Σε εξέλιξη έρευνα από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαϊας της καταγγελίας για μαθήτρια η οποία μέθυσε κατά τη διάρκεια εκδρομής και μάλιστα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο.
Αποτέλεσμα; Η επιστροφή των μαθητών να γίνει με καθυστέρηση. Ετσι οι μαθητές… δεν έφθασαν την ημέρα που θα έπρεπε στην Πάτρα. «Κάπνιζαν σε όλη την εκδρομή και προφανώς οι καθηγητές,,, δεν είχαν πάρει χαμπάρι. Επιναν δε αλκοόλ, επίσης δεν πήραν χαμπάρι» μας είπε έντρομη η μητέρα της μαθήτριας. Η οποία προ ημερών έκανε και σχετική αναφορά στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπήρξε όμως και άλλη καταγγελία για σχολική εκδρομή από μητέρα μαθήτριας: «Η κόρη μου πηγαίνει 3η Γυμνασίου σε Γυμνάσιο της Αχαϊας και τα παιδιά της τάξης της πήγαν εκδρομή στην Θεσσαλονίκη.
Το πρακτορείο που έστειλε το λεωφορείο και είναι αρμόδιο για την ασφάλεια των παιδιών δεν είχε μεριμνήσει να περάσει ΚΤΕΟ το λεωφορείο με αποτέλεσμα μέχρι να φτάσει το παιδί στην Θεσσαλονίκη οι γονείς να έχουμε πεθάνει από την αγωνία και το φόβο αν όλα θα πάνε καλά». «Δεν μπορούν τα πρακτορεία να παίζουν με ανθρώπινες ζωές και ειδικά παιδιών» μας είπε πατέρας άλλου μαθητή που και αυτό συμμετείχε στην εκδρομή.
ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
Ένα ακόμη περιστατικό κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους, σημειώθηκε κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής Λυκείου, στη λίμνη Πλαστήρα. Ένας εκ των μαθητών μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ενώ συνελήφθησαν 12 καθηγητές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε μαθητές κατανάλωσαν βότκα και σφηνάκια με έναν 17χρονο, να μεθά και να μεταφέρεται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο νοσοκομείο Καρδίτσας με έντονη δυσφορία και ζαλάδα. Οι γιατροί του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες και τη νύχτα της Δευτέρας (προχθές) πήρε εξιτήριο και επέστρεψε στο σπίτι του. Οι καθηγητές που συνόδευαν τους μαθητές, δεν αντιλήφθηκαν ότι οι ανήλικοι έπιναν αλκοολούχα ποτά. Για το περιστατικό ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Λίμνης Πλαστήρα, συνελήφθησαν 12 καθηγητές, που συνόδευαν τους μαθητές Λυκείου στη σχολική εκδρομή, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους για «έκθεση και σωματική βλάβη από αμέλεια». Ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Καρδίτσας, ο οποίος έδωσε προφορική εντολή να αφεθούν οι έξι καθηγητές και έξι καθηγήτριες ελεύθεροι.
Η ΑΡΧΗ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ
Να θυμίσουμε ότι τον Ιανουάριο στο Πειραματικό Λύκειο της Πάτρας, έπεσαν «καμπάνες» σε μαθητές οι οποίοι συμμετείχαν σε εκδρομή διάρκεια της οποίας κακοποίησαν και χλεύασαν συμμαθητή τους.
Το Συμβούλιο Διδασκόντων αποφάσισε την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για δύο εκ των 14 μαθητών που φέρονται να συμμετείχαν ή να ήταν παρόντες στο περιστατικό κακοποίησης του συμμαθητή τους. Επίσης 12 μαθητές τιμωρήθηκαν με διήμερη ή τριήμερη αποβολή από τα μαθήματα του σχολείου.ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Τον περασμένο Δεκέμβριο ένα ακόμη περιστατικό σχολικού εκφοβισμού, σημειώθηκε σε εκδρομή στα Καλάβρυτα, με μαθητές να τοποθετούν σακούλα στο κεφάλι συμμαθητή τους. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά ήταν μαθητές της πέμπτης τάξης του δημοτικού και το περιστατικό κατήγγειλαν οι γονείς του 10χρονου θύματος. Οι γονείς του μαθητή υποστηρίζουν ότι πέφτει θύμα εκφοβισμού εδώ και δύο χρόνια. Το περιστατικό εκφοβισμού σημειώθηκε μερικές ημέρες πριν, όταν το σχολείο ήταν εκδρομή στα Καλάβρυτα. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι γονείς του ανήλικου μαθητή, κατά την επιστροφή, μέσα στο λεωφορείο, τρεις συμμαθητές του τον άρπαξαν και του πέρασαν μια σακούλα στο κεφάλι, κάνοντας ότι τον πνίγουν, με σκοπό να τον εκφοβίσουν.
ΚΑΘΗΓΓΗΤΕΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΥΝΟΔΟΙ ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΙ… ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ
Οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν μαθητές σε εκπαιδευτικές εκδρομές (όλες έτσι «βαφτίζονται», ανεξαρτήτως αποτελέσματος), είναι εκτεθειμένοι έναντι του νόμου. Τα τελευταία χρόνια πολλοί διευθυντές στην υπεύθυνη δήλωση που προσκομίζουν οι μαθητές στο σχολείο προκειμένου να συμμετάσχουν στην εκδρομή, θέτουν διάφορες προϋποθέσεις και πρόνοιες (π.χ. αν ο μαθητής απομακρυνθεί από την ομάδα, χωρίς άδεια του εκπαιδευτικού και του συμβεί οτιδήποτε, οι συνοδοί εκπαιδευτικοί δεν φέρουν ευθύνη, κλπ). Καμιά από αυτές τις δηλώσεις δεν τους προστατεύει, ούτε τους απαλλάσσει από την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος, πρόκλησης ζημιάς από μαθητές, κλοπής αντικειμένων από ξενοδοχεία, επιθέσεων σε τρίτους κτλ. Δυστυχώς, πάντα υπήρχαν μη αποδεκτές συμπεριφορές από μερικούς μαθητές στη διάρκεια εκδρομών, όμως τα τελευταία χρόνια και μετά την πανδημία, αυτές οι συμπεριφορές λαμβάνουν….πάνδημο χαρακτήρα.
πηγή:flamis.gr