Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ολομέλειας Προέδρων των Ενώσεων-Μελών της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Ολομέλειας Προέδρων των Ενώσεων-Μελών της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Ολομέλειας Προέδρων των Ενώσεων-Μελών της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Ολομέλεια των Προέδρων των Ενώσεων-Μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ).

 Στα πλαίσια της συνεδρίασης, που διήρκεσε περισσότερο από 8 ώρες, συζητήθηκαν τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κλάδος των Λογιστών – Φοροτεχνικών και οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, εν’ όψει του βίαιου ψηφιακού μετασχηματισμού.

Στη συνεδρίαση έδωσε το παρών ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς.

Με την έναρξη της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ κ. Βασίλειος Καμπάνης, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις συναντήσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα, σχετικά με τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον Κλάδο (έλεγχοι ασυμφωνίας myDATA-Ε3, προσυμπλήρωση δηλώσεων ΦΠΑ, διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS, κλπ).

Κλείνοντας την τοποθέτηση του, επισήμανε ότι περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προτάσεις των Προέδρων, υπενθυμίζοντας το σημαντικό ρόλο της Ολομέλειας, συμβουλευτικά στη λήψη αποφάσεων του ΔΣ.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των Προέδρων μέχρι την άφιξη του Υφυπουργού κ. Θεοχάρη, ο οποίος ανεβαίνοντας στο βήμα, ξεκίνησε αναφέροντας πως θεωρεί τους Λογιστές - Φοροτεχνικούς συνεργάτες του.

Στην τοποθέτηση του ο Υφυπουργός κ. Θεοχάρης, τόνισε τα ακόλουθα:

  • Ο έλεγχος λόγω «ασυμφωνίας» myDATA-Ε3, είναι μία ΜΗ προβλεπόμενη διαδικασία, επιβεβαιώνοντας την άποψη που είχε εκφράσει από την αρχή η ΠΟΦΕΕ.
  • Τα προβλήματα που αναμένονται να προκύψουν λόγω της προσυμπλήρωσης των δηλώσεων ΦΠΑ, αμβλύνονται λόγω των τεσσάρων παραμέτρων-κανόνων που προκύπτουν από τη σχετική απόφαση. Περαιτέρω, αναφερόμενος στην πλατφόρμα myDATA αναγνώρισε την ύπαρξη σοβαρών δυσλειτουργιών και ότι θα πρέπει αυτές να λυθούν, ώστε να μπορέσει να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.
  • Η «προσυμπλήρωση» των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος γίνεται με σκοπό την αποφυγή επιβολής προστίμων λόγω εκπρόθεσμων υποβολών. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στους Λογιστές τους, ώστε να διασφαλίσουν την ορθή προσυμπλήρωση των στοιχείων.
  • Για την διασύνδεση ταμειακών-POS αναγνώρισε τη δυσκολία του εγχειρήματος και το ελάχιστο χρονικό διάστημα που απομένει, τόνισε όμως ότι η Χώρα κινδυνεύει να απωλέσει σημαντικά κονδύλια από την ΕΕ, εάν δεν υπάρξει ολοκλήρωση εντός του οριζόμενου χρονοδιαγράμματος.

Τέλος, δεσμεύτηκε να παρευρεθεί στην επόμενη Ολομέλεια, η οποία θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου, έχοντας στην ατζέντα συζήτησης, τα βασικά πάγια αιτήματα του Κλάδου (Ασθένεια του Λογιστή, ν.4557, όρια του άρθρου 38).

Στη συνέχεια και μετά την αποχώρηση του Υφυπουργού, συνεχίστηκαν οι τοποθετήσεις των Προέδρων των Ενώσεων.

Κατατέθηκαν αρκετές προτάσεις οι οποίες θα συζητηθούν στο Δ.Σ.

Καθολικό ήταν το συμπέρασμα ότι η προσυμπλήρωση του ΦΠΑ πρέπει να οδηγήσει επιτέλους σε μηδενισμό των ορίων της διάταξης του άρθρου 38 του Ν. 2873/2000 με υποχρεωτική υπογραφή δηλώσεων, βιβλίων και οικονομικών καταστάσεων αποκλειστικά από αδειούχους Λογιστές – Φοροτεχνικούς, για να ταυτίζεται με την νεότερη διάταξη (που κατισχύει) της παρ. 4 του άρθρου 5 του Ν. 4308/2015 (ΕΛΠ), που προβλέπει υπογραφή όλων των οικονομικών καταστάσεων και δηλώσεων από μηδενική βάση.

Είναι αναγκαίο και επιτακτικό να μην υπάρξει εφαρμογή του μέτρου της προσυμπλήρωσης των δηλώσεων ΦΠΑ, μέχρι την πλήρη και χωρίς προβλήματα λειτουργία του myDATA.

Τέλος, συμφωνήθηκε ότι είναι απαραίτητη η διενέργεια ενός Επιστημονικού Συνεδρίου εντός του τρέχοντος έτους, για τον επαναπροσδιορισμό του επαγγέλματος μας. 


Έχει διαβαστεί 285 φορές