Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Υγεία. Η διαχείρηση εγκεφαλικών επεισοδίων στον πυρήνα της συζήτησης »
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

«Τεχνητή Νοημοσύνη και Υγεία. Η διαχείρηση εγκεφαλικών επεισοδίων στον πυρήνα της συζήτησης »

από ΜΑΝΤΩ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ
«Τεχνητή Νοημοσύνη και Υγεία. Η διαχείρηση εγκεφαλικών επεισοδίων στον πυρήνα της συζήτησης »

Ο Ιάσονας Φωτήλας, Bουλευτής ΝΔ Αχαΐας και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της ΒτΕ για την Έρευνα και την Τεχνολογία ανέδειξε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης την αξία και τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, θέμα της συνεδρίασης της ειδικής μόνιμης επιτροπής ήταν: «Τεχνητή νοημοσύνη: μια τεχνολογική επανάσταση για την καλύτερη διαχείριση ασθενών με εγκεφαλικά επεισόδια. Εφαρμογή στο ελληνικό σύστημα υγείας.». Προσκεκλημένοι της επιτροπής ήταν οι κ.κ.: Μιχάλης Παπαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Brainomix και Παναγιώτης Παπαναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής Νευροακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Saarland της Γερμανίας.

Κατά την αρχική τοποθέτησή του ο κ. Φωτήλας ανέδειξε τους τρόπους με τους οποίους σήμερα ο κλάδος της ιατρικής χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη λέγοντας συγκεκριμένα: «…η πραγματικότητα είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη πλέον χρησιμοποιείται ευρέως στον κλάδο της υγείας. Συχνά θα βρούμε εφαρμογές της στους τομείς της διάγνωσης, στη συνταγογράφηση του σωστού φαρμάκου ή στην ανάπτυξη αυτού, στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ γιατρού και ασθενή καθώς επίσης και στην εξ’αποστάσεως θεραπεία ασθενών.»

Στην επιτροπή παρέμβαση έγινε από τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος αναφέρθηκε στα οφέλη και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο της ιατρικής. Τόνισε ότι οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας- δεδομένου ότι ο πληθυσμός γηράσκει, οι δαπάνες αυξάνονται, οι θεραπείες διαρκώς αλλάζουν και νέες βγαίνουν στην επιφάνεια -απαιτούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρησης που μόνο οι νέες τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να προσφέρουν. Επιπλέον ο Υπουργός Υγείας επισήμανε ότι «Ο ιατρικός κόσμος που έχει την απόλυτη ευθύνη

της τήρησης της ιατρικής δεοντολογίας θα μας υποδείξει τα όρια γιατί η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί και ζητήματα ηθικής, ζητήματα προσωπικών δεδομένων, ζητήματα διάχυσης πληροφοριών τα οποία θα πρέπει πρώτα να έχουν μπει σε πρωτόκολλα ιατρικά πολύ αυστηρά ώστε να μη γίνεται πουθενά κατάχρηση ή παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας.»

Στη συνέχεια οι προσκεκλημένοι αφενός ανέλυσαν τους τρόπους με τους οποίους η πλατφόρμα της εταιρείας Brainomix, “e-stroke” συμβάλει στην πρόληψη και πρωτίστως στη διαχείρηση των εγκεφαλικών επεισοδίων δεδομένου ότι οι θεραπείες για τη διαχείριση των εγκεφαλικών επεισοδίων βασίζονται πάρα πολύ στη διάγνωση και στην ερμηνεία των τομογραφιών του εγκεφάλου του ασθενή. Στην ουσία η τομογραφία του εγκεφάλου του ασθενή είναι μία εικόνα για τον θεράπων ιατρό για να δει, πρώτα απ’ όλα, αν ο ασθενής έχει εγκεφαλικό και κατά, δεύτερον, αν θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτές τις θεραπείες. Με λίγα λόγια ο γιατρός συγκεντρώνει άμεσα ένα σύνολο πληροφοριών ανά περίπτωση και μπορεί έτσι άμεσα να επιλέξει τη σωστή θεραπεία. Αυτό γίνεται περισσότερο αντιληπτό αν κάποιος αντιληφθεί πόση σημασία έχει ο χρόνος αντιμετώπισης ενός εγκεφαλικού και πόσο κρίσιμο αυτός είναι για τη μείωση των επιπτώσεων.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Παπαναγιώτου ο οποίος αφενός ανέπτυξε τη σημασία της άμεσης αντιμετώπισης των εγκεφαλικών επεισόδίων, περιέγραψε με σαφήνεια τους τρόπους με τους οποίους η εφαρμογή της εταιρείας Brainomix, «e-stroke» βοηθάει τους ιατρούς να συγκεντρώνουν γρήγορα τα απαραίτητα δεδομένα στην αντιμετώπιση και διαχείρηση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ενώ την ίδια στιγμή πραγματοποίησε μία διεξοδική ανάλυση για την υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και τους τρόπους με τους οποίους αυτή θα μπορούσε να αλλάξει προς το καλύτερο.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο κ. Φωτήλας υπενθύμισε στα μέλη της επιτροπής ότι στο Αρεταίοιο η πλατφόρμα «e-stroke» έχει παραχωρηθεί στο νοσοκομείο δωρεάν ενώ έκανε και ειδική αναφορά σε μία αντίστοιχη εφαρμογή που ετοιμάζει η εταιρεία για τη διάγνωση και διαχείριση παθήσεων στους πνεύμονες την εφαρμογή «e-lung».

O Βουλευτής Αχαΐας ευχαρίστησε τα μέλη της επιτροπής και τους καλεσμένους για την εποικοδομητική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε.


Έχει διαβαστεί 230 φορές