Αρχική Ειδήσεις Πολιτισμός Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη εκπροσώπων Αμερικανικών ΑΕΙ στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης.
https://lepantortv.gr/inner.php/ajax

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη εκπροσώπων Αμερικανικών ΑΕΙ στο Πανεπιστήμιο Πατρών

από Lepanto RTV
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη εκπροσώπων Αμερικανικών ΑΕΙ στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 9.11.22 η επίσκεψη της αντιπροσωπείας 13 ΑΕΙ των ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο Πατρών

στο πλαίσιο του International Academic Partnership Program/IAPP-Greece, μια πρωτοβουλία του Yπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την προώθηση και περαιτέρω ανάπτυξη των ακαδημαϊκών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών, στην επίσκεψη παρευρέθηκε η Πρυτανική Αρχή του Iδρύματος, οι Κοσμήτορες και μέλη ΔΕΠ από όλες τις Σχολές του, προκειμένου να διασφαλιστεί η κατά το δυνατόν πληρέστερη εκπροσώπησή του.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τα εξής πανεπιστήμια:

California Polytechnic State University
Columbia University
Harvard University
Indiana University
Michigan State University
University of Alabama
University of California, Berkeley
University of Cincinnati
University of Delaware
University of Illinois at Urbana-Champaign
University of South Alabama
Widener University
York College of Pennsylvania

Η συνάντηση ξεκίνησε με ένα σύντομο χαιρετισμό από τον Πρύτανη του Ιδρύματος, Καθηγητή Χρήστο Μπούρα, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Το Πανεπιστήμιο Πατρών, ως ένα από τα πιο δυναμικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα, από την ίδρυσή του έχει θέσει στόχους προς τη διεθνή αναγνώριση, τις διεθνείς στρατηγικές συνεργασίες και την εξωστρέφεια. Από την αρχή της θητείας της Πρυτανείας μας, η διεθνοποίηση θεωρείται μεγάλης σημασίας και γι' αυτό την έχουμε θέσει ως το επίκεντρό μας στις προτεραιότητές μας. … Ακόμα κι αν έχουμε ήδη κάποιες συμφωνίες, είμαστε εδώ για να τις βελτιώσουμε. Ακόμα κι αν βρισκόμαστε στα πολύ πρώιμα στάδια του εντοπισμού κοινών επιστημονικών τομέων ενδιαφέροντος, είμαστε εδώ για να βρούμε τον τρόπο να μετατρέψουμε αυτά τα ενδιαφέροντα σε ουσιαστικές συνεργασίες. Ελπίζω πραγματικά ότι αυτή η επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο μας μπορεί να δώσει το έναυσμα για την έναρξη αποτελεσματικών συζητήσεων για την οικοδόμηση συνεργασιών μεταξύ μας».Εν συνεχεία, ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, κ. Christos Giannopoulos, από το Harvard University, αναφέρθηκε στους προσδοκώμενους στόχους της συνάντησης εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς. Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση του Ιδρύματος από τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Καθηγητή Δ. Μαντζαβίνο και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με άμεσες συζητήσεις των αμερικανών ακαδημαϊκών με τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών. Τέλος, η αμερικανική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί χώρους της Πανεπιστημιούπολης.


Μνημόνιο Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ
Το Πανεπιστήμιο Πατρών, ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τον Όμιλο Ηρακλής για την κατασκευή ενός πειραματικού ισόγειου δομήματος, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και καινοτόμων υλικών εντός της Πανεπιστημιούπολης Ρίου. Το δόμημα αυτό θα έχει επιδεικτικό χαρακτήρα στο πλαίσιο της προώθησης των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας υπό το πρίσμα της κυκλικής οικονομίας και θα χρησιμοποιηθεί ως κοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας, ο Όμιλος Ηρακλής προτίθεται να παρέχει δωρεάν τα υλικά κατασκευής και να καλύψει τις δαπάνες για την μελέτη και την κατασκευή του δομήματος.


