτων».

«Επίσης, ο ESM θα μπορούσε στο μέλλον να έχει έναν ευρύτερο προληπτικό ρόλο παράλληλα με το ΔΝΤ, όπως αυτόν που έχει το ΔΝΤ τώρα, δημοσιεύονται τις δικές τους εκθέσεις ανά χώρα για να διασφαλίζεται η αντικειμενική μακροοικονομική ανάλυση» παρατήρησε.

«Η Ελλάδα είναι σε θέση να αλλάξει σελίδα, αλλά πρέπει να στηριχτεί», τόνισε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί

Ο επίτροπος Οικονομικών αφού πίστωσε στην ελληνική οικονομία ότι αντιστάθηκε στις πιέσεις του 2015, επισήμανε ότι το πλεόνασμα του 2016 είναι στο 4,2%, εννέα φορές πάνω από το προσδιορισμένο στόχο 0,5%. 

Ο ίδιος ζήτησε εποικοδομητική στάση από όλους τους εμπλεκομένους, με στόχο «να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση». 

Αναφέρθηκε εξάλλου στο ουδέτερο, μηδενικό αποτέλεσμα που θα έχουν τα μέτρα του 2019, υπό τον όρο ότι η οικονομία θα είναι εντός στόχων, και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι αυτό θα επιτευχθεί.

Και ο Μοσκοβισί ζήτησε ρεαλιστικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το τέλος του προγράμματος.

Έκλεισε την τοποθέτησή του, ζητώντας έναν «δίκαιο συμβιβασμό», για τον οποίον -όπως είπε- εργάζονται τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Eurogroup.

Έχει διαβαστεί 1352 φορές