Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Συντάξεις Φεβρουαρίου: Από την Πέμπτη ξεκινούν οι πληρωμές
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Από την Πέμπτη ξεκινούν οι πληρωμές

από ΣΟΦΙΑ ΚΑΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Συντάξεις Φεβρουαρίου: Από την Πέμπτη ξεκινούν οι πληρωμές

– Ποιοι θα δουν αυξημένα ποσά

Tο πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ.  Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση. Ως εκ τούτου οι επικουρικές συντάξεις μηνός Φεβρουαρίου θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο

 • Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9).
 • Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8).
 • Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Φεβρουαρίου 2023 θα πληρωθούν ως εξής:
  Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο, δηλαδή ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό ΑΜΚΑ, στις 27 και 30 Ιανουαρίου.

Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις όπως στο Δημόσιο, δηλαδή ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό ΑΜΚΑ, στις 27 και 30 Ιανουαρίου

 • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023
 • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023
 • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023
 • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023
 • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023
 • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023
 • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Πληρώνονται και αναδρομικά
Με αναδρομικά ενός μήνα θα πληρωθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις στα τέλη Ιανουαρίου. Η αύξηση μετράει από 1η Ιανουαρίου 2023, ωστόσο οι συντάξεις Ιανουαρίου έχουν ήδη πληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα χωρίς την αύξηση 7,75%. Συνεπώς, στα τέλη Ιανουαρίου θα πληρωθεί διπλή αύξηση σε 1,72 εκατ. συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά (ή έχουν μικρή προσωπική διαφορά).

Ποιοι θα δουν αυξήσεις

Υπενθυμίζεται πως την αύξηση του 7,75% θα τη δουν 1.724.713 συνταξιούχοι. Από αυτούς, το 80%-85% θα δουν ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7,75%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 7% αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν. Πιο αναλυτικά, η αύξηση αυτή αφορά τις κύριες συντάξεις γήρατος, γήρατος λόγω αναπηρίας, λόγω αναπηρίας καθώς και λόγω θανάτου που εκδόθηκαν μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022. Δικαιούχοι είναι οι συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή που έχουν μικρή προσωπική διαφορά η οποία θα εξαλειφθεί από την αύξηση, καθώς και οι συνταξιούχοι που έχουν αρνητική προσωπική διαφορά.

Ποιοι δεν θα δουν διαφορά στα ποσά

Μόνο λογιστική και όχι πραγματική θα είναι η αύξηση στις συντάξεις όσων έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά, οι οποίοι θα λάβουν ενημερωτικό μήνυμα από τον ΕΦΚΑ, μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου, για τη μείωση της. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, αφορά παλαιούς συνταξιούχους με προσωπική διαφορά μεγαλύτερη από 60 – 70 ευρώ, οι συντάξεις των οποίων φτάνει περίπου στα 800 ευρώ.

Πώς θα βρείτε την προσωπική σας διαφορά
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν το ποσό που αντιστοιχεί στην προσωπική τους διαφορά, μέσα από τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ, στην ενότητα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για συνταξιούχους». Το επόμενο βήμα είναι η «Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης», από την λίστα των υπηρεσιών και η εισαγωγή των κωδικών TAXIS. Στο ενημερωτικό σημείωμα αναγράφονται: η προσωπική διαφορά, οι κρατήσεις, το μεικτό και το καθαρό ποσό της σύνταξής.


Έχει διαβαστεί 252 φορές