Πρόσκληση σε ημερίδα/έκθεση με τίτλο: «Ταξιδιώτες στον χρόνο - Νοσταλγικές διαδρομές στα αλφαβητάρια του παρελθόντος»
Το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης συνδιοργανώνουν, από τις 14 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου 2022, έκθεση αλφαβηταρίων από τις συλλογές του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με θέμα: Ταξιδιώτες στον χρόνο - Νοσταλγικές διαδρομές στα αλφαβητάρια του παρελθόντος. Η έκθεση φιλοξενείται στη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 14 Νοεμβρίου, με ημερίδα που θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης στις 18:00 (Υπατίας 4, Πανεπιστημιούπολη Πατρών, 26504). Για δηλώσεις συμμετοχής πατήστε εδώ. Οι βεβαιώσεις συμμετοχής θα αποσταλούν ηλεκτρονικά. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα https://library.upatras.gr/event/alfavitaria.


Διαδικτυακό Σεμινάριο με θέμα: «Η Διδασκαλία της Ιστορίας της Ιατρικής στα Προγράμματα Σπουδών των Ιατρικών Σχολών» - 23/11/22
Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιστορίας της Ογκολογίας (ΕΕΙΟ), το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας και το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, διοργανώνουν διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα: «Η Διδασκαλία της Ιστορίας της Ιατρικής στα Προγράμματα Σπουδών των Ιατρικών Σχολών». Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 από 17.00 έως 21.00 και τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών. Σκοπός το σεμιναρίου είναι να θίξει το θέμα της διδασκαλίας της ιστορίας της ιατρικής στις Ιατρικές Σχολές και να χρησιμεύσει ως βάση για μελλοντική μελέτη του θέματος. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο στο σύνδεσμο: https://upatras-gr.zoom.us/j/94758136292?pwd=VDI4cmk0a0E3VlpIejdEZzQ1c0dCZz09


Εκδήλωση – συναυλία αφιέρωμα στο Θάνο Μικρούτσικο 
Το Ίδρυμα Ιωάννου και Ευτέρπης Τοπάλη από κοινού με το Πανεπιστήμιο Πατρών, τιμούν τον Θάνο Μικρούτσικο σε μια εκδήλωση-συναυλία με τρία έργα του μουσικής δωματίου, τα δύο μάλιστα σε πρώτη εκτέλεση. H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022 στις 20.00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο Θάνος Μικρούτσικος, ο ιδιοφυής Πατρινός συνθέτης, από την δεκαετία του 1970 που πρωτοεμφανίστηκε, σφράγισε τη μουσική ζωή του τόπου και συνδέθηκε με ένα μεγάλο κομμάτι της ατομικής και συλλογικής ιστορίας. Έχει συνθέσει έργα που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα όπως έργα μουσικής δωματίου, όπερες, έργα για ορχήστρα, φωνητική και σκηνική μουσική και φυσικά τραγούδια που αγαπήθηκαν από το κοινό. 

