Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Που είναι υποχρεωτική από 1η Απριλίου
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Που είναι υποχρεωτική από 1η Απριλίου

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Που είναι υποχρεωτική από 1η Απριλίου

Στους κλάδους του λιανεμπορίου και της βιομηχανία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται υποχρεωτικά η ψηφιακή κάρτα εργασίας

 από την 1η Aπριλίου 2024 και σειρά «παίρνουν» αμέσως μετά οι κλάδοι της εστίαση και του τουρισμού σε πιλοτικό επίπεδο, ήδη από αυτή την καλοκαιρινή «σεζόν».

Συγκεκριμένα, το λιανεμπόριο και η βιομηχανία εφαρμόζουν το πρόγραμμα ήδη από την αρχή της χρονιάς για 600.000 εργαζόμενους, πιλοτικά, σε μια προσπάθεια να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να διαπιστώσουν πού και πώς θα πρέπει να πραγματοποιήσουν αλλαγές.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται πλέον να διαθέτουν και να ενεργοποιούν αντιστοίχως, σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, που απασχολούνται με φυσική παρουσία στο χώρο παροχής εργασίας της επιχείρησης, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων που απασχολούνται στις ανωτέρω επιχειρήσεις μέσω δανεισμού.

Υπενθυμίζεται πως σε περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί αναντιστοιχία της πραγματικής απασχόλησης με τις καταχωρίσεις της ψηφιακής κάρτας, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Πώς λειτουργεί για τους εργοδότες

Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για τους εργοδότες διακρίνεται σε δύο στάδια:

  • Απογραφή εργαζομένων / Προγραμματισμός εργασίας

Στο στάδιο απογραφής ο εργοδότης υποβάλει για κάθε εργαζόμενο τα στοιχεία ταυτότητας (ΑΦΜ, Επώνυμο, Όνομα), καθώς και τις συμβατικές ώρες απασχόλησης εβδομαδιαίως όπως καθορίζονται από Συλλογική Σύμβαση (ΣΣΕ) ή Διαιτητική Απόφαση, την εφαρμογή 5θήμερης ή 6ήμερης εργασίας, την παροχή υπερεργασίας, την χορήγηση διαλείμματος εντός ή εκτός ωραρίου, την ύπαρξη σταθερού εβδομαδιαίου ή μεταβαλλόμενου ανά ημέρα ωραρίου εργασίας (π.χ. σε περίπτωση που η επιχείρηση λειτουργεί με βάρδιες).

πηγή:CNN.gr 
Έχει διαβαστεί 503 φορές