Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Πώς θα διαγράψετε οριστικά αυτοκίνητο 14ετίας με 20 ευρώ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Πώς θα διαγράψετε οριστικά αυτοκίνητο 14ετίας με 20 ευρώ

από Αλέξανδρος Κογκόλης
Πώς θα διαγράψετε οριστικά αυτοκίνητο 14ετίας με 20 ευρώ

Θα πρέπει να έχει καταστραφεί ή αποσυρθεί

Με μια επίσκεψη σε οποιαδήποτε υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών του υπουργείου Μεταφορών οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ηλικίας άνω των 14 ετών μπορούν να δηλώσουν ότι το αυτοκίνητό τους έχει καταστραφεί ή έχει αποσυρθεί. 

Η διαδικασία γίνεται με ένα μικρό κόστος μόλις 20 ευρώ και όποιος την ολοκληρώσει θα απαλλαγεί από το αν άγχος να εμφανίζεται ανασφάλιστος στα μητρώα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων όπως επίσης και να εμφανίζεται με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας.

Με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ δίνονται οδηγίες στις εφορίες για την αποδοχή δηλώσεων καταστροφής ΙΧ από τους πολίτες προκειμένου να σταματήσει η χρέωσή τους με τέλη κυκλοφορίας και άλλες επιβαρύνσεις και υποχρεώσεις όπως είναι η υποχρέωση ασφάλισης.

Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες που είχαν στην κατοχή τους οχήματα τα οποία έχουν αποσυρθεί ή καταστραφεί (π.χ. από σύγκρουση ή φωτιά) έως και την 4η Μαρτίου 2004 μπορούν να υποβάλλουν σχετική δήλωση με την ημερομηνία καταστροφής στην αρμόδια διεύθυνση Μεταφορών προκειμένου να γίνει διαγραφή από το Μητρώο οχημάτων. Από τη διαγραφή αυτή επέρχεται και η διαγραφή τελών κυκλοφορίας για τον ιδιοκτήτη, ενώ δεν θα ανησυχεί μήπως εμφανιστεί το όχημα στον κατάλογο με τα ανασφάλιστα οχήματα.

Για να γίνει δεκτή η υποβολή της σχετικής δήλωσης θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του οχήματος να καταβάλλει και παράβολο αξίας 20 ευρώ. Εφόσον ο ιδιοκτήτης του ΙΧ δεν προσκομίσει δικαιολογητικό από το οποίο να προκύπτει ακριβής ημερομηνία καταστροφής ή απόσυρσης του οχήματος, τότε ημερομηνία καταστροφής του θεωρείται η 4η Μαρτίου 2004. Εφόσον, όμως προσκομίσει δικαιολογητικά (π.χ. έκθεση πυροσβεστικής υπηρεσίας, πιστοποιητικό απόσυρσης) που δείχνουν διαφορετική ημερομηνία τότε ως ημερομηνία καταστροφής θεωρείται αυτή η ημερομηνία.

Με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ δίνονται οδηγίες προς τις εφορίες προκειμένου να διαγράψουν τα τέλη κυκλοφορίας που έχουν βεβαιωθεί και αφορούν στην περίοδο μετά την ημερομηνία καταστροφής του οχήματος. Έτσι αν ένα ΙΧ θεωρηθεί ότι καταστράφηκε στις 4 Μαρτίου 2004 θα πρέπει να διαγραφούν όλα τα τέλη κυκλοφορίας που αφορούν στο έτος 2005 και τα επόμενα. Ωστόσο, τέλη κυκλοφορίας που έχουν πληρωθεί από τον φορολογούμενο δεν επιστρέφονται.

Εφόσον όμως διαπιστωθεί ότι η δήλωση του φορολογούμενου είναι ψευδής τότε του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Έχει διαβαστεί 1387 φορές