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με δύο ομιλίες από τους:
- Γιάννη Μηλιό, ομ. καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Ε.Μ.Π., με τίτλο: «Θάνος Μικρούτσικος, ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης των τελευταίων 50 χρόνων»
- Θύμιο Παπαδόπουλο, μουσικό παραγωγό, με τίτλο: «Της στιγμής και του απείρου».
Τα τρία έργα του Μικρούτσικου που θα παρουσιαστούν είναι:
Νύχτα με σκιές χρωματιστές. Σουίτα για μετζοσοπράνο και κουαρτέτο εγχόρδων πάνω σε κείμενα του Βέλγου συγγραφέα Paul Willems.Συντελεστές: Λένια Ζαφειροπούλου, μετζο-σοπράνο, Φαίδων Μηλιάδης, 1ο βιολί, Φανή Βοβώνη, 2ο βιολί, Αγγέλα Γιαννάκη, βιόλα και Αλέξης Καραϊσκάκης Νάστος, τσέλο
Το 1983 το Εθνικό Θέατρο των Βρυξελλών ανέθεσε στον Μικρούτσικο να συνθέσει μουσική για το ανέβασμα του έργου του κορυφαίου Βέλγου λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα Paul Willems “Nuit avec ombres en couleurs” σε σκηνοθεσία του Henri Ronse. Τον επόμενο χρόνο ο συνθέτης δημιούργησε από το θεατρικό μουσικό υλικό τη σουίτα για μέτζο-σοπράνο και κουαρτέτο εγχόρδων. Η πρεμιέρα του έργου έγινε με την Irene Zarski και το κουαρτέτο εγχόρδων της όπερας La Monnaie. Έχει παρουσιαστεί δεκάδες φορές στη Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, Ρουμανία, Γερμανία, Ελλάδα και έχει δισκογραφηθεί από την Irene Zarski και το κουαρτέτο εγχόρδων Razumovsky.
1ο Κουαρτέτο εγχόρδωνΣυντελεστές: Φαίδων Μηλιάδης, 1ο βιολί, Φανή Βοβώνη, 2ο βιολί, Αγγέλα Γιαννάκη, βιόλα, Αλέξης Καραϊσκάκης Νάστος, τσέλο.
Το πρώτο κουαρτέτο εγχόρδων του συνθέτη ολοκληρώνεται το 2015. Ο ίδιος είχε εντρυφήσει στις τεχνικές των εγχόρδων και στις μεθόδους γραψίματος που του ήταν απαραίτητες για να δημιουργεί ολοκληρωμένα έργα για μεγαλύτερα ή μικρότερα σύνολα εγχόρδων και για σόλο έγχορδα. Όμως, όπως έλεγε συχνά, πάντα είχε σκοπό να γράψει ένα «καθαρό» κουαρτέτο εγχόρδων που να ενσωματώνει τόσο τις συνθετικές αναζητήσεις του, όσο και τη βαθιά αγάπη του για τον ήχο και την εκφραστικότητα του μέσου. Ο Μικρούτσικος αγαπούσε την γενέτειρά του και πάντα τον απασχολούσε η προαγωγή και η αναγέννηση του πολιτισμού της. Αυτό το πρώτο του κουαρτέτο εγχόρδων το αφιερώνει σε τρεις σπουδαίους συνθέτες της Πάτρας, τον Δημήτρη Λιάλιο, τον Ανδρέα Νεζερίτη και τον Θεόφιλο Κάββουρα.
«Της στιγμής και του απείρου». Έργο για φωνή, φλάουτο, κλαρινέτο και βιολοντσέλο.Συντελεστές: Κώστας Θωμαΐδης, τραγούδι, Ναυσικά Τσάρα, φλάουτο, Κώστας Τζέκος, κλαρινέτο, Αλέξης Καραϊσκάκης Νάστο, βιολοντσέλο.
Το τελευταίο έργο του Θάνου Μικρούτσικου, είναι γραμμένο τον Απρίλιο του 2019 και βασισμένο σε στίχους από το ποίημα του Γιώργου Θεοχάρη «Η πορτοκαλένια στο στήθος μου». Ένα έργο απελευθερωμένο και εσωστρεφές ταυτόχρονα, ένα αληθινό κύκνειο άσμα, στο οποίο ο συνθέτης σέβεται και αναδεικνύει τα όργανα που χρησιμοποιεί με έναν τρόπο ουσιαστικό και με μία συνέπεια στην μουσική γλώσσα, αποδεικνύοντας ότι για τον ίδιο υπήρξε πάντα πρωταρχικό του μέλημα η δημιουργία έργων που εστιάζουν στο πιο θεμελιακό στοιχείο όλων –στον ήχο.
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr


Ημερίδα με θέμα: «Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Μέριμνας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Το παρόν και το μέλλον»
Το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο του Έργου «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών» διοργανώνει, με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ημερίδα την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, με τίτλο: «Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Μέριμνας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Το παρόν και το μέλλον». Οι Πράξεις «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών» έχουν ως στόχο την αύξηση του ποσοστού έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών και την ισότιμη συμμετοχή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των φοιτητών ΑμεΑ, των φοιτητών που ανήκουν σε Ευαίσθητες Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ) και χαμηλές εισοδηματικές τάξεις των AEI της χώρας, μέσω της ενίσχυσης σχετικών υποστηρικτικών δομών για το διάστημα από 1/10/2017 έως 30/9/2023. Σκοπός της ημερίδας είναι η ανάδειξη του έργου της Κοινωνικής Μέριμνας σε κάθε Πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα ένας απολογισμός των μέχρι τώρα δράσεων. Στην Ημερίδα συμμετέχουν εκπρόσωποι από την πλειοψηφία των Πανεπιστημίων της χώρας, όπου θα παρουσιάσουν το έργο και τις εκάστοτε δράσεις. Απώτερος στόχος της Ημερίδας είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών, γνώσεων, αποτελεσμάτων αλλά και η ανάπτυξη συνεργασιών/συνεργειών στο πλαίσιο ενίσχυσης και διασφάλισης της βιωσιμότητας των υπηρεσιών/ δομών υποστήριξης των φοιτητών/ τριών που ανήκουν στις Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες. Την Ημερίδα θα χαιρετίσουν ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Άγγελος Συρίγος, οι Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και εκπρόσωπος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση». Με κεντρική ομιλία θα συμμετέχει η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών και ώρες 09:00 – 17:00, ενώ μπορούν να την παρακολουθήσουν μέλη της ακαδημαϊκής και ευρύτερης κοινότητας.
Φόρμα Προεγγραφής: Υπάρχει δυνατότητα προεγγραφής στην Ημερίδα, συμπληρώνοντας τη φόρμα που βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο: https://socialwelfare.upatras.gr/forma-eggrafis-gia-imerida-oi-ypiresi/, Πληροφορίες Επικοινωνίας: Τηλέφωνο: 2610 969696, Email: socialwelfare@upatras.gr, Το ακριβές πρόγραμμα της Ημερίδας θα ανακοινωθεί άμεσα.


Έκθεση με τίτλο: «Κατανόηση της δυναμικής σχέσης Αρχαιολογίας-Κοινωνίας μέσα από το πρίσμα των γεωεπιστημών», 10/11/2022-15/02/2023 
Ξεκίνησε στις 10 Νoεμβρίου 2022, στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, η περιοδική έκθεση «Κατανόηση της δυναμικής σχέσης Αρχαιολογίας-Κοινωνίας μέσα από το πρίσμα των γεωεπιστημών», η οποία θα ολοκληρωθεί στις 15 Φεβρουαρίου 2023. Η έκθεση υλοποιείται με αφορμή τον ερχομό και εγκατάσταση του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Πατρών και συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας και τα Τμήματα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της έκθεσης.


Εκδόσεις Πανεπιστημίου Πατρών – Φθινοπωρινό 
Bazaar 1 + 1Mε κάθε αγορά από το eshop των Εκδόσεων του Πανεπιστημίου Πατρών (https://publications.upatras.gr/) κερδίζετε 1 επιπλέον βιβλίο δωρεάν.

Η προσφορά ισχύει μέχρι τις 30/11/2022. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο info-pup@upatras.gr


Εκδηλώσεις Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου

  • Επιστημονική Εκδήλωση – Ημερίδα
    Φθινοπωρινή Συνάντηση Οφθαλμολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος & Πελοποννήσου (ΟΦ.Ε.Δ.Ε.Π.)12/11/22
    Περισσότερα: https://ofedep.conferre.gr/
  • Παράσταση του Λυκείου Ελληνίδων
    12/11/22
  • 11ο Σεμινάριο Αιματολογίας «Από το κλινικοεργαστηρικό εύρημα στην αιματολογική διάγνωση και θεραπεία»18-20/11/22
    Περισσότερα: https://congressworld.gr/event/11o-seminario-aimatologias/
    Αναλυτικές Πληροφορίες - Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο: https://www.facebook.com/conferupatras


H Διαπολιτισμική Διαμεσολάβηση ως Παράγοντας της Αποτελεσματικής Δημόσιας Διοίκησης και Εκπαίδευσης 
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο «H Διαπολιτισμική Διαμεσολάβηση ως Παράγοντας της Αποτελεσματικής Δημόσιας Διοίκησης και Εκπαίδευσης». Η εκπαιδευτική ημερίδα, που έλαβε χώρα στις 5 Νοεμβρίου 2022, διοργανώθηκε από το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Εργαστήριο Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης) του Πανεπιστημίου Πατρών και από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Έδρα UNESCO) και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας του Ελληνικού Υπουργείου Εσωτερικών και την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Σκοπός της ημερίδας ήταν να θέσει ένα ευρύτερο πλαίσιο προβληματισμού για τον ρόλο της διαπολιτισμικής διαμεσολάβησης ως σημαντικού πυλώνα αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, εκπαίδευσης και κοινωνικο-οικονομικής ένταξης. Περισσότερα:  https://www.unic.ac.cy/h-diapolitismiki-diamesolavisi-os-paragontas-tis-apotelesmatikis-dimosias-dioikisis-kai-ekpaideysis/

Έχει διαβαστεί 557 φορές